Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Европейската солидарност по време на пандемия от COVID-19

Снимка: архив
По време на пандемията предизвикана от COVID-19 Европейският съюз отново показва единство, сплотеност и солидарност. Все пак Европейският съюз е изграден върху солидарността и именно тази ценност осигурява необходимото единство за справяне с настоящи и бъдещи кризи, в каквато се намираме в момента. Ще сложим край на тази пандемия само, когато всеки един човек по света има достъп до ваксини. Ще увеличим усилията си за осигуряване на ваксини за нашите съседи и партньори по света, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен:

"Не на последно място ние не забравяме останалата част от света, пандемията е глобална. Останалите части на света, бедните такива виждат себе си изостанали в достъпа на ваксини срещу COVID-19. От началото ние инвестирахме в механизма COVAX. COVAX остава най-добрият път за универсална солидарност на ваксините. Но тъй като има глобален надпревара за ваксините предложих в ЕС механизъм за споделяне на достъп до част от нашите ваксини, докато COVAX e способен да достави на бедните страни голямо количество ваксини. Ваксините, които ние се съгласихме да споделим са част от TEAM Europe и биха могли да се отправят към COVAX. Ние можем и трябва да направим това без да нарушаваме продължаващите национални планове за ваксинация и координацията с компаниите. Това е също въпрос на личен интерес. Колкото по-дълго вирусът циркулира в света, толкова повече се увеличава рискът от мутации и рискът за собственото ни здраве. Следователно в наш интерес е да споделяме достатъчно рано ваксини с други региони по света."


ЕС е създаден, за да е в полза на гражданите, а примери за солидарност са общите действия за разработване на ваксините срещу COVID-19 и плана за възстановяване след пандемията, който включва рекорден финансов ресурс, каза Цветан Кюланов изпълняващ длъжността ръководител на Европейската комисия в България:


"Конкретните примери на солидарност са точно смисъла на съществуването на този съюз. Последните месеци наистина имаше голяма нужда от съюза и това той да функционира както всички ние искаме. Конкретно аз бих откроил 2 примера. На първо място това са общите действия за разработване на ваксини, които наистина позволиха да се разработят и то няколко на брой ефективни и безопасни ваксини в един период от време, който е рекордно нисък. Знаем, че в тази индустрия се инвестират огромни ресурси, дори и без координирани действия. Въпреки това отнема много повече време да се разработи една ваксина отколкото отне този път. Това е благодарение на общите действия, това е благодарение на солидарността на държавите и това е благодарение разбирането на държавите, че ако те влязат в конкуренция една с друга, коя да разработва и коя да поръчва по-големи количества ваксини, вероятно в крайна сметка всички ще изгубят. Още повече, че солидарността в този случай се разширява и към държави извън ЕС. Нашите съседи например от Западните Балкани, които по инициативата COVAX също получават подкрепа за ваксинации. И на второ място вече стъпките след надяваме се скорошното преодоляване на пандемията става дума за възстановяването-плана за възстановяване. Рекордна сума пари, рекорден финансов ресурс, който още в следващите 2, 3 години ще достигне до гражданите на ЕС. Ще достигне до хората, отново благодарение на солидарността между държавите членки, които още миналото лято се споразумяха. Парите ще бъдат насочени към тези, които имат най-голяма нужда, тези които са най-много засегнати от пандемията. Общият финансов ресурс е 1,8 трилиона евро. За България общо ще се насочат над 25 милиарда евро. Това, което е важно да се знае е, че ще има сериозна подкрепа."


Граждани на ЕС са обединение около мнението, че трябва да има солидарност по време на пандемия, показа анкета на Радио Видин:

.

"Разбира се трябва да има солидарност, това е 100 %. Аз съм винаги бил за нея и никога не трябва да делим хората по един или друг начин. независимо дали било то на религиозна, расистка или т.н. винаги трябва да сме солидарни един към друг... Аз мисля, че трябва да има солидарност... Аз мисля, че е добре, че сме в ЕС. Ние сме по-бедна, по-малка държава и това е добре... Ами трябва да има, за всички да има, за всички хора, така мисля. Солидарни трябва да сме заедно, нали така. Значи много европейски пари се дават и дето не ги оползотворяват те си ги взимат хората. Ето помагат тези безплатни ваксини. Доволна съм да ви кажа."


Европейската солидарност е от огромно значение, благодарение на нея всички държави членки имат равен достъп до ваксини. А пропорционалното разпределение на ваксините на база на населението на страните членки в ЕС е важно за достигането на колективен имунитет срещу коронавируса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00

Цените на билетите в БДЖ скачат след Великден

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак . Поскъпването ще усетим веднага след Великден, а средно цената на билетите и картите ще скочи с около 20%. Без промяна остават картите за ученици, студенти и пенсионери, които са на символична стойност от 1,00 лв. Решението за увеличението в БДЖ идва заради по-високите цени на горивата, тока и..

публикувано на 22.04.24 в 15:20

Историята на Måneskin в „Музикална зона“:

 Пътят на Måneskin към световната сцена и слава започна с първото им място на Евровизия през 2021-ва с песента „Zitti e buoni“. А тяхната история – шест години преди това в Рим. Фронтменът Дамяно Давид, басистката Виктория Д'Анджело, барабанистът Етан Торкио и китаристът Томас Раджи се събират през 2016г. в група за участие в италианския конкурс..

публикувано на 22.04.24 в 09:00

"Неделник" от 21 април 2024 година

Тук е "Неделник“ брой 501. Можете да чуете за това, че Антон Оруш , най - големия колекционер и изследовател на българската техника подготвя нова книга. Книгата е посветена естествено на българската техника. Писателят от Враца Давид Давидов представи най - новата си книга „Ярмомелката“ в музея във Враца. За това как мина..

публикувано на 21.04.24 в 12:37

Стремежът към Царството Божие е радост, която изпълва човека с Богопознание

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "За света Мария Египетска може да се каже накратко: тя била жителка на Александрия, жена с безнравствен живот, позор за своите съграждани, съблазън, погибел. Един ден тя поискала да се поклони на живоносния Кръст Господен, частица от който..

публикувано на 21.04.24 в 08:00