Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 март 2021 година

Снимка: Радио Видин

След студеното време и падналия пролетен сняг температурите ще започнат да се покачват от петък, 26 март. Такава е прогнозата на Леночка Ангелова, началник на Хидрометеорологична станция- Монтана.


Декларация с девет приоритета за пътна безопасност през следващите години, е приета след предизборна дискусия по темата с участието на представители на политическите партии и коалиции. Инициативата е на Европейския център за транспортни политики. Статистиката сочи, че България продължава да бъде на челно място в Европейския съюз по брой на загинали при катастрофи.


210 са новите случаи на заразени с COVID-19 в Северозапада, обявени в Единния информационен портал. В област Враца са заразени 129 души, в Монтана- 64, а във Видин- 17. 70% от интензивните и леглата за неусложнени пациенти, инфектирани с COVID-19, в болниците в България са заети, съобщи на брифинг днес министърът на здравеопазването. Осем души са нарушили карантината си в Монтанско.


Да гласуват по настоящ адрес в община Монтана са пожелали 1 160 души, съобщиха от местната администрация. В избирателната секция в Младежкия дом в Монтана ще могат да гласуват хора със зрителни, слухови и други увреждания, като те ще попълнят декларация и ще бъдат дописани в избирателния списък. Поставените под карантина също ще могат да гласуват в подвижна избирателна урна, уточниха от общината в Монтана.


355 000 лева е изплатила Националната агенция за приходите на 60 фирми от Монтана по програмата за подкрепа с оборотен капитал. В ход е втора фаза на програмата за помощ на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси. 


Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана обяви онлайн конкурс за детска рисунка на тема "Искам чиста вода и зелена планета", по повод 22 март - Световен ден на водата и 22 април - Международен ден на Земята. 


Гората.бг отложи раздаването на фиданки във Видин. За събитието ще бъде насрочена нова дата. От неправителствената организация съобщават, че всички подобни масови събития временно се отменят, с оглед на епидемичната обстановка.


671 дела са образувани през 2020 година в Административен съд Враца. Заедно с останалите висящи към началото на периода 187 дела, общият брой дела за разглеждане през годината е бил 858, от които 500 са първоинстанционни, а 358 - касационни. 


Цялостен ремонт се извършва на сградата, в която се помещава кметството в село Бъркачево, община Бяла Слатина.


Пощенската картичка навършва 152 години. За родно място на картичките се смята Австро-Унгария, а годината е 1869-та. 


Днес в интернет пространството ще бъде премиерата на видеоклип на народната песен "Я изгрей, слънце", който засне хор "Цвят" към видинския ансамбъл "Цвят". Идеята песента да достигне до публиката чрез видеоклип е на професионалния фотограф и видеооператор Светла Лозанова, разказа Лора Асенова. С тази песен хорът трябвало да се представи преди година на концерта за 150-годишнината на народно читалище "Цвят" във Видин. Заради пандемията обаче концертът бе отменен.


Драматичният театър в Монтана подарява на зрителите си онлайн спектакъл. Така актьорският състав ще отбележи 27-ми март, който е Международен ден на театъра. Записът ще може да бъде гледан в рамките на три дни- от петък, 26 март, до неделя, 28-и.


Читалището в Долна Кремена продължава своята дейност.


Часът на Земята през 2021 с фокус върху опазването на биоразнообразието. На 27 март милиони хора от цял свят ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 ч. и 21:30 ч., отправяйки призив за устойчиво и отговорно бъдеще. От WWF България посвещават 15-ото издание на инициативата на опазването на мечките у нас и тяхното мирно съжителство с хората. 


На Благовещение, един от големите празници почитан от всички християни по света, попитахме видинчани, каква е благата вест за тях днес.


Днес е Благовещение- празник на жената и майката.  Празникът се свързва с радостната вест, която архангел Гавриил донесъл на Дева Мария, че ще роди дългоочаквания Спасител на човешкия род.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 18 септември 2024 година

23 747 468,06 лева безвъзмездно европейско  финансиране  ще получат двата индустриални парка в гр. Видин, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ) . Безвъзмездната финансова помощ за държавния Индустриален парк  Видин е 1 293 497.78 лева, а за частния Индустриален парк "Видин-юг" е 22 453 970.28 лева.  Министерският съвет разреши на..

публикувано на 18.09.24 в 18:05

Министерският съвет предостави дерогация за доставки за АЕЦ "Козлодуй"

Министерският съвет разреши на днешното си заседание да бъде предоставена дерогация от санкциите на Европейския съюз, наложени на Русия, за да може А ЕЦ "Козлодуй" да възложи обществени поръчки с избрани изпълнители съгласно приложение към днешното решение. Централата ще може да внесе от Русия продукти от желязо и стомана, при изпълнение на..

публикувано на 18.09.24 в 15:59

Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт

Община Монтана ще кандидатства за два кредита от фонд ФЛАГ, финансиране по проект „Мобилност и зелен транспорт за общините Враца и Монтана“, съобщават от местната управа. Днес бе проведено обществено обсъждане за параметрите на дълга. Заместник-кметът Тихомир Антонов представи резюме на проекта, който се изпълнява по Националния план за..

публикувано на 18.09.24 в 15:40

Главчев разпореди превантивни мерки при евентуално повишаване на нивото на Дунав

Правителството е изпратило писма до областните управители, които отговарят за населените места по поречието на Дунав, за да предприемат превантивни мерки при евентуално повишаване на нивото на реката. Това коментира служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание. Няма опасност страната ни да бъде застигната от циклона, който..

публикувано на 18.09.24 в 15:27
Индустриален парк Видин

23,7 милиона лева ще бъдат отпуснати за двата индустриални парка във Видин

23 747 468,06 лева безвъзмездно европейско финансиране ще получат двата индустриални парка в гр. Видин , съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Безвъзмездната финансова помощ за държавния Индустриален парк  Видин е 1 293 497.78 лева, а за частния Индустриален парк "Видин-юг" е 22 453 970.28 лева. Това сочат данните от Информационната..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

Дружинките във Видинско разселват 2000 фазани

Ловно-рибарското сдружение във Видин ще разсели 2000 фазани.  "Ловно-рибарско сдружение по стара традиция и по изисквания на Закона за лова всяка година разселва дивеч. Тъй като е забранено да се разселва дивата свиня, заради Африканската чума, основно се разселва дребен дивеч. Миналата година Ново село разселиха 26 заека и сдружението общо..

публикувано на 18.09.24 в 13:50

Кардиолог ще извърши безплатни прегледи в Мездра

На 28 и 29 септември 2024 г. (събота и неделя) от 8:30 16:00 часа д-р Боян Кунев ще извърши безплатни кардиологични прегледи с ехографски апарат в поликлиниката в гр. Мездра (кабинета вляво от входа на Филиала за спешна медицинска помощ, до скенера), съобщават от Общината. Профилактичните прегледи ще се извършват след предварително записване на..

публикувано на 18.09.24 в 13:23