Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече ще ни струва трапезата за празниците тази година

Великденските празници наближават и подготовката за посрещането им вече е в ход. Трапезата е сред задължителните атрибути за празника. Колко ще ни струва тя? Това се опитахме да проверим от Радио Видин.

Засега няма голямо търсене на зелените салати на лука, казва Цветанка Петкова- земеделски производител от Новоселци:

"В момента е много трудно. Много бавно върви. Лук, марули имам. Очаквам да има за Великден по- голямо търсене."

Цената на марулите е 1 лев, връзка лук също, по-малкият е по 0,80 лева. Според Цветанка Петкова хората гледат какви са цените и ако в големите вериги е по-евтино, пазаруват там. Продава своята продукция на цени като миналогодишните.

По-скъпи обаче ще са козунаците за Великден. Причината е в по-високите цени на тока и суровините. 

"Преди Великден се купуват. Заявките започнаха да се увеличават. По-скъпи са козунаците. На много неща се дължи- електрическата енергия порасна някъде с около 20%, суровините и материалите също. Всичко е нагоре.", каза Костадин Георгиев- хлебопроизводител от Монтана.

Една от врачанските хлебопекарни прави козунаци целогодишно. Произвежда ги по специална рецепта, а освен труд в производството се влага и любов, казва майсторът Таня Димитрова:

"Предлагаме най-обикновени и с пълнеж. За 4 часа става минимум - от заместването да изпичането. За хубав козунак се слагат хубави работи."

Марияна Живкова е имала ферма за кокошки, но от около две години е закрита, защото се разболява. Сега гледа около 30 кокошки и продава яйца. Живее в село Превала, община Чипровци. Има си редовни клиенти, които предпочитат яйца от свободни кокошки и не претендират за цената. 

"Яйца се търсят много и понеже хората са свикнали и днес и нощес звънят. От тук от селото им интерес голям. Търсят домашното и това е. Естествено е по-вкусно домашното, значи да го храниш с коприва и картофи е триста пъти по-добре отколкото цял ден да стои на хранилката със смеска, а и яйцата са с много добро качество. 30 стотинки яйце, те си знаят, хората не претренират за цената, те претендират за яйцето, защото виждат къде ги гледам", казва Марияна Живкова.

Ако искате да зарадвате децата за Великден може да купите и яйца от пъдпъдък- естествено боядисани, които се нуждаят само от 2-3 минути варене. Такива продава на видинския пазар Гинка Александрова:

"Това е радост за децата, а и гали окото. То си личи- всяко е със своята красота. Могат да се боядисват. По моему не би трябвало да се боядисват. Здрави са, варят се 2-3 минути и това е всичко."

Агнешкото месо също се търси за празниците. Кирил Георгиев помага на сина си, който гледа овце и казва, че всичките агнета са продадени:

"Агънцата в региона навсякъде вървят 7 лева живо тегло, заклано- 13. Абсолютно ги търсят. Аз имам 40 някъде и всичко е ангажирано за Великден и Гергьовден. След това не се търси въобще."

Ферма за овце в село Репляна, община Чупрене, има Димитър Иванов. Той обаче все още не предлага агнета.

"Аз ще започна да продавам в края на месеца. Не може да се каже какво търсят хората - различни са вкусовете. Правя проучване в момента за цените. Платежоспособното търсене в България, въпреки пандемията и всички политически катаклизми, се увеличава. Това е моето наблюдение", смята Димитър Иванов.

Кой какво и колко ще сложи на трапезата за Великден и Гергьовден зависи не само от доходите и средствата, с които разполага, но и от вкуса и предпочитанията на семейството и близките. На кого ще се довери - на производителите от село или на големите хранителни вериги, също е личен избор.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50