Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Мерките за подпомагане на спорта трябва да са приоритет, се казва в Резолюция на ЕП

Снимка: Радио ВИДИН

Спортният сектор в Европа е сред най-пострадалите от ограничителните мерки заради пандемията от COVID-19. Спортните клубове бяха принудени да прекратят дейността си, а състезанията останаха без публика, споделиха треньори по лека атлетика, самбо и бокс във Видин:

"Имаше дейности, които си продължиха да работят, а спортът, за жалост, беше тотално спрян. Има отлив на деца, някои родители не са склонни да пускат децата си на тренировки... В залата идваха само и единствено децата, на които им предстои да участват в състезания. Разделяхме ги на групи, за да няма струпване на деца, изолирахме ги, спазвахме всички мерки... Необикновена година в спорта заради пандемията. Дано поне през тази година републиканският спортен календар да е пълен..."

В подкрепа на сектора, Европейският парламент прие специална резолюция, в която призовава Еврокомисията и държавите-членки да увеличат усилията си, за да предотвратят възможността за трайни отрицателни ефекти върху младите хора и спортния сектор в следствие на пандемията.

"Необходима е краткосрочна подкрепа за спортния сектор", каза евродепутатът Сабине Верхейен от Германия, председател на комисията по култура и образование на Парламента:

"Кризата с пандемията COVID-19 се отразява върху много аспекти от живота ни, но особено младежите и спортният сектор са най-силно засегнати. Отмяната на спортните събития и стадионите без публика още повече засилиха напрежението. Това се отрази фатално върху клубовете и организаторите на спортни събития- много загуби за малките клубове, отрази се и върху социалната и обществена функция на спорта. Тази резолюция е много важен сигнал- необходимо е комисията да реализира конкретни мерки. Резолюцията разглежда опустошителните последствия за всички видове спорт, за масовия спорт и за професионалния спорт. Трябва да намалим отрицателните последствия не само по отношение на икономиката и заетостта, но и за обществото като цяло, защото спортът има своето място в нашето общество- за здравето на хората, за социалното приобщаване, за интеграция, за целостта на обществото ни. Целият спортен сектор се нуждае от нашата подкрепа. Комисията и държавите-членки трябва да използват наличните програми и да предоставят достъп на спорта до всички възможни фондове- фондът за възстановяване и стабилност, фондът за регионално развитие, кохезионната политика, социалният фонд. Нуждаем се от задълбочена оценка на икономическите и социални последствия на COVID-19 пандемията върху спорта и младежта. Заради това призоваваме Комисията да координира всички мерки за овладяване на последствията от COVID-19 върху спорта и младежите. Общите инструменти за възстановяване, като отговор на кризата, трябва да подпомогнат спортния сектор- краткосрочно и дългосрочно. Това е в името на нашите бъдещи поколения."

От името на Еврокомисията в разискванията в Европейския парламент по темата за мерките, които се взимат да подкрепа на младежта и спорта участва българският еврокомисар Мария Габриел.

"COVID-19 за пореден път свидетелства за значението на спорта в икономиката, но и за умствено-психическото благосъстояние на гражданите. Самото просъществуване на много любителски и не така популярни спортове е поставено под заплаха. От самото начало се ангажирахме да подкрепяме държавите с редица безпрецедентни икономически мерки за подкрепа както на професионалния, така и на масовия спорт чрез три хоризонтални инициативи- инвестиция срещу вируса, гъвкавост при прилагането на уредбата на държавните помощи, Еразъм+ Спорт също действа. Това е специфичният ни инструмент за подкрепа, а бюджетът на програмата значително е увеличен. С Комитета на регионите имаме общ план за действие за постигане на максимален ефект от нашата политика по места. Изработихме и икономическо проучване на въздействието на COVID кризата върху спорта. Без съмнение спортът е тежко засегнат. В рамките на плана до 2024 година, който приехме през месец декември, ще създадем експертна група, за да проследим и съдействаме за възстановяването на сектора. Днес, повече от когато и да било досега, трябва да обхванем спорта, общественото здраве, новаторството, знанията и уменията на младежите."

Евродепутатите подчертават опустошителните последици от пандемията върху спортния сектор, който представлява 2,12% от европейския БВП и 2,72% от общата заетост в ЕС - близо 6 милиона работни места.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45