Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Слушателски сигнал

Брегът на река Дунав при Кутово се свлича

Снимка: Радио ВИДИН

Брегът на река Дунав при село Кутово се свлича по метър на година. За проблема сигнализира Борис Лападуцов, който живее в селото. Той ни показа брега на Дунав, където водата поглъща дървета край брега. Разказа, че укрепването на брега е трябвало да продължи още 2 километра, до помпената станция при Кутово:

"Ето тука е паднала топола. Е там, паднали две - три от сриване на брега. Защото се изяжда земята и пада... Като идва голяма вода и става течение голямо и бие в тоя брега, при нас... И там къде има камък не се е изяло въобще... Иначе това ще се изяде. Може да ме няма на този свят, ама ще удари Видин някой ден, ако се изяде още."

Кметът на Кутово Живко Недялков знае за проблема:

"Има един участък от новата рампа до старата, който се руши. Не стана това укрепване преди 10 години и сега се свлича по метър на година."

Според областния управител на Видин Момчил Станков няма опасност при високи води на Дунав водата да стигне от Кутово до Видин:

"Няма такава опасност. Според мен, всеки в качеството си на гражданин може да тълкува и да изразява най-различни мнения, аз съм благодарен за загрижеността на нашите съжители, но такава опасност няма."

Брегът е изключително държавна собственост и е на управление на различни министерства, коментира казуса областният управител Момчил Станков:

"Трябва да се види за кой участък точно става на въпрос, пред чие управление, пред кое министерство и редът е с правенето на проекти. Финансирането може да дойде по много начини - чрез проекти, чрез постановление на Министерски съвет, чрез комисията по бедствия и аварии..."

Хора от селото залесяваха и с дървета, получени от инициативата "Спаси едно дърво". Над 60 дръвчета - бреза, липа, червен дъб, бор, бяха засадени в двора на местния храм, на детските площадки и в двора на бившето училище. Фиданките са получени след участие на читалището в кампанията "Спаси едно дърво", каза Татяна Любенова- секретар при читалище "Просвета-1937"- в село Кутово:

"Това са над 60 фиданки, които се надяваме да пораснат и да красят нашето село. Хартията събрахме с помощта на жители на село Кутово, на самодейците, от читалището отчислената стара литература."

Миналата есен предали един тон хартия, за което сега получили  и дръвчетата. За залесяването местните хора се подготвили предварително- провели няколко срещи и решили къде ще бъдат новите дървета и кой ще ги сади и полива, каза кметът на село Кутово Живко Недялков.

В Кутово садиха дръвчета от кампанията "Спаси едно дърво", а във Видин Гората.бг раздаде на стотици видинчани 10 000 фиданки. 

"Дръвчетата, които раздаваме, започвайки от плодните са кайсия, праскова, слива и питомен кестен. Освен тях имаме червен дъб, бял бор, липа, акация и бук. За да стигне до вас, тези фиданки идват повечето от държавни горски разсадници, както и от няколко частни разсадника, където са отгледани от професионалисти, разполагат със всички документи, тъй като свободното отглеждане и разпространение на дървета носи някои рискове- за биоразнообразието, за пренасяне на зарази и други неща. Така че ние работим изключително и приоритетно със сертифицирани разсадници. Истината е, че тези, които виждате тук, сме ги закупили. Една част от средствата, не желая да уточня колко, успявам да осигуря самостоятелно като лични средства, другите са от дарения, които дарения идват от различни хора- физически лица, малки фирми, които отговарят на нашия морален и етичен кодекс, обаче. Имаме едно голямо дарение за последната година, то е от, може би да не казвам името, за да не правя реклама, но от най-голяма интернет търсачка в света, този интернет гигант. Техни служители българи са присъствали на наше събитие и са останали много доволни. И правят вътрешна кампания в самата компания, с която събират няколко десетки хиляди лева, така те финансират съществена част от тазгодишната ни кампания", разказа Никола Рахнев- създател на инициативата Гората.бг. 

Тази година инициативата провежда за пети път кампания, насочена към общините. На всички 265 общини са предложили 150 хиляди дръвчета:

"Дръвчетата станаха 165 хиляди, защото заявките надвишиха количеството, което бяхме предвидили. Община Видин се включи активно, мисля че около 3000 дръвчета от различни видове заявиха. В Северозападна България активно участват и малки общини като Димово, община Белоградчик, Враца знам, че са изключително активни, община Мездра участва активно и много други."

Никола Рахнев съветва в частен двор хората да действат както преценят съгласно добрите практики и дадените инструкции, но когато засаждат на общински и държавен терен да съгласуват с институциите, защото това е правилният и отговорен подход.

Снимка: Наско ЦановКрай град Кула доброволци садиха дръвчета от Гората.бг през есента. Сега отново, по инициатива на движение "Северозапазване", залесиха един участък с липи, а в града на две места вече има планински лимони, разказа Наско Цанов от организацията. Поставена е и изложбата "Боклукът ни харесва" от 12 снимки, изпратени от жители на Кула на нерегламентирани сметища. Поставена е в началото на градския парк. През годината ще подменят фотосите:

"Ще се стремим всеки месец да подновяване фотосите с други нерегламентирани сметища. Хубавото е, че сметищата започнаха да се почистват от Община Кула. Засипани сме със снимки от Пловдив, София, Червен бряг. Масово започнаха да ни изпращат снимки хора и от други населени места. Може би изложбите ще продължат и в цяла България, не само в Северозапада", каза Наско Цанов.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В "Музикална зона" ще се ваксинираме с DAC & ALEKSANDAR

   Изпълнителите на придобилата популярност по време на пандемията кавър песен "Корона, чао" - Александър и Дац, направиха нов хит - "Ваксина, ваксина". През последната година те станаха известни не само на Балканите, но и в цял свят. "На "Марина, Марина" от Роко Граната направихме текст, който е хумористичен и актуален”, разказва Драган Дац.  Двамата..

публикувано на 10.05.21 в 09:53

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50

В „Музикална зона“ слушаме песни за дъждовно време

  Много харесвам песните за дъжд! Пък и по дъждовното време си падам... Дори обичам да се разхождам под дъжда... понякога, зависи от компанията. Тези, които обичат да се разхождат и да си пеят под дъжда казват, че... "няма нищо по- хубаво от лошото време". Стига да имаш чадър. Време- няма как да го спрем, дори да искаме ;) Само че, дори и да вали, ние..

публикувано на 19.04.21 в 09:53