Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ВМРО-Враца: Демографският проблем се нуждае от решение

Снимка: ВМРО-Враца


В листата на ВМРО - Враца, която се оглавява от народния представител Красимир Богданов, са включени дванадесет представители от различни гилдии и професии.

"Нашият лист е от изцяло хора от региона. Няма парашутисти, няма изпратени от партийни централи от други места. Един прекрасен баланс между членове на ВМРО и представители на гражданската квота - все хора, свързани с патриотичната идея и с богат опит дори в местната власт. Имаме представители на лекарското съсловие, учители, журналисти, хора от бизнеса. Патриотизмът не е нито десен, нито ляв. Има и хора, имали ангажименти с политически формации - такъв е бившият кмет на община Роман, както и д-р Георги Комитски. Събрахме палитра, различна такава, но сме обединени с цел доброто бъдеще на врачанския край".

Политиката, която обещавате на гражданите?

"С участието ни в настоящето НС и управлението на страната успяхме да пречупим тази негативна тенденция на Северозапада да се гледа като колония, дива провинция. Самият факт, че дългочаканите инфраструктурни проекти, които да бъдат в нашия регион, вече се превръщат в държавна политика - пътят Ботевград-Мездра и Видин-Ботеград. Това дава огромен потенциал на нашия регион. Съществена промяна виждаме в отношение на ядрената енергетика. Ние държахме новата ядрена мощност да бъде на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Искаме инвестиции в региона. Не забравяме политиките към обикновения човек - продължаваме с действията за повишване на доходите. Увеличихме работните заплати в различни сектори. Успяхме и по отношение на пенсиите да постигнем неща, които изглеждаха неизпълними. Сега сме си поставили други амбициозни задачи - средната пенсия 700 лева, а средната минималната работа заплата - минимум 2000 лева за страната. Продължаваме работата по въвеждане на изцяло детски градини и детски надбавки за всяко българско дете". 

Какви са проблемите на хората във Враца?

"Проблемът е демографски. Община Враца намалява всяка година с над 2 хиляди души. За да успеят хората да имат доверие в нашия регион, доходите трябва да бъдат по-сериозни, бизнесът трябва да се обърне към тях повече, инвестициите да нарастват. Културата също е важна, не по-малко важно е образованието. Търсим баланс в решенията за образователната система в областта. Важни са професиите, които дава средното образование, но учителското съсловие застарява. Има проблеми с медицинските грижи, проблемите с болниците в региона. Аз лично съм поемал ангажименти, лобирал съм пред Здравното министерство за Врачанската и Видинската болница. Това са неща, които трябва да бъдат приоритет на всяка партия".

Защо ВМРО избра да участва самостоятелно на изборите?

"Нашето решение беше предизвестено. Възникна проблем - нашият имидж пострада, претърпяхме щети, а причината са грешни действия на наши партньори. Ние бяхме градивна част в управлението, в основата на Обединени патриоти. Направихме предложения, които са част от законодателството на страната. Същевременно понесохме негативно отношение, което се отразява на процентите. Ако допускаме грешки, нека да търпим отговорност за това, което ние сме направили. Много хора, различни хора, продължават да ни подкрепят. Това се вижда от гражданската квота, която обединява родолюбци, мислещи за независимост и доброто име на България. На евроизборите ни даваха около 4 %, а ние направихме почти 8. Такива са ми и прогнозите". 

Другите участници в листа на ВМРО-Враца са д-р Георги Комитски, който е началник на отделението по ортопедия и травматология във врачанската болница "Христо Ботев", Робертино Маринов, който е заместник областен управител на Враца, д-р Емил Младенов, инж. Красимир Петков, Даниела Нинова, Светлозар Лазаров, Мирослав Гетов, Цветанка Манова, д-р Николай Данчов, Румяна Витньова и Момчил Янков.

Водач на ВМРО за Монтана и за Видин е Димитър Чукарски.Вижте още

Подготовката за изборите в Ново село върви нормално

Близо 2400 души с постоянен адрес в община Ново село са изявили желание да гласуват по настоящ адрес на 4 април 2021 г.  За целта са организирани седем  постоянни и една подвижна секции, в които са ангажирани 54 членове на секционни комисии. В Ново село и Винарово има по две постоянни секции, а в останалите три села - по една. Подвижна секция с адрес Клуб..

публикувано на 02.04.21 в 15:20

"Галъп": 7 партии с шанс да влязат в новия парламент

Седем партии биха могли да влязат в новия парламент, ако изборите бяха днес - това показва проучване на "Галъп интернешънъл" по поръчка на БНР.  На базата на резултатите могат да се очакват гласоподаватели в широк диапазон около интервала между 2,6 и 2,9 милиона души . Декларативната активност на база реално пребиваващи в страната..

публикувано на 02.04.21 в 11:05

164 карантинирани във Враца искат да гласуват с подвижна урна, във Видин няма желаещи

Районната избирателна комисия във Враца определи 7 избирателни секции за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето, с подвижна избирателна кутия. Те са в общините Враца, Борован, Бяла Слатина, Козлодуй, Криводол и Мизия. "Относно съставите на комисиите, все още не сме получили..

публикувано на 01.04.21 в 15:52

Тарифа и документи за отразяване на предизборна кампания 2021

ТАРИФА ЗА ОТРАЗЯВАНЕ НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ – 04.04.2021 В ПРОГРАМИТЕ НА БНР Споразумение за реда и условията за отразяване в програмите на БНР на предизборната кампания за изборите за народни представители на 4 април 2021 г. Информация за сключени договори във връзка с предизборна кампания за народни представители

обновено на 01.04.21 в 15:31

Технически сътрудници взима РИК в Монтана

Сътрудниците ще бъдат наети за периода на подготовка за предаване на изборните книжа и материали от Районната избирателна комисия на Секционните избирателни комисии, както и за подпомагане на РИК при предаване на книжата и материалите на СИК в изборния ден, приемането на протоколите от СИК след изборния ден и подготовката за предаването на книжата в..

публикувано на 01.04.21 в 15:12

На ползу роду: какво искаме от новата власт

В края на тази седмица са парламентарните избори. Политическите сили отново ни убеждават на 4 април да отидем до урните и да пуснем гласа си в тяхна подкрепа. Но дали наистина се ангажират да решат проблемите на българските граждани? В "Посоките на делника" попитахме какви са очакванията и изискванията на различни слоеве от българското общество към..

публикувано на 30.03.21 в 14:35

Кънчо Стойчев, социолог: Чакат ни напрегнати години, надявам се политиците да намерят компромис

"Трудно ще се състави ново правителство, защото всички проучвания показват, че няма да има партия, която да може сама да състави правителство, но още повече- и две партии няма да могат". Това прогнозира в "Посоките на делника" социологът Кънчо Стойчев : "Говорим за конфигурация, в която ще има най-малко три партньора . Не са лесни такива разговори...

публикувано на 30.03.21 в 13:31