Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Основният проблем е липсата на плурализъм

Михаил Митев: Да си свободен е избор

Да бъдеш журналист не означава да обслужваш властта или партиите


Недопускането на множество мнения, възгледи или гледни точки по даден въпрос - т.е т.нар плурализъм, е основният проблем на българската медийна среда, каза в "Посоките на делника" журналистът от БНР Михаил Митев. Младият врачанин е автор на проекта "Слово 111" - студентска независима медия без цензура и пристрастия.

"Сложно е за анализ, защото все още виждаме медии, които са проправителствени и такива, които са антиправителствени. Баланс няма в медиите, не постигаме желания плурализъм. Твърде крайни са ни позициите. Забележете в чуждите медии, които са авторитетни - съвсем спокойно пишат за българската действителност, по свободен начин, употребят думи като мафия, като корупция, а това не им влияе на свободата на словото. При нас тази крайност, когато изразяваме, че дадено управление е такова или онакова, слагат ни етикет, че сме твърде крайни и необективни. Има и медии, които слагат етикети за дадени политици, че са много добри, благодарение на тях се справяме чудесно. Не създаваме нищо, освен един балон, който ни разделя като феновете на ЦСКА и ЛевскиМедийната свобода съществува дотолкова, доколкото го позволява медийната политика на дадена медия. Имам колеги, които са във вестниците, на които им диктуват какво да пишат. Това е ограничението - свободен си, но зад даден текст, който са те накарали да го напишеш, е твоето име. Това не е свобода, това е творческа диктатура и авторитаризъм върху текста. Когато журналист влиза в разрез с медийната политика, тогава идва проблемът. Има и лица, за които е удобно - приятно е, доходоносно е, не застраваш семейството си. Щом в момента водим този разговор, значи сме свободни. Има и журналисти, които изразяват мнение и позиция. Личен избор е от коя страна на барикадата да застанеш".

Медийната среда в България продължава да се влошава, а политическият натиск върху журналистите се увеличава, се отчита в тазгодишната класация на "Репортери без граници" за свободата на медиите. Публикуваният във вторник годишен индекс за свободата на печата оценява свободата на словото в 180 държави.

Страната ни губи още едно място и вече заема 112-та позиция. 

Изводът за тревожната ситуация в българските медии е притеснителен, но настоящата позиция не може да бъде изненада, допълни още Митев.

"Учуден съм дори, иронично казано. Не очаквах 112 място, очаквах да сме по-назад. Да погледнем протестите - имаха място в медийната атмосфера, но отново ни разделиха. За дадени медии протестърите правеха неща, които не са редни, но пък за други - това беше искане за демокрация. Наскоро четох Буковски, който дава най-добрата формула как да се оправим - да смениш индивида. Изисква се много работа, която да изгради индивида, да изгради собствено общество. Там е проблемът - ние не изграждаме кадърни хора. Всичко зависи от това да няма страх от цензурата, от личността, от възпитанието му. Ние се страхуваме от тези, които ни управляват, макар че ги избираме. Страх ни е да кажем нещо, защото не знаем как ще реагират те. Аз съм инатлив, аз съм човек, който иска промяна, боря се. Има как да се промени ситуацията, вярвам го. Общувам с наистина свободни хора, които са интелигенти, начетени. За тях това 112 място не отговаря на истината. Имам и колеги, които са зависими, които са обезсърчени. Днес, когато започнеш да работиш като журналист, превръщаш се в PR на властта. Това не е нашата професия".

Вижте още
Настимир Ананиев

Настимир Ананиев: Досегашният модел пренебрегваше ключов регион като Видин

За да продължи промяната, трябва да се спре порочният досегашен модел , пренебрегващ българските региони, каза в "Посоките на делника" Настимир Ананиев, лидер на ВОЛТ. "След като говорим за промяна, значи да не следваме сегашният момент, където беше изкривена картата на България . Южна България е развита с инфраструктура, инвестиции, индустриални..

публикувано на 23.09.21 в 10:30

Любен Добрев: Проектът на Василев и Петков ще събере гласовете на разочарованите

Политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев ще консолидира разочарованите от обещанията на т.нар протестни партии, каза в "Посоките на делника" политическият анализатор Любен Добрев , правейки сравнение с начина, по който НДСВ и ГЕРБ в началото са събрали подкрепа. " Блажените са вярващите , така бих коментирал прогнозата, че това..

публикувано на 23.09.21 в 10:20

Независими ли сме днес- да чуем гласа на младите

На 22-и септември честваме едно от най- значимите събития в новата история на България. На тази дата през 1908 година българската държава, една от най- старите в Европа, обявява своята независимост. Това се случва 30 години след Руско- турската война от 1877- 1878 година, която приключва с подписания на 3 март 1878 година. Санстефански мирен..

публикувано на 22.09.21 в 10:30

Депутати от Северозапада с оценка за 46-ото Народно събрание и очаквания от следващия парламент

След два състава на народното събрание, с кратък живот, вървим към нови избори. Този път две в едно с президентските. За 45-ото Народно събрание Росица Кирова от гражданската квота в листата на коалиция ГЕРБ-СДС каза, че ако бизнесът работеше като парламента, щеше да фалира. В 46-ия парламент тя бе избрана за заместник-председател на..

публикувано на 21.09.21 в 15:30

Поскъпват основни храни- защо и докога?

Ускорено повишение на основни хранителни и нехранителни стоки и услуги отчете КНСБ. Близо 17 месеца от началото на извънредното положение (13 март 2020 г.) се наблюдаваше задържане на общия индекс на потребителските цени, което основно се дължеше на свитото потребление и по-високата безработица, намаление и задържане на ниски нива на..

публикувано на 20.09.21 в 14:35
Село Толовица

Животът в село Толовица- от сряда до сряда и по време на празник

В "Посоките на делника" екипът на радио Видин гостува в село Толовица, едно от селата в община Макреш. Селото се намира в изключително живописна местност, разположено по течението на две малки реки - „Толовишка бара и Сватбица, които на километър и половина след селото се вливат в река Видбола. Теренът е силно пресечен, предпланински...

публикувано на 17.09.21 в 12:00

Създаването на общинското предприятие по чистота и озеленяване сред най-важните решения за Видин

Най-важното, което Общинският съвет направи дотук, е създаването на Общинско предприятие по чистота, озеленяване и благоустройство, коментира председателят на ОбС- Видин Генади Велков в "Посоките на делника".. В студиото на Радио Видин  той коментира свършеното през първите две години от началото на мандата и проблемите, които трябва да бъдат..

публикувано на 16.09.21 в 14:30