Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

15 културни и природни обекти ще дигитализира Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан"

Снимка: ПП ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

Обектите, които ще бъдат дигитализирани, са избрани след предварително проучване. Критериите за оценка на обектите са: привлекателност/атрактивност, значение, достъпност, пространствена структура, техническа  възможност за дигитализация и др. Целите при избора са: съхраняване на материалните обекти за бъдещите поколения (сгради, църкви, паметници), привличане вниманието на туристи, осигуряване на достъпност за хора в неравностойно положение.

"Целта на тази дигитализация е заснемането на обекти, които да останат в бъдеще заснети, така че в случай на природно бедствие, ако бъдат унищожени, да могат да бъдат възстановени с абсолютна същност. Това беше едната причина за тяхното заснемане. От друга страна искаме тези обекти да станат по- популярни туристически обекти и да могат да бъдат достъпни чрез специално създадена интернет платформа. Третата причина- за хората, които не могат да ги видят на живо, да могат виртуално да ги видят. Изборът беше сведен до кри категории", обясни Оля Генова- експерт в Дирекцията на природния парк.

Предварителното проучване за избор на обекти за дигитализация на територията на парка и околопарковата територия направи Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Избраните обекти са в три категории: "Интерпретативни и туристически пътеки", "Природно наследство" и "Културно наследство". Проведени са анкети сред заинтересовани страни- музеи, кметове на общини, регионалната библиотека, НПО. Направените предложения са класирани и са оценени по определените критерии. 

Снимка: ПП ВРАЧАНСКИ БАЛКАНОт туристическите маршрути са избрани Врачанската еко пътека и Горската пътека на приказките. Дигитализацията ще представлява заснемане със специална техника, за да може след това човек да се разходи по маршрутите. От природните обекти са избрани пещера Леденика, природната забележителност "Ритлите", природната забележителност "Божият мост". От културните обекти, които са най- много, са избрани: паметникът на Христо Ботев, Куртпашовата кула, Кулата на Мешчиите, старата и новата баня в град Вършец, църквата "Св. Николай" в село Царевец със запазените стари стенописи, Черепишкият манастир, комплекс "Дядо Йоцо гледа", "Калето" в град Мездра. 

Оборудването за заснемането ще остане собственост на парка, процесът на дигитализиране ще продължи и с други обекти. Сред избраните обекти за дигитализиране, които се намират на територията на природен парк "Врачански Балкан", са включени и популярни такива. Причината е, че ще бъдат принтирани с 3D принтер и след това предлагани като сувенири.

Проектът за дигитализация е по програма INTERREG V-А Румъния - България и се реализира в партньорство с Дирекцията на природен парк парк "Железни врата" от Румъния.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50

В „Музикална зона“ слушаме песни за дъждовно време

  Много харесвам песните за дъжд! Пък и по дъждовното време си падам... Дори обичам да се разхождам под дъжда... понякога, зависи от компанията. Тези, които обичат да се разхождат и да си пеят под дъжда казват, че... "няма нищо по- хубаво от лошото време". Стига да имаш чадър. Време- няма как да го спрем, дори да искаме ;) Само че, дори и да вали, ние..

публикувано на 19.04.21 в 09:53

Повече ще ни струва трапезата за празниците тази година

Великденските празници наближават и подготовката за посрещането им вече е в ход. Трапезата е сред задължителните атрибути за празника. Колко ще ни струва тя? Това се опитахме да проверим от Радио Видин. Засега няма голямо търсене на зелените салати на лука, казва Цветанка Петкова- земеделски производител от Новоселци: "В момента е..

публикувано на 16.04.21 в 16:24