Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс напомня за ценността на водата

Снимка: Радио Видин

Изпълнителна агенция по околна среда /ИАОС/ обяви конкурс за плакат, посветен на Световния ден на водата- 22 март, за деца и юноши. Темата е "Ценим водата", с която се поставя акцент върху стойността на водата и какво означава тя за хората. Чрез своите творби подрастващите трябва да споделят своето отношение и усещане за този безценен природен ресурс. Получените плакати са публикувани на Фейсбук страницата на ИАОС. Победителите в конкурса ще бъдат определени чрез публично гласуване онлайн. Официалното обявяване на победителите ще стане в 16:00 часа на 29 март, на интернет страницата на ИАОС и във Фейсбук. Изпратените творби са стотици, а сред тях е и плакат на Пресияна Попова от 5 а клас на СУ "Козма Тричков"- град Враца. Решава да се включи, защото ѝ харесва инициативата и по насока от своята учителка по "Човек и природа" Мария Димитрова.

Плакатът на Пресияна Попова, с който участва в конкурса на ИАОС."Започна състезанието, започнаха да публикуват постепенно снимките и моята беше сред тези, които са с най-много харесвания. Моята рисунка представлява две лодки, покрай тях стои айсберг и едно голяма слънце. Слънцето показва топлината, която ни облива, когато го видим всяка сутрин... Айсбергите са нещо много ценно за нашата планета Земя. Ледниците започват всяка година да се топят повече и повече и това нещо много пречи на всички нас, защото един ден, ако те продължават да се топят и изчезнат цялото човечество ще бъде изгубено", разказа Пресияна Попова.

Изработва своя плакат чрез Adobe Illustrator за 3-4 часа. Тези свои умения Пресияна развива вкъщи - занимава се допълнително покрай своята майка Ивета Михайлова. 

На публикуваните снимки в конкурса не са изписани имената на авторите. Заради съмнения, че сред тях няма авторски и подадените сигнали, от ИАОС уточняват: 

"Предвид дискусиите за това коя творба е стойностна и коя не, дали е копирана от интернет или не, дали тази с най-много лайкове е наистина най-добрата, бихме искали да ви напомним, че това не е конкурс за механично събиране на харесвания само. Нека да не се опорочава идеята. Тези, които се класират ще бъдат обстойно прегледани и проучени всички забележки към тях. Автоматичното събиране на лайкове не ви гарантира безспорен успех."

"Всеки човек, който желае да ме подкрепи може да отвори страницата във Фейсбук на ИАОС, гласуването се получава само чрез едно харесване, един лайк или едно споделяне също би помогнало. Авторите не са написани", допълни Пресияна Попова. 

Целият разговор може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50