Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видео за патриотичния дух подготвя студентка от Видин

Възстановка на Клуба на площада във Видин
Снимка: Радио ВИДИН Архив

Снимките на видеоматериал, посветен на 143 години от Освобождението на България, започват днес във Видин. Проектът е на студентката по журналистика Антонина Лозанова, която този път работи със своята майка - Светла Лозанова. Идеята е породена от новите условия, в които ще отбележим Националния празник на България - 3 март, обясни бъдещата журналистка:

"Работим върху видеоматериал. Това е малко общо казано, тъй като вътре ще има и танцьори, ще има актьори, ще има и част, в която ще се изпълняват възрожденски произведения, и не можем да го определим жанрово по други начин. Идеята се зароди покрай факта, че най-веоятно отново няма да има масови мероприятия, тъй като и миналата година я нямаше така любимата на всички възстановка, която изнасят патриотичен куб "Бдинци" на площада и на която всички ставаме свидетели и се радваме - Освобождението на Видин. Искахме в тези несигурни времена и времена, в които не можем да сме заедно и да се любуваме на най-различни празници и масови събития, поне да създадем някакъв видеоматериал, който макар и виртуално да ни върне назад във времето, когато можехме да ставаме свидетели, да бъдем публика на подобни хубави мероприятия, които са свързани с много важни празници за нашата национална идентичност."
Снимка: Антонина Лозанова
Идеята на авторите е да повдигнат патриотичния дух на видинчани в деня на Националния празник на България - 3 март.

"Като цяло посланието, което аз бих искал да отправя, е да не се сещаме за великата ни история и за великите личности в нашата история само на 3 март. Но тъй като видеоматериалът е относно 3 март, искаме да покажем на хората, че въпреки че сме били затворени, въпреки че не можем да се събираме в големи групи навън или вътре, това не значи, че всичко е спряло, все още животът може да върви нормално, естествено според мерките, които са ни наложени. Така че конкретно посланието, което искаме да предадем с този видеоклип, е може би да накараме хората, които го гледат, да се почувстват, че са горди българи", обясни Антонина Лозанова

Проектът се реализира в партньорство с Регионален исторически музей Видин, патриотичен клуб "Бдинци" и Народно читалище "Светъл ден". Снимките ще се проведат пред историческия музей "Кръстата казарма", в крепостта "Баба Вида" и на други емблематични места във Видин. 
Снимка: Личен архив на Антонина Лозанова
Видеоматериалът ще се разпространява в социалните мрежи. От творческия екип подготвят и кратък видеоклип. Той ще анонсира филма няколко дни преди 3 март и също ще бъде пуснат в социалните мрежи. 

Вижте още

Потресното покаяние

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "Братя и сестри! От властта на греха и ужаса на виновната съвест човек може да бъде избавен само чрез обръщане към Христа и вяра в Него. Като първа и главна причина за обръщането на грешника служи всеобщата Божия благодат,..

публикувано на 18.04.21 в 08:00

Ученици от Лом искат да създадат платформа за благотворителност

Ученици от Средно училище "Димитър Маринов" в Лом, което е иновативно, искат да реализират идея за електронна платформа за благотворителност. Подготвили са проект, с който кандидатстват пред фондация "Благотворител". Той е сред полуфиналистите в националния конкурс "Млад Благотворител" 2021. Учениците се надяват да е сред петте на финала, които..

публикувано на 16.04.21 в 17:21

Татуировки с пейзажи изразяват любовта към природата на ломчанин

Божидар Николов е от Лом, срещали сме ви с него в качеството му на член на танцовата формация "Игривите опинки". Но днес няма да говорим за уменията му в хората, а за една негова друга страст- татуировките. Те не са стандартните плетеници и надписи, а са планини, гори, реки и диви животни. Обича природата и заради това е избрал да украси тялото си с..

публикувано на 16.04.21 в 16:30

Пет години работници от Видин чакат заплати от бивш работодател

Работници вече пет години чакат заплати от бившия си работодател. Има и решения на съда, които са в тяхна полза, но те до сега остават само на хартия.  За случая сигнализира Димитър Петков, който през 2016 година работел по изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води. Съкратени са, след като Общината прекратява договора си с..

обновено на 16.04.21 в 16:17

Търсят се доброволци за почистване на Изворския манастир

През октомври миналата година след излъчено интервю по Радио ВИДИН с Архимандрит Василий игумен на Изворския манастир "Успение Богородично" се събраха доброволци, които помогнаха да бъде почистен двора на манастира.   Днес е акцията за почистване на Изворския манастир Сега игуменът отново се обръща с апел към доброволци, които да..

публикувано на 16.04.21 в 16:00

Метеорен поток и супер Луна до края на април

Любителите на звездни явления ще могат да се радват на един от най-старите познати на хората метеорни потоци през следващите 9 дена.  Ще видим ослепителните Лириди, които са наистина зашеметяваща гледка. Те са пролетен звездопад с радиант съзвездието Лира. Активни са от 16-и до 25-и април, а пикът им тази година ще бъде в нощта срещу 23-и април,..

публикувано на 16.04.21 в 13:10

Стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

От днес стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". До 15 май ще продължи приемът на заявления от всички граждани, които желаят да бъдат подменени отоплителните им уреди на твърдо гориво със съвременни и алтернативни такива, каза кметът..

публикувано на 15.04.21 в 16:18