Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загнездиха белоглавите лешояди във Врачанския балкан

Снимка: Зелени Балкани

Екипът на Дружество за защита на хищните птици проведе мониторинг на белоглавите лешояди в природен парк "Врачански Балкан". В северните части на парка, на 10 различни места, бяха наблюдавани кацнали при гнездата си белоглави лешояди, като в поне в две гнезда има мътещи птици. В района на град Враца, в други две гнездови територии, са наблюдавани съответно една и две двойки. В тези три гнезда още няма мътещи птици. Възможно е общият брой гнездящи двойки да е повече, но към момента не могат да се наблюдават всички загнездили. 

Снимка: Зелени Балкани"Зимата е много мека и птиците започнаха доста рано, установихме първите двойки, които започват да гнездят при белоглавите лешояди. Дано да няма някакви тежки, продължителни студове, дебел сняг, който да провали загнездилите птици. Строеж на гнезда гледахме при още три двойки, освен тези, които наблюдавахме- двете гнездящи, които мътят", каза Георги Стоянов от Дружеството за защита на хищните птици.

Тази година се очакват да бъдат сформирани над 10 двойки белоглави лешояди във Врачанския балкан. На места има птици, които правят опити за сформиране на нови двойки. Птиците в района са над 50. Една част от тях са млади, други са зимуващи от други райони.

Може да се предположи, че във всички места за реинтродукция на белоглав лешояд в България- Кресна и Стара планина, ще има увеличение на двойките. Надеждата е тази година гнездящите двойки да достигнат около 45-50, а заедно с над 100-те двойки в Източни Родопи националната популация да надмине 150 двойки.

Снимка: Владимир БоевИ още от "Еко Свят": 150 малки есетри са пуснати в язовир Кула. Тези риби могат да живеят във водоема, но без да се размножават. За първи път язовир Кула е зарибен с хибридни есетри, каза Владимир Боев от местното риболовно сдружение:

"Има в язовири за спортен риболов, около Перник в един водоем са пускани и виреят и се надявам при нас да няма проблеми и да оцелеят. В Монтана в язовира са пускани също и са оцелели, около Хасково във водоем и засега няма проблем. Просто проблемът при тях е, че няма да могат да се размножават. Няколко човека просто се организирахме, обсъдихме го и отидохме, взехме рибките и ги пуснахме."

Сдружението събира средства за зарибяване с лин, шаран и бяла риба. Парите ще се събират до месец май. Който иска да дари, може да се свърже със сдружението през фейсбук.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50