Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основният проблем е липсата на плурализъм

Михаил Митев: Да си свободен е избор

Да бъдеш журналист не означава да обслужваш властта или партиите


Недопускането на множество мнения, възгледи или гледни точки по даден въпрос - т.е т.нар плурализъм, е основният проблем на българската медийна среда, каза в "Посоките на делника" журналистът от БНР Михаил Митев. Младият врачанин е автор на проекта "Слово 111" - студентска независима медия без цензура и пристрастия.

"Сложно е за анализ, защото все още виждаме медии, които са проправителствени и такива, които са антиправителствени. Баланс няма в медиите, не постигаме желания плурализъм. Твърде крайни са ни позициите. Забележете в чуждите медии, които са авторитетни - съвсем спокойно пишат за българската действителност, по свободен начин, употребят думи като мафия, като корупция, а това не им влияе на свободата на словото. При нас тази крайност, когато изразяваме, че дадено управление е такова или онакова, слагат ни етикет, че сме твърде крайни и необективни. Има и медии, които слагат етикети за дадени политици, че са много добри, благодарение на тях се справяме чудесно. Не създаваме нищо, освен един балон, който ни разделя като феновете на ЦСКА и ЛевскиМедийната свобода съществува дотолкова, доколкото го позволява медийната политика на дадена медия. Имам колеги, които са във вестниците, на които им диктуват какво да пишат. Това е ограничението - свободен си, но зад даден текст, който са те накарали да го напишеш, е твоето име. Това не е свобода, това е творческа диктатура и авторитаризъм върху текста. Когато журналист влиза в разрез с медийната политика, тогава идва проблемът. Има и лица, за които е удобно - приятно е, доходоносно е, не застраваш семейството си. Щом в момента водим този разговор, значи сме свободни. Има и журналисти, които изразяват мнение и позиция. Личен избор е от коя страна на барикадата да застанеш".

Медийната среда в България продължава да се влошава, а политическият натиск върху журналистите се увеличава, се отчита в тазгодишната класация на "Репортери без граници" за свободата на медиите. Публикуваният във вторник годишен индекс за свободата на печата оценява свободата на словото в 180 държави.

Страната ни губи още едно място и вече заема 112-та позиция. 

Изводът за тревожната ситуация в българските медии е притеснителен, но настоящата позиция не може да бъде изненада, допълни още Митев.

"Учуден съм дори, иронично казано. Не очаквах 112 място, очаквах да сме по-назад. Да погледнем протестите - имаха място в медийната атмосфера, но отново ни разделиха. За дадени медии протестърите правеха неща, които не са редни, но пък за други - това беше искане за демокрация. Наскоро четох Буковски, който дава най-добрата формула как да се оправим - да смениш индивида. Изисква се много работа, която да изгради индивида, да изгради собствено общество. Там е проблемът - ние не изграждаме кадърни хора. Всичко зависи от това да няма страх от цензурата, от личността, от възпитанието му. Ние се страхуваме от тези, които ни управляват, макар че ги избираме. Страх ни е да кажем нещо, защото не знаем как ще реагират те. Аз съм инатлив, аз съм човек, който иска промяна, боря се. Има как да се промени ситуацията, вярвам го. Общувам с наистина свободни хора, които са интелигенти, начетени. За тях това 112 място не отговаря на истината. Имам и колеги, които са зависими, които са обезсърчени. Днес, когато започнеш да работиш като журналист, превръщаш се в PR на властта. Това не е нашата професия".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00