Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарциса Микова от Шишенци: Най-важното е да уважаваш другите, да се раздаваш от все сърце

В "Калейдоскоп" ви срещаме с една истинска българка, която нито за миг не забравя откъде са нейните корени и която успява да  съхрани родовата памет и да я  предаде на следващите поколения с  родолюбивата си събирателска и  просветителска дейност. Това е Нарциса Микова. Тя е родена на 15 октомври 1955 година в село Шишенци, община Бойница.  Тя е изтърсаче, появява се,  когато нейните родители са на средна възраст, което според  тогавашните разбирания е било недопустимо. Когато се появява на бял свят, нейният брат е на 20 години. Кръстена е от най-малката сестра на майка ѝ, на името на главната героиня Нарциса в романа  "Тайната на Жълтите нарциси" от Едгар Уолъс. Детството на Нарциса минава в село Шишенци, сред природата, майка ѝ я води на полето, където работи. Учи в училище "Христо Ботев" в село Шишенци, тук завършва основното си образование. Училището е строено стабилно и здраво, с докарана от Румъния  дограма, която и до днес е здрава, споделя Нарциса. Сред любимите ѝ предмети са математиката, пеенето, физкултурата. Нарциса смята, че хубавия ѝ глас е по наследство, в нейния род са пеели хубаво, и баща ѝ, и майка ѝ. Те предават на малкото дете и обичта към народните песни.

Нарциса Микова днесНарциса Микова,  село ШишенциСредното си образование завършва в Селскостопанския техникум в град Дунавци. По време на ученето през лятото участва в задължителните селскостопански бригади и даже е  звеновод на групата младежи в Шишенци. След дипломирането си започва работа като телефонистка в пощата в село Бойница. Омъжва се и се връща в родното си село. На 15 юли 1975 година започва работа в НЧ "Поляна" като секретар. Работата ѝ е организационна и културно-масова. Започва да издирва народни песни, да ги разучава със  самодейците, да репетират и да  се подготвят  за предстоящите фолклорни фестивали, конкурси и участия. Така тя започва да организира и да води не само певчески групи, но и групи за народни танци, и за народни  обичаи и ритуали.

Има две деца, син Калоян и дъщеря Нели,  две внучки и един внук. Внучките ѝ от малки ходят на народни танци и така продължават традициите в семейството.

 
самодейци към читалището в село ШишенциНАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО

"Ето с певческите групи, които съм водила, ние никога не сме имали някой, който да дойде да ни обучава... и ние така се промушвахме, ходехме при баби, събирах песни, записвах ги, после ги учехме в читалището, бяхме самоуки. Имахме един кавалджия Йончо Вълчев и един тупанджия, с тях сме ходили на Копривщица на фестивали.  На много фестивали сме ходили и в Копривщица и на Рожен, и в Кюстендил, и в Рибарица... Спомням си на Рожен, председател на журито беше Валя Балканска и ние бяхме с автентични костюми, тя се възхити от нашите носии и ни дадоха на всички участници златен плакет, и ни дадоха 500 лв награда. Тези пари ги дадохме за издаване на книга за Шишенци, написана от Генади Вълчев... Нямаше човек, когото да поканиш за участие в самодейността и той да откаже да участва... На фестивали сме участвали само с автентични носии. Аз съм събирала от цялото село костюми и нищо не ми е изчезвало.
То това трябва да си го имаш отвътре, не можеш да го правиш това без да те влече народното, да не те влече песента и хореографията. Това си го имам отвътре, вродено ми е. И мама, Бог да я прости, пееше  и играеше, а за песни - пееха и двамата.
На мен най-много ми харесва да работя с хора. И когато имаш такива хора, които вървят след теб и те следват. "


самодейци към читалището в село ШишенциТРАДИЦИОНЕН БАЛ НА 3 МАРТ

"Имаме си един традиционен бал, на 3 март, тогава се обличаме в стари народни костюми. По мое време имаше възможност и купувахме награди. Наградите бяха за мъж - панталон,  а за жена - пола, това беше за белодрешковската носия, за абата, пояса, цървулите, всичко трябваше да бъде мо-та-мо. Миналата година проведохме бала. 37 човека се събрахме, облечени в народни носии, и възрастни, и по-млади, и дечицата, което ни радва, че ще се запази тази традиция. "


традиционен бал на 3 март, Шишенци
САМОДИВСКИТЕ ЗВУЦИ

"Никой не може да каже какво е това. Чуват се звуци от хоро, българско хоро, чува се тъпана и както се вика на сватба "И,иху"... Легендите са, че е имало в миналото сватба и тя е потънала... баба Яна разказваше, че това е било на чешмата в селото, под училището... и тук се е спуснал облак и погълнал сватбата и това съм го чула от баба Яна. Някои казват, че това са чакали, но ето един човек си остави умрялото магаре накрай село, десет дена така стои, толкова ли са сити тия чакали, та не го разкъсаха и не го изядоха? Значи има си нещо, което никой не може да каже. Ние сме имали и полтъргайст в една от къщите... какво е и що е - не мога да кажа."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

Свърши ли зимата и каква пролет очакваме

Температурите през деня трайно са над нулата, захлаждането е от време на време, но не е свързано с отрицателни температури и снеговалежи.  Температурите в края на февруари в Северна България и Видин е възможно да стигнат 17-20 градуса, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев. "Топла зима. При всички положения до края на месец февруари ни..

публикувано на 22.02.24 в 16:00

Д-р Благодаря е първият гост в инициативата "Видинчани за пример"

Видинското читалище "Цвят " поде нова инициатива, чрез която се стреми да мотивира младите хора да вярват във възможностите си и да следват мечтите си. Идеята на  "Видинчани за пример"  е през учебно време по веднъж месечно да се организира среща на успели видинчани с ученици от града, каза секретарят на културното средище  Любомир Илиев . "Тази..

публикувано на 22.02.24 в 15:36

Ученици в Мездра имат нов физкултурен салон

В напълно обновен физкултурен салон ще спортуват учениците в Професионалната гимназия “Васил Левски” - Мездра . В спортния комплекс са вложени около 200 000 лева. В момента текат довършителни работи, след което предстои той да бъде открит. Салонът ще е мултифункционален, оборудван е с фитнес зала, баскетболно и волейболно игрище, обясни директорът..

публикувано на 22.02.24 в 14:00

Читалището в Моравица продължава традицията на духовата музика

Народно читалище "Светлина 1926" в село Моравица организира ш кола за желаещи да свирят на духови музикални инструменти.  Целта е да бъдат привлечени  хора от всички възрасти, които имат музикални дарби и талант, включително и деца. Няма ограничения във възрастта. Уроците ще бъдат провеждани от професионалисти - музикантите Павел Бошняков и..

публикувано на 22.02.24 в 13:00
Народният представител от ПП

Валери Сираков, "Възраждане": Волята на 600 000 българи беше отрязана

Отказът да се проведе референдум за запазване на българския лев показва незачитане на волята на гражданите. Това коментира Валери Сираков, бивш депутат от "Възраждане" и настоящ общински съветник във Видин. По думите му от партията няма да оставят въпроса приключен, след решението на Конституционния съд срещу провеждането на референдум за лева...

публикувано на 22.02.24 в 12:00

Стипендии за двама студенти осигурява Ротари клуб - Видин

Ротари клуб - Видин осигурява средства за изплащане на стипендии за двама младежи от Видин за срока на цялото им следване. Това са студентът в Медицински университет - Плевен Радослав Попов и студентката в Националната спортна академия Елена Петрова.  Стипендиите са определени на конкурсен принцип и са за млади хора, които са завършили с висок..

публикувано на 22.02.24 в 10:15

В "Музикална зона" на 22 февруари 2024 слушаме Грегъри Портър

Грегъри Портър е доказан американски джаз и соул певец, автор на песни и актьор. Мекият му баритонов глас лесно покорява слушателите, а песните му са изпълнени с надежда и любов. Двукратният носител на награда "Грами" за пореден път ще посети странанта ни в края на юли. В "Музикална зона за джаз" слушаме песни от наградените албуми Liquid Spirit..

публикувано на 22.02.24 в 09:00