Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушателски сигнал

Брегът на река Дунав при Кутово се свлича

Снимка: Радио ВИДИН

Брегът на река Дунав при село Кутово се свлича по метър на година. За проблема сигнализира Борис Лападуцов, който живее в селото. Той ни показа брега на Дунав, където водата поглъща дървета край брега. Разказа, че укрепването на брега е трябвало да продължи още 2 километра, до помпената станция при Кутово:

"Ето тука е паднала топола. Е там, паднали две - три от сриване на брега. Защото се изяжда земята и пада... Като идва голяма вода и става течение голямо и бие в тоя брега, при нас... И там къде има камък не се е изяло въобще... Иначе това ще се изяде. Може да ме няма на този свят, ама ще удари Видин някой ден, ако се изяде още."

Кметът на Кутово Живко Недялков знае за проблема:

"Има един участък от новата рампа до старата, който се руши. Не стана това укрепване преди 10 години и сега се свлича по метър на година."

Според областния управител на Видин Момчил Станков няма опасност при високи води на Дунав водата да стигне от Кутово до Видин:

"Няма такава опасност. Според мен, всеки в качеството си на гражданин може да тълкува и да изразява най-различни мнения, аз съм благодарен за загрижеността на нашите съжители, но такава опасност няма."

Брегът е изключително държавна собственост и е на управление на различни министерства, коментира казуса областният управител Момчил Станков:

"Трябва да се види за кой участък точно става на въпрос, пред чие управление, пред кое министерство и редът е с правенето на проекти. Финансирането може да дойде по много начини - чрез проекти, чрез постановление на Министерски съвет, чрез комисията по бедствия и аварии..."

Хора от селото залесяваха и с дървета, получени от инициативата "Спаси едно дърво". Над 60 дръвчета - бреза, липа, червен дъб, бор, бяха засадени в двора на местния храм, на детските площадки и в двора на бившето училище. Фиданките са получени след участие на читалището в кампанията "Спаси едно дърво", каза Татяна Любенова- секретар при читалище "Просвета-1937"- в село Кутово:

"Това са над 60 фиданки, които се надяваме да пораснат и да красят нашето село. Хартията събрахме с помощта на жители на село Кутово, на самодейците, от читалището отчислената стара литература."

Миналата есен предали един тон хартия, за което сега получили  и дръвчетата. За залесяването местните хора се подготвили предварително- провели няколко срещи и решили къде ще бъдат новите дървета и кой ще ги сади и полива, каза кметът на село Кутово Живко Недялков.

В Кутово садиха дръвчета от кампанията "Спаси едно дърво", а във Видин Гората.бг раздаде на стотици видинчани 10 000 фиданки. 

"Дръвчетата, които раздаваме, започвайки от плодните са кайсия, праскова, слива и питомен кестен. Освен тях имаме червен дъб, бял бор, липа, акация и бук. За да стигне до вас, тези фиданки идват повечето от държавни горски разсадници, както и от няколко частни разсадника, където са отгледани от професионалисти, разполагат със всички документи, тъй като свободното отглеждане и разпространение на дървета носи някои рискове- за биоразнообразието, за пренасяне на зарази и други неща. Така че ние работим изключително и приоритетно със сертифицирани разсадници. Истината е, че тези, които виждате тук, сме ги закупили. Една част от средствата, не желая да уточня колко, успявам да осигуря самостоятелно като лични средства, другите са от дарения, които дарения идват от различни хора- физически лица, малки фирми, които отговарят на нашия морален и етичен кодекс, обаче. Имаме едно голямо дарение за последната година, то е от, може би да не казвам името, за да не правя реклама, но от най-голяма интернет търсачка в света, този интернет гигант. Техни служители българи са присъствали на наше събитие и са останали много доволни. И правят вътрешна кампания в самата компания, с която събират няколко десетки хиляди лева, така те финансират съществена част от тазгодишната ни кампания", разказа Никола Рахнев- създател на инициативата Гората.бг. 

Тази година инициативата провежда за пети път кампания, насочена към общините. На всички 265 общини са предложили 150 хиляди дръвчета:

"Дръвчетата станаха 165 хиляди, защото заявките надвишиха количеството, което бяхме предвидили. Община Видин се включи активно, мисля че около 3000 дръвчета от различни видове заявиха. В Северозападна България активно участват и малки общини като Димово, община Белоградчик, Враца знам, че са изключително активни, община Мездра участва активно и много други."

Никола Рахнев съветва в частен двор хората да действат както преценят съгласно добрите практики и дадените инструкции, но когато засаждат на общински и държавен терен да съгласуват с институциите, защото това е правилният и отговорен подход.

Снимка: Наско ЦановКрай град Кула доброволци садиха дръвчета от Гората.бг през есента. Сега отново, по инициатива на движение "Северозапазване", залесиха един участък с липи, а в града на две места вече има планински лимони, разказа Наско Цанов от организацията. Поставена е и изложбата "Боклукът ни харесва" от 12 снимки, изпратени от жители на Кула на нерегламентирани сметища. Поставена е в началото на градския парк. През годината ще подменят фотосите:

"Ще се стремим всеки месец да подновяване фотосите с други нерегламентирани сметища. Хубавото е, че сметищата започнаха да се почистват от Община Кула. Засипани сме със снимки от Пловдив, София, Червен бряг. Масово започнаха да ни изпращат снимки хора и от други населени места. Може би изложбите ще продължат и в цяла България, не само в Северозапада", каза Наско Цанов.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40