Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Татяна Лолова

Татяна Лолова
Снимка: Светослав Цветанов

В понеделник, 22 март, загубихме голямата усмивка на българския театър и кино - отиде си неповторимата Татяна Лолова. Позната на поколения българи с многобройните си роли в киното, телевизията и театъра. Родена е на 10 февруари 1934 г. в София.  Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с великите Ицхак Финци, Григор Вачков и Никола Анастасов. Спечелила е не само сърцата на нас зрителите, а и на критиката - тя е носител на почти всички награди в гилдията на актьорите, също така е удостоена и с ордените "Св. св. Кирил и Методий" и орден "Стара планина" - най-високото Държавно отличие. 

През 2016 година Татяна Лолова беше във Видин за снимките на филма "Лили рибката", който се снима в няколко видински села. Свързахме се с режисьора на филма Ясен Григоров, за да ни разкаже спомените и впечатленията си от работата с нея. 

"Искам на първо място да изкажа огромната ми благодарност и уважение въобще, че тя прие да участва във филма "Лили рибката". Един от най-големите уроци, които съм получавал в професионален план и житейски, е дисциплината, с която тя работи... Татяна Лолова, в познанството, което аз съм имал с нея, ми даде урок по професионализъм. Беше една от най-дисциплинираните актриси, с които съм работил. Под дисциплинирана разбирам най-точна в партньорството си, което изисква нашата професия".


Нейният творчески път започва в  Драматичен театър "Сава Огнянов“ - Русе през 1955 година. През 1957 г. става първата актриса, назначена на щат в Сатиричния театър. По-късно към трупата на Сатирата се включва и Славчо Пеев, заедно  с Климент Денчев, Жоржета Чакърова и Мариана Аламанчева. Спомените си сподели Славчо Пеев: 

"Голям човек, голяма фигура - тя беше човек на света. Тя беше едно слънце по начало. Преди две години почина нейният съпруг и тя две години не излезе от вкъщи. Преди два месеца, три, тя започна да излиза, беше много радостна... Таня беше през цялото време примера на един усмихнат човек, на един приятел, много силен човек беше тя".


Всички ще я запомним като един уникален талант и човек, способен да те разсмее по всяко време и на всяко място - като "Царицата на смеха" .

През 2012 година тя представи в Монтана книгата на Мартен Калеев "Градината с Разпятието".




Поклонението пред  Татяна Лолова ще бъде този петък, 26 март, от 11:00 часа в Сатиричния театър в София.

Чуйте повече в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30