Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Ново село приеха отчета за Общинския план 2014 - 2020

Снимка: Радио ВИДИН

Според отчета на Общинския план за развитие на Ново село общинската администрация се е възползвала от почти всички възможности за привличане и усвояване на средства, както  от европейски фондове и програми, така и от националния бюджет и местните приходи, за да изпълни основните задачи, заложени в него за развитие на Община Ново село.


Тенденцията за отрицателен естествен прираст насочва вниманието към увеличаващото се възрастно население, но и към най-младите, за да се задържат или върнат в общината. За най-малките жители е ремонтирана и обзаведена детската градина "Академик Стефан Младенов". Ремонтиран и обзаведен е общински блок № 1, като е променено предназначението му - да приюти деца и юноши от Центъра за настаняване от семеен тип на деца и Преходно жилище.  Пак за  младите хора е решението за изграждане и оборудване на спортна инфраструктура в село Неговановци, което е на етап подбор на изпълнител. За подобряване на жизнената среда на населението започна ремонт на улици в населените места. Досега е завършена ул. "Пета" в с. Неговановци, работи се и в село Винарово. Проведена е процедура за избор на изпълнител, който ще промени облика на площадите в Ново село и Неговановци. Премина първият етап от укрепването на свлачището в село Флорентин.  Осигурен е транспорт до всички населени места от общината. 


Социалните услуги в общината се доближават по видове и обхват до  потребностите на хората. Осигурен е топъл обяд за 100 души. Домашният социален патронаж обслужва около 35 нуждаещи се, а тези, които не могат да се обслужват сами ползват социални асистенти и домашни помощници. В общината работят Център за настаняване от семеен тип за хора с деменция, три Центъра за деца, Преходно жилище и Център за обществена подкрепа. Утвърди се и услугата 

"Приемна грижа" като алтернативна форма за отглеждане на деца в риск в семейна среда. През последните две години бяха привлечени средства за социално-икономическа интеграция на уязвими групи. Част от тях бяха насочени към повишаване на образованието и осигуряване на трудова заетост на хората от тези групи, а другата - към привличането им в културния живот на общността.


В отчета е дадена добра оценка и на читалищата като единствени културни институти на територията на общината. Посочено е поставянето на паметна плоча в Ново село на загиналите през Втората световна война Атанас Ангелов, Димитър Каменов и Марин Гилов. Не е споменато обаче възстановяването на счупената плоча на читалищните дейци арх. Илия Попов и диригента Софрони Ангелоев със средства на НЧ "Земеделец-1874" и дарители, която бе открита повторно на 1 ноември 2020, а делото им бе почетено с концерт на самодейните колективи при читалището и училището.


Вижте още

Туризъм в условията на пандемия- опасенията на пътуващите и тревогите в бранша

В очакване сме на почивните дни около празниците през май и вече планираме лятната си ваканция. Обикновено това е времето за пътувания и екскурзии, но какво да очакваме през настоящата година от туристическия сезон?  Проучване за равносметките и плановете на границата на два туристически сезона в условията на ковид  направи агенция "Галъп..

публикувано на 19.04.21 в 13:27

Експерти с рецепта за ускорен растеж

Дългосрочна визия за икономическото развитие на страната представиха експертите от Съвета по икономически и публични политики . Стратегията за дългосрочен ускорен растеж и конкурентоспособност на България акцентира върху ниски данъци и осигуровки, подобряване на бизнес средата, по-ефективни публични разходи и финансова децентрализация в помощ..

публикувано на 15.04.21 в 10:40

Изместват ли съвременните технологии човешкия фактор?

През последните години технологиите неизбежно навлизат във всички сфери на живота ни. В сферата на обслужването вече са налице множество възможности за използване на информационни технологии, които потенциално биха довели до постигане на по- високо качество, по- голям обхват и по- висока скорост на контролните процедури. Технологиите прогресивно..

публикувано на 14.04.21 в 13:14

Димитър Аврамов, ДПС Монтана: Безработицата и миграцията са най-големите проблеми на Северозапада

В "Посоките на делника" попитахме новите народни представители от Северозапада какви са ангажиментите им пред жителите на региона. Димитър Аврамов от ДПС е избран за депутат от област Монтана: - Приоритетите са да работим за развитието на региона, но първо трябва да видим дали ще се сформира управление и колко време ще продължи животът на това Народно..

публикувано на 13.04.21 в 14:03

Андрей Вълчев, Изправи се! Мутри вън!: Няма нужда от общи приказки, а от конкретни дела

В "Посоките на делника" попитахме новите народни представители какви са ангажиментите им пред жителите на Северозапада. Като представител на област Враца, в 45-ото Народно събрание депутат ще бъде водачът на листата на "Изправи се! Мутри вън!" юристът Андрей Вълчев : - Мога да Ви уверя, че по време на кампанията бях всеки ден сред хората. В срещите,..

публикувано на 13.04.21 в 13:52

Росица Кирова: Имам ясен и конкретен ангажимент към региона и ще го изпълня

Изборите за представители в 45-ото Обикновено народно събрание вече са история. Имената на новите депутати са ясни. 15 народни представители изпращат в парламента трите северозападни области. Потърсихме част от тях с въпроса какви ще са приоритетите им, като народни представители, и какви са ангажиментите им пред жителите на Северозапада...

публикувано на 13.04.21 в 13:17

Част от учениците се завърнаха присъствено в клас

От днес, 12 април, учениците се връщат в клас. Решението за частично възстановяване на присъствения учебен процес обяви министърът на образованието Красимир Вълчев: "Всички ученици от 1 - 4 клас се връщат, плюс три от осемте класа от 5 до 12. Ще продължим графика, който прекъснахме на 22, ще започнем със 7, 8 и 10 клас." Ученици смятат,..

публикувано на 12.04.21 в 14:12