Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Слушатели на Радио Видин сигнализират

Оборска тор и купища боклуци на един входовете на ромския квартал във Видин

Общината ще постави табели. БАБХ с предписание

Снимка: Радио Видин

В сметище е превърнат един от входовете на видинския ромски  квартал "Нов път". Боклуците, изхвърляни от двете страни на улица "Стара планина", тормозят живеещите наоколо от години, сигнализира слушател на Радио Видин. Проблемът се задълбочава и от купчините кравешка тор от кравеферма, която се намира в квартала. Торта се изхвърля редовно с каруца, разказват хора, живеещи в началото на улицата:

"Не мога да живея тук...повече от 7-8 години е така. Иначе тука беше рай, птици, отваряш прозореца, аз като исках да почивам, идвах тук да спя... Това тук не трябва да е така, аз смятам даже да се махна от тук , от тази мръсотия. Може ли тука с тия деца да се живее. Къде да се оплакваме, че никой не обръща внимание.... Всеки божи ден се изхвърля, след най-много половин час ще видиш как с каруцата ги изкарва...Имаме тук над 30 деца, ще хванем болест при тая епидемия... Лично аз съм подал 4 пъти жалби до общината... Тук се хвърлят и умрели кучета и какво ли още не... Пак сега е по-добре, че е зимно време, елате да видите лятото  какво е тук..."

Изпратихме въпроси до Община Видин, от където писмено ни отговориха, че до момента не са постъпвали сигнали от жители на квартал "Нов път" във връзка със сметището. Но уточняват, че изхвърлянето на тор в жилищен квартал не е разрешено. По отношение на образувалото се сметище на входа на кв. "Нов път", конкретното място е общински терен, а не жилищен, поради което и там не е предвидено, а и не е необходимо разполагане на контейнери за твърди битови отпадъци. Такива има поставени непосредствено до първите жилищни сгради в квартала.  Кофи за боклук до първите къщи нашият екип не видя. Ето какво още пишат от общината - "Въпреки че до момента официални сигнали в Общината не са подавани, от Общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" са запознати с проблема и нееднократно са предприемани мерки. Съгласно графика на работа на предприятието, всяка сряда се почистват отпадъци, изхвърлени на места, които не са предвидени за тази цел. Това включва и нерегламентираното сметище в края на ул. "Стара планина" в кв. "Нов път". За съжаление, веднага след това там започва отново нерегламентирано изхвърляне на битови и други отпадъци от страна на недобросъвестни граждани. С цел превенция, предстои в района да се поставят съответните предупредителни табели." 

В квартала има няколко кравеферми, които са в дворове, между къщите. Потърсихме собствениците на най-голямата кравеферма, оказа се, че фермата е наета от видинска адвокатка, с която разговаряхме няколко пъти. Тя не отказа да отговори на въпросите ни, но на три пъти промени времето и деня, в които да разговаряме, а в последна сметка престана да си вдига телефона.  Според информация от Българската агенция за защита на храните фермата е регистриран много отдавна, като последната пререгистрация е от май 2020 година. Капацитетът на кравефермата е 50 възрастни говеда и 100 телета. В края на януари във фермата се отглеждат 17 говеда и 54 телета, обясни д-р Валери Велков от БАБХ Видин:

"Фермата е регистрирана само за угояване, а не за млечно направление. При регистрацията те са представили Удостоверение за търпим строеж от Общината, че не подлежи на премахване и е законен, представен е и договор за покупко-продажба от Общината, на имота и съответно собственика, който го ползва е представил договор за наем от собственика... Тя е регистрирана абсолютно законно. Отговаря на Наредба 44. По принцип Наредба 44 визира изхвърлянето на торта. Трябва да има обособено място в животновъдния обект за временно съхранение на тор и обеззаразяване, което е съобразено с капацитета на животните, които се отглеждат. Тъй като Видин попада в нитратно уязвимата зона, значи трябва торта да се съхранява 6 месеца, за да премине биологичното обеззаразяване. Вътре в самата ферма има циментирана торова площадка за съхранение на твърдата торова маса има и торова шахта, която е за съхранение  на течната, където има канал. А след като минат тези 6 месеца, тогава те могат да бъдат извозени на собствени земеделски земи, по Наредба 44 може да предават и на предприятие за биогаз, като такъв договор не ни е предоставен от фермата и другия вариант, който може -  торта  да бъде депонирана временно на свой собствен терен до преминаване на 6 месеца."

Д-р Велков допълни, че фермата се проверява периодично. През 2017 година на кравефермата е съставен акт за административно нарушение и е издадено предписание за идентифициране на животните и своевременно извозване на оборската тор върху земеделски земи и да не се натрупват големи количества във фермата, което е констатирано по време на проверката. През април 2020 година фермата е проверена за спазване на изискванията за хуманно отношение към животните, като също е издадено предписание във връзка с капацитета на животновъдния обект, тъй като е бил със старо действащо разрешително, пак миналата година, през октомври, фермата отново е проверена и е издадено предписание за спазване на сроковете за издаване на паспорти на новородените, което предписание е все още  е в срок на изпълнение. Д-р Велков каза също, че през последните 2-3 години не са получавали сигнали за нерегламентирано изхвърляне на тор и обеща, че ще направи проверка. 

Такава е направена, като в момента на проверката не е констатирана тор на улицата. Но на друго място е имало събрана тор. Собственикът твърди, че не е само негова тор, а и от други ферми и стопанства и не е възможно да се докаже, че е негова. Пуснато е предписание торта да не се изхвърля на нерегламентирано място. 
Вижте още

Потресното покаяние

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "Братя и сестри! От властта на греха и ужаса на виновната съвест човек може да бъде избавен само чрез обръщане към Христа и вяра в Него. Като първа и главна причина за обръщането на грешника служи всеобщата Божия благодат,..

публикувано на 18.04.21 в 08:00

Ученици от Лом искат да създадат платформа за благотворителност

Ученици от Средно училище "Димитър Маринов" в Лом, което е иновативно, искат да реализират идея за електронна платформа за благотворителност. Подготвили са проект, с който кандидатстват пред фондация "Благотворител". Той е сред полуфиналистите в националния конкурс "Млад Благотворител" 2021. Учениците се надяват да е сред петте на финала, които..

публикувано на 16.04.21 в 17:21

Татуировки с пейзажи изразяват любовта към природата на ломчанин

Божидар Николов е от Лом, срещали сме ви с него в качеството му на член на танцовата формация "Игривите опинки". Но днес няма да говорим за уменията му в хората, а за една негова друга страст- татуировките. Те не са стандартните плетеници и надписи, а са планини, гори, реки и диви животни. Обича природата и заради това е избрал да украси тялото си с..

публикувано на 16.04.21 в 16:30

Пет години работници от Видин чакат заплати от бивш работодател

Работници вече пет години чакат заплати от бившия си работодател. Има и решения на съда, които са в тяхна полза, но те до сега остават само на хартия.  За случая сигнализира Димитър Петков, който през 2016 година работел по изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води. Съкратени са, след като Общината прекратява договора си с..

обновено на 16.04.21 в 16:17

Търсят се доброволци за почистване на Изворския манастир

През октомври миналата година след излъчено интервю по Радио ВИДИН с Архимандрит Василий игумен на Изворския манастир "Успение Богородично" се събраха доброволци, които помогнаха да бъде почистен двора на манастира.   Днес е акцията за почистване на Изворския манастир Сега игуменът отново се обръща с апел към доброволци, които да..

публикувано на 16.04.21 в 16:00

Метеорен поток и супер Луна до края на април

Любителите на звездни явления ще могат да се радват на един от най-старите познати на хората метеорни потоци през следващите 9 дена.  Ще видим ослепителните Лириди, които са наистина зашеметяваща гледка. Те са пролетен звездопад с радиант съзвездието Лира. Активни са от 16-и до 25-и април, а пикът им тази година ще бъде в нощта срещу 23-и април,..

публикувано на 16.04.21 в 13:10

Стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

От днес стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". До 15 май ще продължи приемът на заявления от всички граждани, които желаят да бъдат подменени отоплителните им уреди на твърдо гориво със съвременни и алтернативни такива, каза кметът..

публикувано на 15.04.21 в 16:18