Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на гражданската защита

Снимка: Радио Видин

На 1 март отбелязваме Международния ден на гражданската защита. Навършват се 49 години от създаването, през 1972 година и приемането на устава на Международната организация за гражданска защита. В България "Гражданска защита" е държавна служба за защита на цивилното население, материалните и културните ценности на страната при бедствия, аварии, терористични атаки и военни нападения, съществувала под различни наименования през периода 1936- 2011 година. Главна дирекция "Гражданска защита" при МВР на Република България е закрита на 1 януари 2011 година, съгласно поредните изменения в Закона за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи. Според тях Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" се преименува на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Тя поема функциите на закритата Главна дирекция "Гражданска защита", обясни комисар Стилиян Пешев, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин.

"На първо място ние целим чрез нашите действия да запазваме човешкия живот, здравето и съответно материалните ценности и природни блага. РСПАБ- Видин осигурява и изпълнява дейности по осигуряване на защита на населението и пожарната безопасност на територията на област Видин. В Регионалните дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението" има два основни сектора. Това са секторите "Пожарогасителна и спасителна дейност" и "Превантивна и контролна дейност" ... През последните години основен акцент в дейността на нашите служители е се стремим да следваме в нашата ежедневна дейност е превантивната дейност, която е много разнообразна и включва преди всичко обучението на населението, като започнем от децата в детските градини, училищата, подрастващото население, служителите в "Държавна администрация", работещо население ... Миналата година, която беше година на пандемия, ние осъществихме немалко дейности по логистично осигуряване на съответно здравните власти за справяне с пандемията. Осъществихме извозване за защитни и лични предпазни средства, дезинфекционни материали. Имахме и случаи, при които оказвахме съдействие на колегите от "Бърза помощ при транспортиране на трудноподвижни хора, които са болни от COVI-19. Имаме и много произшествия с домашни любимци и те все повече зачестяват."- обясни комисар Стилиян Пешев, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин.

Целта на днешния Международен ден на гражданската защита е да насочи вниманието на обществеността към жизненоважното значение на гражданската защита в случаи на извънредни ситуации и природни бедствия, и да се отдаде почит на усилията, жертвите и постиженията на националните служби, отговарящи за бедствията. 

Вижте още

Потресното покаяние

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "Братя и сестри! От властта на греха и ужаса на виновната съвест човек може да бъде избавен само чрез обръщане към Христа и вяра в Него. Като първа и главна причина за обръщането на грешника служи всеобщата Божия благодат,..

публикувано на 18.04.21 в 08:00

Ученици от Лом искат да създадат платформа за благотворителност

Ученици от Средно училище "Димитър Маринов" в Лом, което е иновативно, искат да реализират идея за електронна платформа за благотворителност. Подготвили са проект, с който кандидатстват пред фондация "Благотворител". Той е сред полуфиналистите в националния конкурс "Млад Благотворител" 2021. Учениците се надяват да е сред петте на финала, които..

публикувано на 16.04.21 в 17:21

Татуировки с пейзажи изразяват любовта към природата на ломчанин

Божидар Николов е от Лом, срещали сме ви с него в качеството му на член на танцовата формация "Игривите опинки". Но днес няма да говорим за уменията му в хората, а за една негова друга страст- татуировките. Те не са стандартните плетеници и надписи, а са планини, гори, реки и диви животни. Обича природата и заради това е избрал да украси тялото си с..

публикувано на 16.04.21 в 16:30

Пет години работници от Видин чакат заплати от бивш работодател

Работници вече пет години чакат заплати от бившия си работодател. Има и решения на съда, които са в тяхна полза, но те до сега остават само на хартия.  За случая сигнализира Димитър Петков, който през 2016 година работел по изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води. Съкратени са, след като Общината прекратява договора си с..

обновено на 16.04.21 в 16:17

Търсят се доброволци за почистване на Изворския манастир

През октомври миналата година след излъчено интервю по Радио ВИДИН с Архимандрит Василий игумен на Изворския манастир "Успение Богородично" се събраха доброволци, които помогнаха да бъде почистен двора на манастира.   Днес е акцията за почистване на Изворския манастир Сега игуменът отново се обръща с апел към доброволци, които да..

публикувано на 16.04.21 в 16:00

Метеорен поток и супер Луна до края на април

Любителите на звездни явления ще могат да се радват на един от най-старите познати на хората метеорни потоци през следващите 9 дена.  Ще видим ослепителните Лириди, които са наистина зашеметяваща гледка. Те са пролетен звездопад с радиант съзвездието Лира. Активни са от 16-и до 25-и април, а пикът им тази година ще бъде в нощта срещу 23-и април,..

публикувано на 16.04.21 в 13:10

Стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

От днес стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". До 15 май ще продължи приемът на заявления от всички граждани, които желаят да бъдат подменени отоплителните им уреди на твърдо гориво със съвременни и алтернативни такива, каза кметът..

публикувано на 15.04.21 в 16:18