Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психичното здраве при работа от вкъщи

Снимка: Ройтерс


За да се съхрани психичното здраве на човека при продължителна работа от вкъщи, е важно да се запази режимът, спазван преди това - ранно ставане, обличане и приготвяне във вид, подходящ за реалната работна среда. Това препоръча в предаването "Направление здраве" психологът Елеонора Бойчева от Лом. По думите ѝ, рисковете за психичното здраве на човека по време на дистанциране зависят от типа на личността и от състоянието ѝ преди началото на трудовата дейност от дома:

"Рисковете за психичното здраве, които крие дистанционната работа, бих могла да отнеса до типа на личността - дали сме екстроверти, или интроверти, дали предпочитаме по-динамична, активна среда, свързана с ежедневни контакти с хора, или пък точно обратното - предпочитате уединението в изпълняването на работните задължения, самостоятелността, вместо работата в екип. Всичко това е относимо към екстроверта и интроверта съответно. По този начин аз бих могла да направя оценка за риска. Разбира се, всичко е субективно. Важно е да се подчертае и състоянието на личността преди затварянето у дома, преди налагането на работа от вкъщи, преди дистанцирането от обществото. Всичко това са фактори, които влияят и биха могли да сформират една представа за риска, който крие дистанционната работа."

Продължителна промяна в емоционалното състояние на човека може да е признак за настъпил проблем. В тези случаи е необходимо самият човек да прецени дали поговори с близък, дали да се наслади на дълго отлагана почивка или да се консултира със специалист, обясни психологът:

"В случай, че забележим, че дадено наше емоционално състояние продължава по-дълъг период и оказва по-силно влияние върху нас и вече то ни контролира, отколкото ние сме в способността си да контролираме него, ето тогава това е една червена лампичка. Дали ще е една тревожност, дали ще е едно безразличие към трудовия процес, към личните ни отношения, към отношението ни към нас самите или ще една нервна възбудимост - всичко това са едни емоционални състояния, които са абсолютно нормални, абсолютно естествени, но тяхната продължителност и техният контрол върху нас е всъщност сигналът за проблем. Всеки един от нас може да прецени кога има нужда да се обърне внимание на дадено състояние и е много важно да не се пренебрегва, да не се потиска, защото рано или късно то излиза на повърхността със своите последствия..."

На работещите от дома психологът препоръчва запазване на създадената преди това рутина и оценяване на позитивите от това да прекарват повече време вкъщи.

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28