Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Повече ще ни струва трапезата за празниците тази година

Великденските празници наближават и подготовката за посрещането им вече е в ход. Трапезата е сред задължителните атрибути за празника. Колко ще ни струва тя? Това се опитахме да проверим от Радио Видин.

Засега няма голямо търсене на зелените салати на лука, казва Цветанка Петкова- земеделски производител от Новоселци:

"В момента е много трудно. Много бавно върви. Лук, марули имам. Очаквам да има за Великден по- голямо търсене."

Цената на марулите е 1 лев, връзка лук също, по-малкият е по 0,80 лева. Според Цветанка Петкова хората гледат какви са цените и ако в големите вериги е по-евтино, пазаруват там. Продава своята продукция на цени като миналогодишните.

По-скъпи обаче ще са козунаците за Великден. Причината е в по-високите цени на тока и суровините. 

"Преди Великден се купуват. Заявките започнаха да се увеличават. По-скъпи са козунаците. На много неща се дължи- електрическата енергия порасна някъде с около 20%, суровините и материалите също. Всичко е нагоре.", каза Костадин Георгиев- хлебопроизводител от Монтана.

Една от врачанските хлебопекарни прави козунаци целогодишно. Произвежда ги по специална рецепта, а освен труд в производството се влага и любов, казва майсторът Таня Димитрова:

"Предлагаме най-обикновени и с пълнеж. За 4 часа става минимум - от заместването да изпичането. За хубав козунак се слагат хубави работи."

Марияна Живкова е имала ферма за кокошки, но от около две години е закрита, защото се разболява. Сега гледа около 30 кокошки и продава яйца. Живее в село Превала, община Чипровци. Има си редовни клиенти, които предпочитат яйца от свободни кокошки и не претендират за цената. 

"Яйца се търсят много и понеже хората са свикнали и днес и нощес звънят. От тук от селото им интерес голям. Търсят домашното и това е. Естествено е по-вкусно домашното, значи да го храниш с коприва и картофи е триста пъти по-добре отколкото цял ден да стои на хранилката със смеска, а и яйцата са с много добро качество. 30 стотинки яйце, те си знаят, хората не претренират за цената, те претендират за яйцето, защото виждат къде ги гледам", казва Марияна Живкова.

Ако искате да зарадвате децата за Великден може да купите и яйца от пъдпъдък- естествено боядисани, които се нуждаят само от 2-3 минути варене. Такива продава на видинския пазар Гинка Александрова:

"Това е радост за децата, а и гали окото. То си личи- всяко е със своята красота. Могат да се боядисват. По моему не би трябвало да се боядисват. Здрави са, варят се 2-3 минути и това е всичко."

Агнешкото месо също се търси за празниците. Кирил Георгиев помага на сина си, който гледа овце и казва, че всичките агнета са продадени:

"Агънцата в региона навсякъде вървят 7 лева живо тегло, заклано- 13. Абсолютно ги търсят. Аз имам 40 някъде и всичко е ангажирано за Великден и Гергьовден. След това не се търси въобще."

Ферма за овце в село Репляна, община Чупрене, има Димитър Иванов. Той обаче все още не предлага агнета.

"Аз ще започна да продавам в края на месеца. Не може да се каже какво търсят хората - различни са вкусовете. Правя проучване в момента за цените. Платежоспособното търсене в България, въпреки пандемията и всички политически катаклизми, се увеличава. Това е моето наблюдение", смята Димитър Иванов.

Кой какво и колко ще сложи на трапезата за Великден и Гергьовден зависи не само от доходите и средствата, с които разполага, но и от вкуса и предпочитанията на семейството и близките. На кого ще се довери - на производителите от село или на големите хранителни вериги, също е личен избор.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В "Музикална зона" ще се ваксинираме с DAC & ALEKSANDAR

   Изпълнителите на придобилата популярност по време на пандемията кавър песен "Корона, чао" - Александър и Дац, направиха нов хит - "Ваксина, ваксина". През последната година те станаха известни не само на Балканите, но и в цял свят. "На "Марина, Марина" от Роко Граната направихме текст, който е хумористичен и актуален”, разказва Драган Дац.  Двамата..

публикувано на 10.05.21 в 09:53

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50

В „Музикална зона“ слушаме песни за дъждовно време

  Много харесвам песните за дъжд! Пък и по дъждовното време си падам... Дори обичам да се разхождам под дъжда... понякога, зависи от компанията. Тези, които обичат да се разхождат и да си пеят под дъжда казват, че... "няма нищо по- хубаво от лошото време". Стига да имаш чадър. Време- няма как да го спрем, дори да искаме ;) Само че, дори и да вали, ние..

публикувано на 19.04.21 в 09:53