Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарциса Микова от Шишенци: Най-важното е да уважаваш другите, да се раздаваш от все сърце

В "Калейдоскоп" ви срещаме с една истинска българка, която нито за миг не забравя откъде са нейните корени и която успява да  съхрани родовата памет и да я  предаде на следващите поколения с  родолюбивата си събирателска и  просветителска дейност. Това е Нарциса Микова. Тя е родена на 15 октомври 1955 година в село Шишенци, община Бойница.  Тя е изтърсаче, появява се,  когато нейните родители са на средна възраст, което според  тогавашните разбирания е било недопустимо. Когато се появява на бял свят, нейният брат е на 20 години. Кръстена е от най-малката сестра на майка ѝ, на името на главната героиня Нарциса в романа  "Тайната на Жълтите нарциси" от Едгар Уолъс. Детството на Нарциса минава в село Шишенци, сред природата, майка ѝ я води на полето, където работи. Учи в училище "Христо Ботев" в село Шишенци, тук завършва основното си образование. Училището е строено стабилно и здраво, с докарана от Румъния  дограма, която и до днес е здрава, споделя Нарциса. Сред любимите ѝ предмети са математиката, пеенето, физкултурата. Нарциса смята, че хубавия ѝ глас е по наследство, в нейния род са пеели хубаво, и баща ѝ, и майка ѝ. Те предават на малкото дете и обичта към народните песни.

Нарциса Микова днесНарциса Микова,  село ШишенциСредното си образование завършва в Селскостопанския техникум в град Дунавци. По време на ученето през лятото участва в задължителните селскостопански бригади и даже е  звеновод на групата младежи в Шишенци. След дипломирането си започва работа като телефонистка в пощата в село Бойница. Омъжва се и се връща в родното си село. На 15 юли 1975 година започва работа в НЧ "Поляна" като секретар. Работата ѝ е организационна и културно-масова. Започва да издирва народни песни, да ги разучава със  самодейците, да репетират и да  се подготвят  за предстоящите фолклорни фестивали, конкурси и участия. Така тя започва да организира и да води не само певчески групи, но и групи за народни танци, и за народни  обичаи и ритуали.

Има две деца, син Калоян и дъщеря Нели,  две внучки и един внук. Внучките ѝ от малки ходят на народни танци и така продължават традициите в семейството.

 
самодейци към читалището в село ШишенциНАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО

"Ето с певческите групи, които съм водила, ние никога не сме имали някой, който да дойде да ни обучава... и ние така се промушвахме, ходехме при баби, събирах песни, записвах ги, после ги учехме в читалището, бяхме самоуки. Имахме един кавалджия Йончо Вълчев и един тупанджия, с тях сме ходили на Копривщица на фестивали.  На много фестивали сме ходили и в Копривщица и на Рожен, и в Кюстендил, и в Рибарица... Спомням си на Рожен, председател на журито беше Валя Балканска и ние бяхме с автентични костюми, тя се възхити от нашите носии и ни дадоха на всички участници златен плакет, и ни дадоха 500 лв награда. Тези пари ги дадохме за издаване на книга за Шишенци, написана от Генади Вълчев... Нямаше човек, когото да поканиш за участие в самодейността и той да откаже да участва... На фестивали сме участвали само с автентични носии. Аз съм събирала от цялото село костюми и нищо не ми е изчезвало.
То това трябва да си го имаш отвътре, не можеш да го правиш това без да те влече народното, да не те влече песента и хореографията. Това си го имам отвътре, вродено ми е. И мама, Бог да я прости, пееше  и играеше, а за песни - пееха и двамата.
На мен най-много ми харесва да работя с хора. И когато имаш такива хора, които вървят след теб и те следват. "


самодейци към читалището в село ШишенциТРАДИЦИОНЕН БАЛ НА 3 МАРТ

"Имаме си един традиционен бал, на 3 март, тогава се обличаме в стари народни костюми. По мое време имаше възможност и купувахме награди. Наградите бяха за мъж - панталон,  а за жена - пола, това беше за белодрешковската носия, за абата, пояса, цървулите, всичко трябваше да бъде мо-та-мо. Миналата година проведохме бала. 37 човека се събрахме, облечени в народни носии, и възрастни, и по-млади, и дечицата, което ни радва, че ще се запази тази традиция. "


традиционен бал на 3 март, Шишенци




САМОДИВСКИТЕ ЗВУЦИ

"Никой не може да каже какво е това. Чуват се звуци от хоро, българско хоро, чува се тъпана и както се вика на сватба "И,иху"... Легендите са, че е имало в миналото сватба и тя е потънала... баба Яна разказваше, че това е било на чешмата в селото, под училището... и тук се е спуснал облак и погълнал сватбата и това съм го чула от баба Яна. Някои казват, че това са чакали, но ето един човек си остави умрялото магаре накрай село, десет дена така стои, толкова ли са сити тия чакали, та не го разкъсаха и не го изядоха? Значи има си нещо, което никой не може да каже. Ние сме имали и полтъргайст в една от къщите... какво е и що е - не мога да кажа."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45