Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Каква е стратегията за устойчив туризъм на Европейския съюз, един от най- засегнатите сектори от пандемията

Снимка: Радио ВИДИН

Туризмът е сред най-засегнатите сектори от пандемията от COVID-19. Социологическо проучване показва, че спадът на туризма в България е близо 60% спрямо 2019 година. Нощувките на чужди посетители са спаднали с около 77%, а на местни с 22%, в сравнение с 2019 г. В къщата за гости на Емил Петров "Чергата" във Видинското село Жеглица са намалели посещенията на туристи от чужбина, но се е засилил интересът на гостите от България. Споделя, че чрез "ваксинационните паспорти" вижда решениe за сектора.

"За изминалата година много неща се промениха за всички във всяка една сфера от живота ни. Научихме се да поддържаме висока хигиена и да се пазим един от друг. Макар и международния туризъм  да е един от най-силно засегнатите сектори от пандемията, при мен в китното село Жеглица, в къщата ми за гости има ръст на посещенията от българи. Тези от чужбина намаляха драстично. Предполагам, че това се дължи главно на постоянните промени на правилата за пътуване от всяка една страна. Според мен правилата за туризъм и пътуване трябва да бъдат еднакви за всички страни членки на Европейския съюз. Така туристите ще знаят ясно правилата и ще преценят дали да посетят дадено място без да се притесняват. Смятам, че Европа мисли за бъдещето си и действията на съюза за сега ми се виждат правилни. Опитват се да подсигурят максимално бързо ваксини за имунизация срещу COVID, а чрез ваксинирането виждам единственото решение за туристическия сектор."

Докато страните от ЕС преминават през втора или трета вълна на пандемията, няколко зависими от туризма страни се надяват, че "ваксинационните паспорти" могат да отворят пътя към летния туристически сезон тази година. Днес лидерите на ЕС се срещат за да разгледат този проблем сред останалите. Европейската комисия обмисля цифров "зелен пропуск", който ще регистрира ваксинационния статус на носителя му, дали е прекарал инфекция с COVID-19, или е с отрицателни резултати от тест. Членовете на Европейския парламент по туризма се застъпват за общи критерии за безопасно и чисто пътуване и устойчив туризъм, каза в изявление Клаудия Монтейро дьо Агиар, докладчик от Европейския парламент:

"Когато правехме този доклад, той беше с 4 насочености. На първо място, да възстановим индустрията с плановете за реагиране на пандемията. Рефокусиране на правителствената политика в рамките на съюза. Подсилване на индустриалните инициативи за устойчив, отговорен и умен туризъм и разбира се мислейки после за бъдещето. Да планираме бъдещата индустрия с промените, които ще настъпят в близкото бъдеще. Не искаме да се случи същото нещо, което стана през първия период на пандемията. Затова поискахме протокол за изпитване на ЕС. Също така го поставихме в дискусията, защото дебатът е в дневния  ред на Европейския съюз, за създаването на Европейски сертификат за ваксина. Също така искаме създаването на санитарен печат. Когато говорим за Европа, като дестинация, и искаме да бъдем свързани с трети страни, искаме създаването на санитарен печат, за безопасна, чиста и сигурна дестинация - Европа. В доклада искаме, в конференцията за бъдещето на Европа, която ще се случи, искаме за дискутирането, или за дебатирането, дали туризма трябва да стане споделена компетентност в Европейския съюз, вместо да бъде като допълваща компетентност. Ако туристическата индустрия представлява 10 процента от брутния вътрешен продукт, е това е огромна отговорност да се каже, че спешността за тази индустрия има смисъл. Това, което искаме е вътре в Европейския съюз да имаме координация. Ако имаме Европейски сертификат за ваксина, който не е задължителен, се нуждае да има координация, да бъде координирано, защото гражданите, които пътуват и граждани, които имат правила на летища, пристанища, влакове, в тези видове транспорт, това трябва да стане общо, дори за координацията на начина на пътуване на гражданите, свободното движение. Затова искаме общ Европейски сертификат за ваксина, ако може да съществува, който да бъде координиран. В този доклад искаме също финансова подкрепа от Европейските фондове, която да може да бъде разпределена за членовете на съюза, ако нямаме бюджетна линия, както искахме миналата година. Така че сега искаме комисията да се обади на членовете на съюза, на регионалните и местни власти, да включат туристическия сектор, в техния план за възстановяване и в инициативата за реагиране на Европейския съюз." 

За да може да пътуваме свободно е необходимо да има такъв паспорт, смята и д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ-Видин.

"Необходимо е да има такъв паспорт, без значение коя ваксина е приложена. За да може даденото лице да пътува навсякъде, без да го търсят в системата.  Това ще го приемат на европейско ниво и тогава то ще влезне в сила във всичките държави членки на Европейския съюз."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15