Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Недялка Великова: Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-добра е прогнозата за пациента

Снимка: "Аджибадем Сити Клиник Младост"-София

Профилактичните прегледи са изключително важни за ранно откриване на онкологичните заболявания. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-добра е прогнозата и повече са възможностите за лечение, каза в предаването "Направление здраве" д-р Недялка Великова, специалист по лъчелечение, чиито клинични интереси са в областта на рака на млечната жлеза и на женската полова система. По думите ѝ, голяма част от пациентите, които са открити в начален стадий, могат да се излекуват напълно:

"При жените се препоръчва към 40-годишна възраст да бъде направена първата мамография, като ако не се открият съществени изменения при пациентките със стандартен риск, това изследване се прави на 2 години. Ако лекарят установи някакви изменения, се налага по-стриктно следене, като може да се препоръча и по-често проследяване с допълнителни диагностични методи като ядрено-магнитен резонанс или контрастно усилена мамография. Относно другите заболявания, тук е доста широк обхватът. При мъжете знаем за рака на простатата, там е важно първи преглед около 50-годишна възраст, там има и специфичен маркер, който може да се изследва при вземане на кръв. Първата колоноскопия се препоръчва към 50-годишна възраст, за карцинома на маточната шийка - всяка година цитонамазка, след 25-30-годишна възраст определено е много добър метод за профилактика."

Д-р Великова посочи и някои предупредителни симптоми за рак на гърдата, за които жените е необходимо да следят:

"Това са напипване на бучка или по-плътна формация в гърдата или подмишницата, също така трябва да се наблюдава дали има изменение на кожата на гърдата - зачервяване, уплътняване на кожата или отток, хлътване на зърното, светла или кървениста секреция от зърното. Това са основните признаци, които трябва да накарат жената да потърси консултация при специалист. Изключително важно е дамите да си обръщат повече внимание, особено ако имат фамилна обремененост - баба, майка, леля, сестра с рак на гърдата, да отделят по 10 минути всеки месец за самопреглед на гърдите, като това е най-добре да се прави някъде около 10 ден от месечния цикъл пред огледалото или под душа, като се опипват двете гърди и подмишниците. Всяко нещо, което ги притесни, или е нещо различно, нехарактерно, не са го усещали досега, може да бъде един признак, който да ги накара да се прегледат."

При съмнение за карцином, се извършва биопсия, която може да установи дали се касае за злокачествено образувание. Тогава се преценява и какво лечение ще се провежда. Лъчелечение се назначава след операция или след приключване на химиотерапия. Преценката се прави от лъчетерапевт, обясни още д-р Великова:

"Доста неща се вземат предвид преди да е вземе решение дали има необходимост от лъчетерапия, но в едно 95% от случаите, в които е запазена гърдата, пациентките имат нужда от лъчелечение, като целта на това лечение е да се намали рискът от локален рецидив, тоест да не се завърне туморът обратно в останалия паренхим на гърдата. В случаите, когато е премахната цялата гърда и е направена мастектомия, също има показания за провеждане на лъчелечене и там също доста голям процент от пациентките имат необходимост, но вече това се случва при по-големи тумори, при засегнати лимфни възли. В общи линии, една пациентка, която е оперирана за рак на гърдата, трябва да бъде консултирана от лъчетерапевт, защото това е специалистът, който най-добре може да каже дали има необходимост от провеждане на следоперативино облъчване или не. Нека не пропускат тази консултация. 

Д-р Великова обясни също, че пациентите с онкологични заболявания попадат в рисковата група за по-тежко протичане на коронавирусна инфекция, затова те трябва да се ваксинират срещу COVID19. Всеки конкретен случай обаче е добре да се консултира с лекуващия или наблюдаващия онколог, защото различните онкологочни заболявания са в различен етап от лечението си.

Чуйте повече в звуковия файл.

Вижте още
село Баница

Село Баница - село с богато минало и надежда за добро бъдеще

Село Баница се намира на главния път Враца - Оряхово. Враца е на 20 км, а  на 36 км е Мездра. Името на селото идва не от познатата ни баница, която всеки българин обича да хапва, а от е славянското име  "баня" – топъл минерален извор,  в турските документи името се намира  като Баниче.  В центъра на селото се намират минерална баня и три чешми, откъдето..

публикувано на 09.04.21 в 12:25

ЕП: Достъпът до достойни жилища на достъпни цени трябва да е основно европейско право

Евродепутатите призоваха с резолюция Европейският съюз да признае достъпа до достойни жилища на достъпни цени като приложимо основно право на човека и да настоява за мерки за премахване на бездомността. Документът защитава правото на всеки за нормални жилищни условия. В него се казва, че трябва да се запазят извънредните мерки за предотвратяване на..

публикувано на 09.04.21 в 10:50

Визуален артист разкрива стойността на маската в изложба

Младият визуален артист Владислав Илиев - Vladzen ще представи изложбата "Аура" във Видин. Събитието е организирано от Фондация "ДА Лаб", в партньорство с Художествена галерия "Никола Петров" Видин и с подкрепата на Министерството на културата.  "Аура" е сред петте нови проекти на млади дигитални артисти, селектирани чрез конкурс в..

публикувано на 08.04.21 в 16:21

Видински ветроходци с паметна инициатива

Видински ветроходци брандираха името, в памет на починалия директор на СУ "Цар Симеон Велики" в крайдунавския град  Венцислав Станев, върху борда на лодката, собственост на училището, с която ежегодно участват в Националната регата на 3 март в морската ни столица Варна. Ветроходците ползват лодката под наем, а за събитието разказа Венцислав Петков..

публикувано на 08.04.21 в 15:00

Отбелязваме Седмицата на гората

По случай Седмицата на гората през тази година Държавно горско стопанство- Белоградчик организира залесителни акции. Седмицата на гората е професионалният празник на всички, които работят в системата на горите и се отбелязва от 1925 година. Тази година преминава под мотото "Гората е здраве!".  "И тази година сме предвидили да залесим 50 декара..

публикувано на 08.04.21 в 14:30

Каталог представя български и чужди кукломайстори

Дигитален каталог на куклите създаде Държавен куклен театър Видин съвместно със свои партньори от Франция и  Италия. В него са представени творби на български и чужди майстори на  кукл и и е проследен процесът по тяхното създаване. Идеята е каталогът да бъде полезен не само на хората, които са част от кукленото изкуство, но да предизвика..

публикувано на 08.04.21 в 13:41

В "Музикална зона" на 08 април 2021 слушаме Франко Корели

На днешния 8 април се навършват 100 г. от рождението на италианския тенор Франко Корели. Още с първото си стъпване на сцената "Ла Скала" се превръща в звезда. Изпълнението му докосва както обикновените зрители, така и изисканите ценители на операта. За 15 г. кариерата му е свързана с Метрополитън опера. Точно там е наречен „принцът на тенорите“...

публикувано на 08.04.21 в 09:00