Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изместват ли съвременните технологии човешкия фактор?

Снимка: Радио Видин

През последните години технологиите неизбежно навлизат във всички сфери на живота ни. В сферата на обслужването вече са налице множество възможности за използване на информационни технологии, които потенциално биха довели до постигане на по- високо качество, по- голям обхват и по- висока скорост на контролните процедури. Технологиите прогресивно завземат работни места и в предприятията и заводите, защото са способни да извършват безупречна работа в огромен обем. В същото време, обаче съвременният човек става все по-чувствителен към фалшиви и лишени от оригиналност неща. Ще успеят ли новите технологии да заличат нуждата от човека, който се вълнува искрено от работата си и как ще се впише Северозапада в съвременните темпове?

Технологиите и човекът могат да работят ръка за ръка и да постигнат невиждани резултати. Има, обаче една тънка линия, която не бива да бъде прекрачена. Това обясни за радио Видин Катя Стайкова, икономист, социолог и политолог, представител на икономически клъстер, един от най- мащабните проекти в България през последните години.

"Реално новите предприятия, които се случват в България, са вече много добре автоматизирани. Все повече предприятията стават "смарт"- "умни фабрики", които използват все по- малък трудов ресурс, все по- малък персонал. За повечето хора понятието "голям завод" означава да наеме 1000- 1500 души персонал, но това не е така. Новата и съвременна индустриализация на производството води до наемане на много по- малко работници. 

Отмина ли времето на големите промишлени гиганти у нас? Защо жителите на Северозапада си спомнят с песимизъм за химическите заводи в които работеха хиляди хора- това попитахме още Катя Стайкова, икономист, социолог и политолог:

"Наистина всичко беше съсипано, предвид състоянието преди 30 години и сега, но истината е, че след съсипията винаги има възраждане. Смятам, че на Северозапада му предстои това възраждане."

Какво казват работодателите от този регион на страната? Потърсихме Диана Върганова, управител на дружество във Враца, занимаващо се с проектиране, производство и асемблиране на електронни изделия. Според нея човешкият фактор и занапред ще остане определящ в предприятията през следващите години:

"Ние непрекъснато въвеждаме нови технологии, но това не замества човешкия фактор, а облекчава дейността на човешкия фактор и съответно към него има и по- големи изисквания относно квалификация и образование, което в никакъв случай не може да се намери на нашия пазар. Това е големият проблем за производителите. Каквото и да се прави, винаги ще има нужда от хора, но тези хора трябва да имат съвсем други умения и съвсем друга квалификация и затова хората трябва да седнат и да се учат, както хората на запад се учат всеки ден, по същия начин, стъпка по стъпка, независимо от това човек на колко години е трябва да усвоява нови умения."- каза Диана Върганова.

От години във Видин работи предприятие за технологични компоненти. То е дъщерна фирма на германска компания и произвежда електроника за битови и индустриални нужди. Как съвременните технологии се вписват днес в производството- разговаряхме с директора Мартин Петров.

"Знаем, че нашият Северозападен регион е силно аграрен. В кръга на шегата, можем да си мислим, че все още сме в първата индустриална революция през XXVIII-ти век, обаче това не е така. Например стопанства, в които навремето са се трудили десетки хиляди хора, сега се оперират от двама, трима или четирима служители, благодарение на тези нови технологии ... Дори и в аграрния сектор имаме пример за едни съвременни технологии. Работните места за сметка на тези, които ще отпаднат и ще станат излишни при една такава следваща вълна на индустриализация, се очаква силен растеж, в заетостта в много от сегашните сектори, както и в нововъзникващи такива. Смятам, че Северозападът успява и ще успее да се справи с предизвикателствата на модерната индустрия."- каза Мартин Петров, директор на предприятие за технологични компоненти във Видин.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Хубав ден Великден, още по-хубав - Гергьовден

Българската православна църква отбелязва паметта на големия светец и чудотворец Свети великомъченик Георги Победоносец .  Името на светеца произлиза от гръцкото "Георгиос", което означава земеделец, а за живота и делото му разказа свещеник Илия Симеонов от Видинската епархия. "Той е бил любимец на Диоклециан, но след като започва..

публикувано на 06.05.21 в 10:35

Ще бъдат ли подпомогнати туроператорите заради кризата?

Българските туроператори и туристически агенти са сериозно обезпокоени от липсата на яснота за последващото подаване на документи по мерките за запазване на заетост и по третата фаза на процедурата за подкрепа чрез оборотен капитал за малките и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки. От обединение "Бъдеще за туризма",..

публикувано на 05.05.21 в 11:46

Разбраха ли народните избранници посланието на избирателите?

Защо партиите в парламента не пожелаха да чуят посланието на избирателите, изпратили ги там с този изборен резултат и в тази конфигурация. С бързата промяна на Изборният кодекс, увеличението на депутатските заплати и острия дефицит на диалог ли ще запомним само това Народно събрание. Къде останаха реалните проблеми на хората, социално-икономическата..

публикувано на 04.05.21 в 16:51

Защо се изграждат фотоволтаични инсталации в пустеещи селски имоти

3 май е Международен ден на слънцето. Обявен е през 1994 година по инициатива на Европейската секция на Международната общност по слънчева енергия (ISES-Europe) с цел да се привлече вниманието към възможностите за използване на възобновяемите източници на енергия. В област Видин последната година се наблюдава интерес към  производство на енергия от..

публикувано на 03.05.21 в 12:22

Велики четвъртък: най-важният ден от Страстната седмица

Страстната седмица - прелюдията към вечния живот, наричана още Седмица на страданието , защото животът на Христос наближава своя край, която започна от понеделник, денят след Цветница , продължава с днешния Велики четвъртък : денят, в който църквата ни припомня Тайната вечеря на Божия син с апостолите. Исус дава на своите ученици последните..

публикувано на 29.04.21 в 10:45

Да се завърнеш у дома за Великден- какви са настроенията в Северозапада?

За много жители на Северозападна България Великден и Коледа не са просто празници, а всичко, което им е липсвало през годината и същевременно шанс да се завърнеш, макар за кратко у дома. Великденските празници обикновено събират баби и дядовци, майки и бащи, деца и внуци отново на празничната трапеза и всички са заедно. За съжаление през годините..

публикувано на 28.04.21 в 12:32

Филип Попов, БСП: Бързи предсрочни избори крият риска ГЕРБ да се върне на бял кон

БСП е сред възможните партии, към които ще бъде насочен третият проучвателен мандат за съставяне на правителство. Изненадани ли са социалистите от решението на "Има такъв народ" да не предложи за гласуване нов Министерски съвет? Въпросът е към народния представител от Видин Филип Попов : - Мен лично не ме изненада, но би следвало да се зададе..

публикувано на 27.04.21 в 14:50