Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видео за патриотичния дух подготвя студентка от Видин

Възстановка на Клуба на площада във Видин
Снимка: Радио ВИДИН Архив

Снимките на видеоматериал, посветен на 143 години от Освобождението на България, започват днес във Видин. Проектът е на студентката по журналистика Антонина Лозанова, която този път работи със своята майка - Светла Лозанова. Идеята е породена от новите условия, в които ще отбележим Националния празник на България - 3 март, обясни бъдещата журналистка:

"Работим върху видеоматериал. Това е малко общо казано, тъй като вътре ще има и танцьори, ще има актьори, ще има и част, в която ще се изпълняват възрожденски произведения, и не можем да го определим жанрово по други начин. Идеята се зароди покрай факта, че най-веоятно отново няма да има масови мероприятия, тъй като и миналата година я нямаше така любимата на всички възстановка, която изнасят патриотичен куб "Бдинци" на площада и на която всички ставаме свидетели и се радваме - Освобождението на Видин. Искахме в тези несигурни времена и времена, в които не можем да сме заедно и да се любуваме на най-различни празници и масови събития, поне да създадем някакъв видеоматериал, който макар и виртуално да ни върне назад във времето, когато можехме да ставаме свидетели, да бъдем публика на подобни хубави мероприятия, които са свързани с много важни празници за нашата национална идентичност."
Снимка: Антонина Лозанова
Идеята на авторите е да повдигнат патриотичния дух на видинчани в деня на Националния празник на България - 3 март.

"Като цяло посланието, което аз бих искал да отправя, е да не се сещаме за великата ни история и за великите личности в нашата история само на 3 март. Но тъй като видеоматериалът е относно 3 март, искаме да покажем на хората, че въпреки че сме били затворени, въпреки че не можем да се събираме в големи групи навън или вътре, това не значи, че всичко е спряло, все още животът може да върви нормално, естествено според мерките, които са ни наложени. Така че конкретно посланието, което искаме да предадем с този видеоклип, е може би да накараме хората, които го гледат, да се почувстват, че са горди българи", обясни Антонина Лозанова

Проектът се реализира в партньорство с Регионален исторически музей Видин, патриотичен клуб "Бдинци" и Народно читалище "Светъл ден". Снимките ще се проведат пред историческия музей "Кръстата казарма", в крепостта "Баба Вида" и на други емблематични места във Видин. 
Снимка: Личен архив на Антонина Лозанова
Видеоматериалът ще се разпространява в социалните мрежи. От творческия екип подготвят и кратък видеоклип. Той ще анонсира филма няколко дни преди 3 март и също ще бъде пуснат в социалните мрежи. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45