Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Недялка Великова: Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-добра е прогнозата за пациента

Снимка: "Аджибадем Сити Клиник Младост"-София

Профилактичните прегледи са изключително важни за ранно откриване на онкологичните заболявания. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-добра е прогнозата и повече са възможностите за лечение, каза в предаването "Направление здраве" д-р Недялка Великова, специалист по лъчелечение, чиито клинични интереси са в областта на рака на млечната жлеза и на женската полова система. По думите ѝ, голяма част от пациентите, които са открити в начален стадий, могат да се излекуват напълно:

"При жените се препоръчва към 40-годишна възраст да бъде направена първата мамография, като ако не се открият съществени изменения при пациентките със стандартен риск, това изследване се прави на 2 години. Ако лекарят установи някакви изменения, се налага по-стриктно следене, като може да се препоръча и по-често проследяване с допълнителни диагностични методи като ядрено-магнитен резонанс или контрастно усилена мамография. Относно другите заболявания, тук е доста широк обхватът. При мъжете знаем за рака на простатата, там е важно първи преглед около 50-годишна възраст, там има и специфичен маркер, който може да се изследва при вземане на кръв. Първата колоноскопия се препоръчва към 50-годишна възраст, за карцинома на маточната шийка - всяка година цитонамазка, след 25-30-годишна възраст определено е много добър метод за профилактика."

Д-р Великова посочи и някои предупредителни симптоми за рак на гърдата, за които жените е необходимо да следят:

"Това са напипване на бучка или по-плътна формация в гърдата или подмишницата, също така трябва да се наблюдава дали има изменение на кожата на гърдата - зачервяване, уплътняване на кожата или отток, хлътване на зърното, светла или кървениста секреция от зърното. Това са основните признаци, които трябва да накарат жената да потърси консултация при специалист. Изключително важно е дамите да си обръщат повече внимание, особено ако имат фамилна обремененост - баба, майка, леля, сестра с рак на гърдата, да отделят по 10 минути всеки месец за самопреглед на гърдите, като това е най-добре да се прави някъде около 10 ден от месечния цикъл пред огледалото или под душа, като се опипват двете гърди и подмишниците. Всяко нещо, което ги притесни, или е нещо различно, нехарактерно, не са го усещали досега, може да бъде един признак, който да ги накара да се прегледат."

При съмнение за карцином, се извършва биопсия, която може да установи дали се касае за злокачествено образувание. Тогава се преценява и какво лечение ще се провежда. Лъчелечение се назначава след операция или след приключване на химиотерапия. Преценката се прави от лъчетерапевт, обясни още д-р Великова:

"Доста неща се вземат предвид преди да е вземе решение дали има необходимост от лъчетерапия, но в едно 95% от случаите, в които е запазена гърдата, пациентките имат нужда от лъчелечение, като целта на това лечение е да се намали рискът от локален рецидив, тоест да не се завърне туморът обратно в останалия паренхим на гърдата. В случаите, когато е премахната цялата гърда и е направена мастектомия, също има показания за провеждане на лъчелечене и там също доста голям процент от пациентките имат необходимост, но вече това се случва при по-големи тумори, при засегнати лимфни възли. В общи линии, една пациентка, която е оперирана за рак на гърдата, трябва да бъде консултирана от лъчетерапевт, защото това е специалистът, който най-добре може да каже дали има необходимост от провеждане на следоперативино облъчване или не. Нека не пропускат тази консултация. 

Д-р Великова обясни също, че пациентите с онкологични заболявания попадат в рисковата група за по-тежко протичане на коронавирусна инфекция, затова те трябва да се ваксинират срещу COVID19. Всеки конкретен случай обаче е добре да се консултира с лекуващия или наблюдаващия онколог, защото различните онкологочни заболявания са в различен етап от лечението си.

Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30