Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Монтана започна пролетното почистване

Снимка: Радио ВИДИН

Пролетното почистване на Монтана започна от Слънчевата градина. Изрязани са храсти, прикриващи локални сметища, засети са зелени площи и е направена профилактика на осветлението. Почистването е в няколко направления - изрязване на клони на дървета, които затрудняват нормалната работа на линейните оператори, почистване на изгнили дървета, миене на улици.

"По отношение на асфалтовите настилки от понеделник е стартирало миене. Мием тротоари, улици, перголите на улиците и респективно мръсният материал го изхвърляме на депо за отпадъци, строително депо. Това е част от мерките за повишаване на качеството на въздуха. Миенето се прави целогодишно почти. Имаме си общинско предприятие "Чистота", което сме му възложили през план-сметката на Общината тези дейности и те се извършват успешно... Повечето хора считат, че Общината е длъжна да им чисти отпадъка и това, което цапат, а то всъщност не е точно така.", каза заместник кметът на Монтана Диман Георгиев.

Общинското ръководство призова гражданите, които сега изрязват дърветата и обработват дворовете си да изхвърлят клоните и другите зелени отпадъци до контейнерите, от където ще могат по- бързо и лесно да бъдат извозвани. Следващият етап на почистването е косенето и почистването на храсти. Годишната профилактика на каналите, които минават през града, ще започне в края на месеца.

Снимка: Фейсбук- СеверозапазванеВтората тема в "Еко Свят" е за отпадъците, които се изхвърлят нерегламентирано около град Кула. Местното движение "Северозапазване" е решило да ги покаже във фотоизложба на тема "Боклукът ни харесва". 

"Ще обхванем и общините Макреш, Бойница и Грамада. Незаконните и нерегламентирани сметища станаха безумно много. Ние сме пуснали сигнал до РИОСВ- Монтана и до министерството на околната среда и водите - да поемат ангажимент да изпратят инспектори. За да не обвиняваме само Общините в това, че не са си свършили работата, нашата кампания ще бъде заснемане на всички боклуци, във всяка едно от изброените четири общини ще бъде направена изложба в центъра. Така всеки ще може да мине, да види боклука си, да се припознае - къде го е изхвърлил и да отиде да си го изчисти", каза Наско Цанов от "Северозапазване".

В Кула местата с изхвърли отпадъци са четири. Най- голямото е до долните гробища, което обхваща 3-4 декара; до бившата болница, старото ТКЗС, до бившия филиал на военния завод. Фотоизложбата в Кула ще бъде през март, април и май- в другите три общини.

Снимка: Холсим БългарияИ още от предаването този четвъртък - циментовият завод до село Бели извор, община Враца, вече има информационно табло, което следи в реално време показателите на емисиите от комина на пещта. Миналата година фирмата пое ангажимент да бъде по-дейна в предоставянето на информация по важни за обществеността теми от своята дейност. Публичното оповестяване на данните от непрекъснатия мониторинг на изходящите газове е първа стъпка в тази посока.

"На таблото може да се видят шест газови компонента, както и количеството изпускан прах. Това са законово изискуемите компоненти, които ние сме задължени да следим 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Те са серен диоксид, азотен оксид, хлороводород, летлив органичен компонент, амоняк, въглероден оксид и прах. Това, което ние визуализираме на таблото са текущи средно- дневни стойности и техните пределно допустими норми.", обясни директорът на завода Ивайло Божков.

Дружеството започна и кампания "Попитай Холсим", в рамките на която граждани ще могат да задават своите въпроси, свързани с дейността на завода. Въпросите към ръководството на компанията могат да бъдат изпратени през електронна "пощенска кутия" на сайта. Инициативата ще се реализира на етапи. В началото на месец март ще бъдат публикувани отговорите на най- често задаваните въпроси от първия етап на кампанията.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Сладоледени песни в "Музикална зона"

Лято е и всеки търси разхладителното действие на така обичания от всички сладолед! На 18 юли отбелязахме неговия празник, а сега е време е да се преброим и да изчислим колко точно сладоледа ще ни трябват : ) Не за друго, а защото месец юли е обявен за месец на най-предпочитания летен десерт. Е, Оскар Уайлд си го е казал: „Единственият начин..

публикувано на 26.07.21 в 09:50

Хора, пътища и музика в „Музикална зона“

 В сезона на отпуските сме- предпочитано време за пътешествия на близки и далечни разстояния. Така че, стягайте багажа и тръгвайте на път- пътуването действа зареждащо, особено когато е съчетано с подходяща музика ;) Е, понякога става така, че нещо примерно се е объркало, не можете да излезете в отпуск точно сега и плановете ви се стопяват в..

обновено на 19.07.21 в 09:24

Атидже Алиева-Вели: България трябва да се възползва възможно най-скоро и най-ефективно от средствата за възстановяване и устойчивост

Европейският парламент прие резолюция за текущата оценка на националните планове за възстановяване, представени до момента от държавите членки на Европейската комисия. Членовете на ЕП подчертават, че Механизмът за възстановяване и устойчивост е исторически инструмент на ЕС, който трябва не само да смекчава отрицателните последици от пандемията от..

публикувано на 07.07.21 в 10:50
Архив: oscar.bg
Дизайнер: Зорница Първанова - Краева

В „Музикална зона“: Етиен Леви и неговото „шесто чувство“ за успеха на група „СУПЕРТРИК“

Днес в предаването ще ви срещна с един много обичан певец и музикален педагог. Етиен Леви – човекът с ексцентричната външност и с вечната усмивка, който е познат не само в България, но и далеч извън нея. Много харизматична личност; от  него струи добрина, човечност, енергия, радост от постиженията на другите, и желание за искрена помощ. В..

публикувано на 05.07.21 в 08:00

В „Музикална зона“ на 28 юни слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2021 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но… А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!  Мохито, Дайкири, Текила Сънрайз и още, и още…..

публикувано на 28.06.21 в 09:20

В „Музикална зона” на 21 юни посрещаме лятото с любими български песни за лято, море и … още нещо ;)

Лятото дойде! А с него и лятното настроение : ) При всички случаи обаче- дали почивате, или сте на работа- нека радиото бъде ваш приятел! Днес официално е първият ден на лятото, затова ще бъдем на гребена на лятната вълна с песни, носещи аромата на лято и море. Луди купони, пътешествия, море, плажове, партита... Нека лятото започне сега и..

публикувано на 21.06.21 в 09:40

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2020 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

обновено на 14.06.21 в 09:43