Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Филипов: "Няма по-велико нещо от това човешкото същество да съгради семейство и да остави след себе си живот"

Филип Филипов в ролята на Христо Ботев
Снимка: фейсбук
Гост в "Калейдоскоп" е  Филип Филипов, актьорът, превъплътил се в образа на Христо Ботев, и създал няколко филма с нашия национален герой. Освен това от няколко години участва като Христо Ботев на бял кон  в Националния туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица" и  така успява да предаде родолюбието и патриотизма на младите българи.


Филип Филипов е роден на 28 май 1958 година в град Айтос. Седем години семейството живее в Айтос, след което се премества във Врачанско. Израства и се възпитава в патриархално семейство с правила и порядки, в което възрастните се почитат и уважават. Филип Филипов събира информация за дядовците си и прадядовците си, за да  възстанови и съхрани  родовата памет. Родът на майка му се преселва от Егейска Македония, родът на баща му е от пиринска Македония. Неговият прапрадядо Васил е един от хората, които  събират четници за четата на Христо Ботев. Още от тогава връзката с Христо Ботев и силният стремеж към свобода и родолюбие е бил заложен в рода на моя днешен гост Филип Филипов. В 1884 година в Галатин прадядо му Василий Попконстантинов и дядо Атанасий, неговият осиновител,  построяват църквата "Свети Атанасий Велики". По-късно той става свещеник и служи в тази църква.  С една дума родът на Филип е изпълнен с будни и родолюбиви личности, които се стремят към свобода и образование.

Филип Филипов тръгва на училище в СУ "Христо Ботев" в град Айтос, а когато е на 7 години семейството му се премества във врачанския край.  След 8. клас записва престижния Механотехникум във Враца, специалност "Двигатели с вътрешно горене". Завършва с отличен успех техникума през 1977 година. Следват две години задължителна казарма. След казармата няколко години се занимава професионално с футбол. После завършва Националната спортна академия с профил "Треньорски факултет по футбол",завършва със златен медал и Димитровска стипендия. По-късно завършва Богословския факултет към Софийския университет. Стремежът му към образование и усъвършенстване го кара да продължи с "Психология и философски цикъл" към Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий".


През 1987 година, след завършването в  Националната спортна академия, заедно със съпругата си заминават за Варна, където им предлагат работа като треньори в "Черно море" Варна.  Минават 5 години усилена и сериозна работа във Варна. След като не му осигуряват жилище, решава със съпругата си да заминат за Кипър. През 1992 година те са вече в Кипър, където работят 5 години. Връща се във Враца и работи в областта на образованието, в различни врачански училища.  

В момента Филип Филипов  е преподавател по физическо възпитание в ППМГ "Акад Иван Ценов" във Враца. През 2013 година участва в първия художествено-документален филм за Ботев - "Ботев от Голгота към свобода". Там изиграва ролята на българския поет и революционер. Следват още три филма за Ботев  - "100 000 крачки с Ботев" , "Кой уби Ботев" и "В търсене на изгубения Ботев". Филип Филипов участва и във филм, който пресъздава живота и делото на Софроний Врачански "Грешникът светец". Идеята е съвременните деца да се докоснат до непознати и важни факти от живота на българските ни национални герои.


Семеен е, баща на четири дъщери, има пет внука и една внучка.

 
Филип Филипов, филм- Живот на кръстопът ФУТБОЛЪТ
"Аз и преди това бях минал през школата на "Ботев" Враца до известна степен като футболист . И това си ми беше в кръвта още от малък, на 14-15 години заиграх футбол в селските групи, а там се играе страхотно техничен, кървав футбол, Б окръжна, А окръжна група. Започнах работа в експериментална работилница и същевременно тренирах. И след половин година ме приеха като професионален футболист. Преди това играх в "Строител-Враца", приеха ме в "Локомотив -Мездра". Тогава отборът беше в северната Б- републиканска футболна група и се играеше много здрав и хубав футбол. 80% от футболистите на Локомотив - Мездра бяха футболисти от Ботев - Враца от А- групата. Така че играехме с много знаменити футболисти. И след две години и половина кандидатствах в Националната спортна академия с много известни футболисти от Локомотив - София - Бойчо Величков и Стойчо Стоев, сега той е известен треньор беше на Лудогорец- Разград."
 
ПРАВОСЛАВИЕТО

"Смятаха ме едва ли не за шпионин след като си вярващ християнин. Споделих ви какъв е родът ми. Дядо ми четеше словото Божие, Библията, някой път ми говореше за Тайната вечеря, как Юда е приел Христос... И какво лошо има в това. Аз като спортист се занимавах с всички видове спорт - източни бойни изкуства, културизъм, таекуондо, но се отказах, защото търсех философския модел на тези учения, защото исках да науча нещо за медитацията, Буда, Кришна, Конфуций, Мохамед, преданието на скандинавците, петте царе на китайците... Четях, мислех, но да ви призная честно, няма такова учение, което ми направи впечатление като християнството. Нито един не се разпъна от любов, колкото и мъдри да са били съветите им, както Христос увисна на кръста заради нашите грехове. Тази философия може пред нея само да се коленичи и да се мълчи. Влюбих се в християнството и така до ден днешен. Велико е християнството. Вярата ми помага неимоверно много в живота. Или вярваш или не вярваш. Както казва апостол Павел, вярата е усещане и предчувствие за неща, които не се виждат."

"БОТЕВ: ОТ ГОЛГОТА КЪМ СВОБОДА"

"Илияна Минковска и нейният син Искрен Красимиров ми предложиха да се снимам във филм за Ботев. ... Помислих, хем ми беше интересно, хем имах някакво притеснение и страх, защото това е Христо Ботев, това е национална личност от такава величина, почувствах едно сковаване... И те ми казват "Искаш ли нещо, което да желаеш като хонорар, викам, абе искам да купя едно колело за малката си дъщеря от 250 лв, те викат: "Добре". И така беше определено май месец да бъдат снимките, оставаше месец и половина и аз си оставих брадата да расте. И в интерес на истината като се погледнах, ами аз си приличах на Ботев. Съгласих се и направихме филма и слаба Богу излезе доста успешен. И след това идеята беше моя - да направим  филм за похода, но Ботев да си поведе похода. Бащата на Искрен, Красимир Стефанов,  каза "да" и ми тури заглавие "100 000 крачки с Ботев"  и направихме филм за похода... След това още един филм "Кой уби Ботев" и "В търсене на изгубения Ботев"

Просто да знаем, че българщината е била на основата на дълбока богопросветност. "

Вижте още

Свърши ли зимата и каква пролет очакваме

Температурите през деня трайно са над нулата, захлаждането е от време на време, но не е свързано с отрицателни температури и снеговалежи.  Температурите в края на февруари в Северна България и Видин е възможно да стигнат 17-20 градуса, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев. "Топла зима. При всички положения до края на месец февруари ни..

публикувано на 22.02.24 в 16:00

Д-р Благодаря е първият гост в инициативата "Видинчани за пример"

Видинското читалище "Цвят " поде нова инициатива, чрез която се стреми да мотивира младите хора да вярват във възможностите си и да следват мечтите си. Идеята на  "Видинчани за пример"  е през учебно време по веднъж месечно да се организира среща на успели видинчани с ученици от града, каза секретарят на културното средище  Любомир Илиев . "Тази..

публикувано на 22.02.24 в 15:36

Ученици в Мездра имат нов физкултурен салон

В напълно обновен физкултурен салон ще спортуват учениците в Професионалната гимназия “Васил Левски” - Мездра . В спортния комплекс са вложени около 200 000 лева. В момента текат довършителни работи, след което предстои той да бъде открит. Салонът ще е мултифункционален, оборудван е с фитнес зала, баскетболно и волейболно игрище, обясни директорът..

публикувано на 22.02.24 в 14:00

Читалището в Моравица продължава традицията на духовата музика

Народно читалище "Светлина 1926" в село Моравица организира ш кола за желаещи да свирят на духови музикални инструменти.  Целта е да бъдат привлечени  хора от всички възрасти, които имат музикални дарби и талант, включително и деца. Няма ограничения във възрастта. Уроците ще бъдат провеждани от професионалисти - музикантите Павел Бошняков и..

публикувано на 22.02.24 в 13:00
Народният представител от ПП

Валери Сираков, "Възраждане": Волята на 600 000 българи беше отрязана

Отказът да се проведе референдум за запазване на българския лев показва незачитане на волята на гражданите. Това коментира Валери Сираков, бивш депутат от "Възраждане" и настоящ общински съветник във Видин. По думите му от партията няма да оставят въпроса приключен, след решението на Конституционния съд срещу провеждането на референдум за лева...

публикувано на 22.02.24 в 12:00

Стипендии за двама студенти осигурява Ротари клуб - Видин

Ротари клуб - Видин осигурява средства за изплащане на стипендии за двама младежи от Видин за срока на цялото им следване. Това са студентът в Медицински университет - Плевен Радослав Попов и студентката в Националната спортна академия Елена Петрова.  Стипендиите са определени на конкурсен принцип и са за млади хора, които са завършили с висок..

публикувано на 22.02.24 в 10:15

В "Музикална зона" на 22 февруари 2024 слушаме Грегъри Портър

Грегъри Портър е доказан американски джаз и соул певец, автор на песни и актьор. Мекият му баритонов глас лесно покорява слушателите, а песните му са изпълнени с надежда и любов. Двукратният носител на награда "Грами" за пореден път ще посети странанта ни в края на юли. В "Музикална зона за джаз" слушаме песни от наградените албуми Liquid Spirit..

публикувано на 22.02.24 в 09:00