Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инфраструктурата е основният приоритет в село Соколаре

9
Село Соколаре, община Бяла Слатина
Снимка: радио Видин

Село Соколаре се намира се на 7 км югозападно от Бяла Слатина и е разположено на равно място. Соколаре граничи със селата Нивянин, Комарево, Борован и с общинския център  Бяла Слатина. На север от Соколаре се намира село Търнава. Траките са първите обитатели в района на днешното село Соколаре. Останки от тяхното селище са намерени западно от селото. Керамиката от това селище свидетелства за живот през края на бронзовата и началото на желязната епоха - средата на второто и началото на първото хилядолетие пр.Хр. Намираната на повърхността керамика сочи определено дата IX - XII в.в. През второто българско царство е било основано село Соколаре от селяни, които имали статут на соколари, хора, които отглеждали и дресирали соколи за лов на болярите. Развалините на това средновековно селище се намират в западната окрайнина на днешното село и Лозята. Местността се нарича Селището. Историята на това средновековно селище, което е било заселено от соколари и се е наричало Соколаре, е и история на днешното село Соколаре. То е заварено от турските поробители в края на XIV в. с това име, съществувало е през вековете на робството чак до края на XVIII в.



В момента в селото броят на жителите е 400. В селото има детска градина, читалище, работи и пенсионерски клуб. В памет  на загиналите във войните за Отечеството в център е издигнат паметник.

 
Село Соколаре, община Бяла СлатинаЙошка Цветкова е първи мандат кмет. Тя е родом от село Соколаре, завършва 8. клас в местното училище, което в момента е закрито. На 51 години е, с инженерно образование, завършила е специалност  "Компютърни системи и управление" в Техническия университет - София. Години наред работи като главен специалист в кметство Соколаре,  община Бяла Слатина, С нея говорим за основните приоритети, които си поставя в работата си като кмет:


Йошка Цветкова , кмет на село Соколаре"Приоритет в работата ми като кмет е да се ремонтират улиците с камъни и асфалт. Миналата година сложихме асфалт на две улици... има и с частично каменна настилка сме обновили и други улици... Тази година предстои асфалтиране на отсечки на улици... Има и млади семейства в селото. Работим по "Нова възможност за младежка заетост", по нея  6 лица са назначени до 29 години... 10 човека са на помощи... Очакваме да бъдат одобрени още двама човека по проект "Заетост за теб". Една голяма част от хората ни са по чужбина и в големите градове... Децата - ученици учат в Бяла Слатина. В момента от 10 март започва подмяна на водопроводната ни мрежа, стойността на проекта е  в размер на 500 хил. лв. Предстои да изградим комбинирана спортна площадка, тя ще е за футбол."


По проект "Патронажна грижа за възрастни хора" в селото е назначен един човек, който помага на възрастни хора над 65 години.със закупуване на лекарства и хранителни продукти.  Общината работи и по социални проекти, 66 души в село Соколаре получават топъл обяд. Трима души, назначени по закона за лична помощ, обслужват 9 човека с увреждания. Има и 4 лица на длъжност "Домашен санитар", които помагат на 12  болни.

 
Село Соколаре, община Бяла Слатина - здравен пунктВ селото, в сградата на читалището, се намира здравният пункт. В него работи медицинска сестра, идват и двама семейни лекари, които обслужват населението. Редовен автобусен превоз имат жителите в село Соколаре, три пъти на ден хората имат възможност да пътуват до общинския център Бяла Слатина.

Заварваме село Соколаре в условия на локдаун, всичко е затворено, как хората живеят  в условията на КОВИД 19 - разказва кметът Йошка Цветкова:


"Спазваме мерките, за да бъдем здрави... Трудностите си решавам с много труд, защото съм упорита. За да бъде един кмет успешен формулата за успех се изчислява по нещата, които е направил един кмет делено на тези, които е обещал, малко математически гледам на работата си..."
Село Соколаре, община Бяла Слатина

В село Соколаре има читалище. То носи името на Никола Йонков Вапцаров и съхранява културните традиции на селото. Създадено е през 1920 година от трима ентусиасти, без да има своя собствена сграда. В началото се е помещавало в една стая, местните хора започват да събират средства и през 1963 е построена и открита сградата на читалището. Читалището работи с много проекти, с които успява да обнови своята дейност - казва библиотекарят Бойка Михайлова:


"От 396 тома в началото - 6 683 000 тома имаме днес. Много ни е остарял фондът... В момента продължаваме да работим по проекти и така обновяваме фонда си... По проекта "Глобални библиотеки" имаме вече 4 компютъра с мултимедия. По проект "От извора към бъдещето" на Сдружение "1 юни",   благодарение на него пресъздадохме 5-6 традиции и закупихме детски носии за децата. Тогава се създаде танцова група "Соколарчета"."



Сабина Вълчева е председател на пенсионерския клуб в село Соколаре, в момента в клуба членуват 40 възрастни хора:


"Няма фестивал, на който да не сме ходили. Имаме група "Соколина", изпълняваме народни песни. Събираме се 3-4 жени и си пеем и на празници също... В селото живеем нормален живот, сега сме в пандемия...."
 

В село Соколаре е запазена детската градина, базата е добра, има ново обзавеждане, 23 деца я посещават, обяснява директорът Мария Димитрова:


"Условията са добри, има съвременна база и дворчето е оборудвано с пейки и масички... В момента тече проект "Приятели на децата" с местно Сдружение "1 юни" за театрални костюми на децата. Месечната такса е различна в зависимост от възрастта на децата, децата от 3 и 4 група не заплащат такса, таксата е поета от община Бяла Слатина, тя беше 1,50 лв на ден..."
 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00