Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Кула почистиха парка и около язовира

Снимка: Радио ВИДИН

Почистване на парка в Кула направиха жители на града. Акцията се проведе за трета година. Тази път отпадъците бяха събрани разделно и изхвърлени в цветните контейнери, разказа Наско Цанов от движение "Северозапазване":

"Тази година поради пандемията решихме почистването на бъде индивидуално, затова организацията не беше групова. Решихме да изхвърлим разделно отпадъците. Направихме и резитба. Оставихме за друг ден да боядисаме част от съоръженията и да засадим няколко липи."

Снимка: Община КулаПродължава и кампанията "Боклукът ни харесва". От около месец в Кула събират снимки на нерегламентирани сметища около града и в общините Бойница, Грамада и Макреш. От "Северозапазване" са решели да ги покажат в последователни изложби, сигнализирали са и РИОСВ- Монтана, която отговаря и за област Видин. 

След сигнала експерти от екоинспекцията заедно с представители на Община Кула са извършили проверка на посочените терени с изхвърлени отпадъци. Дадено е предписание на кмета да предприеме действия за почистване на терените. От Общината съобщиха, че са извършили почистване: 

"Община Кула извършва почистване на нерегламентирани сметища в околностите на града - под гробищния парк "Горни гробища" и в близост до бившата комендатура. Трудно и скъпо начинание, което можем да си спестим, ако всички съвестно изхвърлят отпадъците си само на определените за това места. Умоляваме всички жители на община Кула да не изхвърлят отпадъци в околностите на града и селата. Поставени са достатъчно съдове за сметосъбиране, включително за биоразградими отпадъци. На нарушителите ще бъдат налагани глоби в размер до 1000 лева. Чистотата на домовете ни е наше задължение, нека бъдем стопани и на нашия град и община Кула."

Доброволци почистиха и бреговете на язовир Кула. 

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Сладоледени песни в "Музикална зона"

Лято е и всеки търси разхладителното действие на така обичания от всички сладолед! На 18 юли отбелязахме неговия празник, а сега е време е да се преброим и да изчислим колко точно сладоледа ще ни трябват : ) Не за друго, а защото месец юли е обявен за месец на най-предпочитания летен десерт. Е, Оскар Уайлд си го е казал: „Единственият начин..

публикувано на 26.07.21 в 09:50

Хора, пътища и музика в „Музикална зона“

 В сезона на отпуските сме- предпочитано време за пътешествия на близки и далечни разстояния. Така че, стягайте багажа и тръгвайте на път- пътуването действа зареждащо, особено когато е съчетано с подходяща музика ;) Е, понякога става така, че нещо примерно се е объркало, не можете да излезете в отпуск точно сега и плановете ви се стопяват в..

обновено на 19.07.21 в 09:24

Атидже Алиева-Вели: България трябва да се възползва възможно най-скоро и най-ефективно от средствата за възстановяване и устойчивост

Европейският парламент прие резолюция за текущата оценка на националните планове за възстановяване, представени до момента от държавите членки на Европейската комисия. Членовете на ЕП подчертават, че Механизмът за възстановяване и устойчивост е исторически инструмент на ЕС, който трябва не само да смекчава отрицателните последици от пандемията от..

публикувано на 07.07.21 в 10:50
Архив: oscar.bg
Дизайнер: Зорница Първанова - Краева

В „Музикална зона“: Етиен Леви и неговото „шесто чувство“ за успеха на група „СУПЕРТРИК“

Днес в предаването ще ви срещна с един много обичан певец и музикален педагог. Етиен Леви – човекът с ексцентричната външност и с вечната усмивка, който е познат не само в България, но и далеч извън нея. Много харизматична личност; от  него струи добрина, човечност, енергия, радост от постиженията на другите, и желание за искрена помощ. В..

публикувано на 05.07.21 в 08:00

В „Музикална зона“ на 28 юни слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2021 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но… А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!  Мохито, Дайкири, Текила Сънрайз и още, и още…..

публикувано на 28.06.21 в 09:20

В „Музикална зона” на 21 юни посрещаме лятото с любими български песни за лято, море и … още нещо ;)

Лятото дойде! А с него и лятното настроение : ) При всички случаи обаче- дали почивате, или сте на работа- нека радиото бъде ваш приятел! Днес официално е първият ден на лятото, затова ще бъдем на гребена на лятната вълна с песни, носещи аромата на лято и море. Луди купони, пътешествия, море, плажове, партита... Нека лятото започне сега и..

публикувано на 21.06.21 в 09:40

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2020 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

обновено на 14.06.21 в 09:43