Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Близо 5% от защитените зони в областта са в района на Видин

Снимка: Радио ВИДИН

На територията на област Видин има 21 защитени зони по НАТУРА 2000, от които две са за опазване на дивите птици и 19 за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна. Защитените зони са: Западен Балкан, Остров Голя, Арчар, Варкан, Видбол, Видински парк, Войница, Въртопски дол, Делейна, Западна Стара планина и Предбалкан, Макреш, Ново село, Оризището, Орсоя, Остров Близнаци, Остров Кутово, Раброво, Река Лом, Тимок, Цар Петрово, Шишенци. 4.8% от защитените зони в областта са в района на Видин.

"Всички тези зони са места за туризъм, за отдих и реално повечето хора не знаят за съществуването им. В област Видин са 21 зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000, от които две са за опазване на дивите птици. Едната е около град Видин, около село Кутово, а другата е на територията на няколко други общини. Най- близо до Видин се намират Оризището и Видински парк, като Оризището е в непосредствена близост до града, представлява една система от канали с тръстикови и папурови насаждения. Един рядък вид имаме там- видрата, застрашен от изчезване в световен мащаб. Бозайник, излиза само вечер на сушата и затова е много трудно да бъде видяна. Другите защитени зони са Остров Голя и Остров Кутово. Пак богати на видове места. Основно са свързани те с птиците- гнездяща колония на няколко вида чапли, един застрашен от изчезване вид- това е малкият корморан. Имат съхранени на места и алувиални гори, на двата острова. Това са взе зони, които са част от екологичната мрежа и за които имаме извести забрани", каза Светла Ангелова- началник на отдела по екология в общинската администрация.

Защитените зони са определяни чрез критерии от експерти и след проучвания на терен. На база на двете директиви- за опазване на дивите птици и за опазване на природните местообитания са изготвени документите, с които са внесени предложения в Министерството на околната среда и водите да бъдат обявени за защитени. 

"Имаме и някои забрани в тези и територии- не можем да строим нови сгради, пристанища, терминали и промишлени предприятия. Не могат да се унищожават островни образувания, когато защитената зона е остров; да се добиват подземни богатства; не можем да депонираме и временно да съхраняваме отпадъци; да се извършват дейности, свързани с отводняване, пресушаване или подмяна на водния режим; да се извършват в сечи в горите от местни видове, които водят до тяхното намаляване; не могат да се извършват сечи в радиус от около 300 метра около гнездата на птиците и други."

Гражданите имат възможността свободно да се разходят на открито в защитените зони и да ги използват свободно за туризъм:

"Стига да можем, така да кажем, съвместно да си съжителстваме с тези видове, мисля че можем да правим всичко. Идеята е да не строим и да не строим техните места, в които се развиват", допълни Светла Ангелова.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В "Музикална зона" ще се ваксинираме с DAC & ALEKSANDAR

   Изпълнителите на придобилата популярност по време на пандемията кавър песен "Корона, чао" - Александър и Дац, направиха нов хит - "Ваксина, ваксина". През последната година те станаха известни не само на Балканите, но и в цял свят. "На "Марина, Марина" от Роко Граната направихме текст, който е хумористичен и актуален”, разказва Драган Дац.  Двамата..

публикувано на 10.05.21 в 09:53

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50

В „Музикална зона“ слушаме песни за дъждовно време

  Много харесвам песните за дъжд! Пък и по дъждовното време си падам... Дори обичам да се разхождам под дъжда... понякога, зависи от компанията. Тези, които обичат да се разхождат и да си пеят под дъжда казват, че... "няма нищо по- хубаво от лошото време". Стига да имаш чадър. Време- няма как да го спрем, дори да искаме ;) Само че, дори и да вали, ние..

публикувано на 19.04.21 в 09:53