Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За трудностите и радостите в лекарския делник

Снимка: Радио Видин

На 7 април отбелязваме професионалния празник на работещите в здравеопазването. Обявен е за такъв с Решение 184 на Министерския съвет от 5 април 2006 година. Дотогава се отбелязва като Ден на здравния работник в България с Разпореждане 32 на Министерския съвет от 6 февруари 1964 година. За трудностите и радостите в лекарската професия споделят двама лекари от видинската болница: д-р Вилхелм Елисеев и д-р Албена Иванова. Той е анестезиолог с дългогодишна практика, а тя е сред малцината млади лекари, завърнали се да работят в родното място.

Д-р Вилхелм Елисеев е началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ "Света Петка"- Видин. Избира да остане във Видин, защото вярва, че и в родния си град ще има достатъчно възможности за професионално развитие.

Анестезиологът винаги е бил заобиколен с колеги, на които е разчитал и от които се е учил, с които заедно са преодолявали ежедневните проблеми. Трудно намира време за почивка, защото:

"Малко останахме работещите специалисти в сферата на здравеопазването.- През последните години няма попълнения от млади хора, което е не само при лекарите. И при средния медицински персонал се отразява. По- голяма част от времето прекарвам на работното си място... Медицинските специалисти, както във Видин, така и в цялата страна, в условията, в които са поставени повече от една година, достойно защитават името на професията, която упражняват..."

Отмора намира вкъщи и особено, когато гостува неговият внук.

"Те се редуват- тежките моменти и удовлетворението от свършената работа, от постигнатите резултати. Естествено работата не винаги е свързана само с хубави преживявания", допълни д-р Елисеев и поздрави колегите:

"Пожелавам им да имат сили, здраве, за да могат да бъдат полезни на себе си, близките си, на своите пациенти. Да им бъдат създадени не само на тях, но и на пациентите условия, в които и ние да работим и те да се лекуват в прилични условия!"

Снимка: Община ВидинВ края на миналата година беше възобновена дейността на родилното отделение във видинската болница. Част от екипа, който работи в отделението е д-р Албена Иванова- млад специалист, завършила е обща медицина през 2015 година и избира своя професионален път да бъде във Видин. Днешния ден го чувства като празник, защото се почита трудът на лекарите и всички, които работят в здравната система.

"Още от дете исках да помагам на хората и по някакъв начин да облекчавам болка, ако има при мои близки и при мен самата. Така реших, че най-правилната професия за мен е медицината. Това си е начин на живот. Не всеки избира този път, защото повечето са наясно, че е наистина труден", споделя д-р Албена Иванова.

Трудните моменти са когато има пациент, нелечимо болен или когато трябва да се каже лоша диагноза. Младият лекар разпуска чрез разходки навън, в четене и когато е с близките си:

"Радостните моменти са повече от лошите. Приятно е да виждаш, специално в моята професия, първата глътка въздух на новороденото, да се видят сълзите в очите на родителите. Това са безценни моменти..."

Д-р Иванова е решена остане във видинската болница, където чувства се добре:

"Екипът вече е сформиран и всичко върви. Имаме и раждаемост, което ме радва."

Младият специалист пожела на своите колеги:

"Да бъдат здрави, за да могат да помагат на нуждаещите се!"
Вижте още

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50

В „Музикална зона“ слушаме песни за дъждовно време

  Много харесвам песните за дъжд! Пък и по дъждовното време си падам... Дори обичам да се разхождам под дъжда... понякога, зависи от компанията. Тези, които обичат да се разхождат и да си пеят под дъжда казват, че... "няма нищо по- хубаво от лошото време". Стига да имаш чадър. Време- няма как да го спрем, дори да искаме ;) Само че, дори и да вали, ние..

публикувано на 19.04.21 в 09:53

Повече ще ни струва трапезата за празниците тази година

Великденските празници наближават и подготовката за посрещането им вече е в ход. Трапезата е сред задължителните атрибути за празника. Колко ще ни струва тя? Това се опитахме да проверим от Радио Видин. Засега няма голямо търсене на зелените салати на лука, казва Цветанка Петкова- земеделски производител от Новоселци: "В момента е..

публикувано на 16.04.21 в 16:24