Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Мерките за подпомагане на спорта трябва да са приоритет, се казва в Резолюция на ЕП

Снимка: Радио ВИДИН

Спортният сектор в Европа е сред най-пострадалите от ограничителните мерки заради пандемията от COVID-19. Спортните клубове бяха принудени да прекратят дейността си, а състезанията останаха без публика, споделиха треньори по лека атлетика, самбо и бокс във Видин:

"Имаше дейности, които си продължиха да работят, а спортът, за жалост, беше тотално спрян. Има отлив на деца, някои родители не са склонни да пускат децата си на тренировки... В залата идваха само и единствено децата, на които им предстои да участват в състезания. Разделяхме ги на групи, за да няма струпване на деца, изолирахме ги, спазвахме всички мерки... Необикновена година в спорта заради пандемията. Дано поне през тази година републиканският спортен календар да е пълен..."

В подкрепа на сектора, Европейският парламент прие специална резолюция, в която призовава Еврокомисията и държавите-членки да увеличат усилията си, за да предотвратят възможността за трайни отрицателни ефекти върху младите хора и спортния сектор в следствие на пандемията.

"Необходима е краткосрочна подкрепа за спортния сектор", каза евродепутатът Сабине Верхейен от Германия, председател на комисията по култура и образование на Парламента:

"Кризата с пандемията COVID-19 се отразява върху много аспекти от живота ни, но особено младежите и спортният сектор са най-силно засегнати. Отмяната на спортните събития и стадионите без публика още повече засилиха напрежението. Това се отрази фатално върху клубовете и организаторите на спортни събития- много загуби за малките клубове, отрази се и върху социалната и обществена функция на спорта. Тази резолюция е много важен сигнал- необходимо е комисията да реализира конкретни мерки. Резолюцията разглежда опустошителните последствия за всички видове спорт, за масовия спорт и за професионалния спорт. Трябва да намалим отрицателните последствия не само по отношение на икономиката и заетостта, но и за обществото като цяло, защото спортът има своето място в нашето общество- за здравето на хората, за социалното приобщаване, за интеграция, за целостта на обществото ни. Целият спортен сектор се нуждае от нашата подкрепа. Комисията и държавите-членки трябва да използват наличните програми и да предоставят достъп на спорта до всички възможни фондове- фондът за възстановяване и стабилност, фондът за регионално развитие, кохезионната политика, социалният фонд. Нуждаем се от задълбочена оценка на икономическите и социални последствия на COVID-19 пандемията върху спорта и младежта. Заради това призоваваме Комисията да координира всички мерки за овладяване на последствията от COVID-19 върху спорта и младежите. Общите инструменти за възстановяване, като отговор на кризата, трябва да подпомогнат спортния сектор- краткосрочно и дългосрочно. Това е в името на нашите бъдещи поколения."

От името на Еврокомисията в разискванията в Европейския парламент по темата за мерките, които се взимат да подкрепа на младежта и спорта участва българският еврокомисар Мария Габриел.

"COVID-19 за пореден път свидетелства за значението на спорта в икономиката, но и за умствено-психическото благосъстояние на гражданите. Самото просъществуване на много любителски и не така популярни спортове е поставено под заплаха. От самото начало се ангажирахме да подкрепяме държавите с редица безпрецедентни икономически мерки за подкрепа както на професионалния, така и на масовия спорт чрез три хоризонтални инициативи- инвестиция срещу вируса, гъвкавост при прилагането на уредбата на държавните помощи, Еразъм+ Спорт също действа. Това е специфичният ни инструмент за подкрепа, а бюджетът на програмата значително е увеличен. С Комитета на регионите имаме общ план за действие за постигане на максимален ефект от нашата политика по места. Изработихме и икономическо проучване на въздействието на COVID кризата върху спорта. Без съмнение спортът е тежко засегнат. В рамките на плана до 2024 година, който приехме през месец декември, ще създадем експертна група, за да проследим и съдействаме за възстановяването на сектора. Днес, повече от когато и да било досега, трябва да обхванем спорта, общественото здраве, новаторството, знанията и уменията на младежите."

Евродепутатите подчертават опустошителните последици от пандемията върху спортния сектор, който представлява 2,12% от европейския БВП и 2,72% от общата заетост в ЕС - близо 6 милиона работни места.

Вижте още
Сони Хиеу Ле

История с щастлив край за Сони, който отрасна в институция, а вече е на прага на университета

Сони, който е отгледан в Дом за деца, лишени от родителска грижа, завърши с отличие училище. Напуска социалното жилище в Ново село, където беше през последните години, и скоро ще е в университета. Той е едни от тези, които успяват да справят, но повечето от младежите като него нямат този шанс. Когато станат пълнолетни или завършат..

публикувано на 18.06.21 в 19:07

Талант, открит по време на пандемия

Изабел Петрова е от Видин и както много хора по време на пандемията, остава у дома без работа. Тя обаче не е свикнала да стои със "скръстени ръце" и открива в себе си таланта да изработва красиви цветя от бонбони и да крои от стари дънки и якета интересни несесери, чанти и раници. Изабел има и страничка във Фейсбук - Betty-Art .  "Дано повече..

публикувано на 18.06.21 в 11:33
Детски празник в Ново село

Ново село се завръща към обичайния ритъм на живот през лятото

Първо на дунавския плаж заработиха двете караванки, които привличат вечер млади хора и гости на селото. Нивото на реката е още високо, температурата на водата е още ниска, но е приятно вечер да изпиеш чаша новоселско вино с приятели, докато корабите минават  край теб. На 3 юли се открива сезонът на летните неделни хорá. Тази година ще бъдат в събота...

публикувано на 18.06.21 в 11:30

Каква ще е Европа след пандемията

Едва ли има някой, който не би желал час по-скоро пандемията от COVID-19 да приключи. В Европа, в частност в България има признаци най-тежката част от здравната криза да е в миналото. И въпреки че все още сме далеч от това да сложим край на пандемията, уверено вървим в тази посока. Всички помним как се промени животът ни след появата на коронавируса,..

публикувано на 18.06.21 в 11:00

Образователни игри за НАТУРА 2000 за ученици от Белоградчик

Информационна кампания за ученици от 8. до 12. клас от Средно училище "Христо Ботев"- Белоградчик се проведе в туристическия посетителски център в село Долни Лом, община Чупрене. На учениците беше представен информационен и образователен пакет, свързан с мрежата НАТУРА 2000 от обучители от дирекцията на природен парк "Врачански Балкан"...

публикувано на 17.06.21 в 16:45

Организират разходка до водопада "Женската вода"

  Преход до водопада "Женската вода"  организират в  неделя, на 20 юни,  Дирекция на ПП "Врачански Балкан" и Природозащитен център "Натура" . Тръгването е в 8:30 часа от последната спирка на тролейбусите на бившия завод "Химко". "Маршрутът е град Враца- преминава се по Ботевия път до местността "Таушаница", след това се излиза над..

публикувано на 17.06.21 в 16:31

"Образцов дом" търсят в Георги Дамяново

Община Георги Дамяново провежда кампанията "Образцов дом". Идеята на инициативата е да се стимулира населението да се грижи за дворовете в домовете си и общите площи около тях, да се подържат в добро състояние- чисти и озеленени.  "Желаещите да участват в кампанията трябва да изпратят до 5 броя снимки на общите части на имота, двора и..

публикувано на 17.06.21 в 16:29