Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Филип Попов, БСП: Бързи предсрочни избори крият риска ГЕРБ да се върне на бял кон

Снимка: Радио ВИДИН

БСП е сред възможните партии, към които ще бъде насочен третият проучвателен мандат за съставяне на правителство. Изненадани ли са социалистите от решението на "Има такъв народ" да не предложи за гласуване нов Министерски съвет? Въпросът е към народния представител от Видин Филип Попов:

- Мен лично не ме изненада, но би следвало да се зададе въпросът какво предстои оттук насетне за държавата. Парламентарната рулетка вече минава своя предел, предстои да видим президента, на кого ще връчи третия мандат, в какъв срок и т.н. Проблемът е, че ще настъпи едно безвремие за държавата, няма да има народно събрание, което най-малкото следва да направи актуализация на бюджета, която е необходима заради щетите, които нанесе коронавирусът на икономиката, на бизнеса, на здравеопазването.

Ако третият мандат попадне у вас, ще предложите ли правителство?

- Рано е да се говори. Има много въпросителни. Ние сме последователни в своята позиция, категорично и ясно заявихме, че ако третият мандат попадне в БСП, ще свикаме нашия Национален съвет и ще бъдат обсъдени вариантите и възможностите.

Какви са впечатленията Ви от първите седмици на 45-ото Народно събрание, градивно ли работи или надделяват страстите?

- Все още емоцията от изминалите парламентарни избори не е утихнала. Наистина надделяват страстите в Народното събрание. Проблемът е, че в цялата тази ситуация като че ли има един печеливш- ГЕРБ, а хубавото е, че всички парламентарно представени партии ясно и категорично заявиха, че по никакъв начин не желаят да комуникират дори с ГЕРБ, защото виждаме до какви низини ни доведе поредното правителство на ГЕРБ в различните му формации и коалиции. Поставена е първата стъпка за отстраняване на ГЕРБ от властта. За съжаление обаче надеждите, които бяха възложили българските граждани на "Има такъв народ", като че ли спряха дотук.

Грешка ли е, че новите партии не желаят подкрепа от БСП?

- Те по-скоро заявиха, че не желаят коалиция с БСП, а има голяма разлика между подкрепа и коалиция. Ние не сме и предлагали коалиция, заявихме категорично и ясно, че предлагаме своята подкрепа по определени политики, които са важни за страната. Дали това е грешка, би следвало да отговорят от "Има такъв народ", ние нашето политическо послание сме го изразили категорично- подкрепяме евентуално правителство, съставено от втората политическа сила "Има такъв народ" по важни за държавата политики.

Какви са приоритетите на БСП в това Народно събрание, колкото и кратък да е животът му?

- Вече внесохме няколко законопроекта, предвид обаче очертаващия се кратък живот на това Народно събрание, въпросът е във възможностите, които то ще има и дали ще се стигне изобщо до разглеждането на тези наши законопроекти. Заявихме тези приоритети още в предизборната кампания, очертахме и сме единствената политическа сила, която даде насоки дори за първите 100 дни на евентуален кабинет в мандата на това Народно събрание. За съжаление до този момент нещата се развиват в друга посока. Нашите приоритети са категорични и ясни, въпросът е дали са изпълними от това Народно събрание.

Да разбирам ли, че според Вас, по този начин се изпуска шансът за промяна в управлението?

- Да. Първата стъпка беше направена, но едни бързи предсрочни избори крият множество рискове. Основният е връщането на ГЕРБ на "бял кон", защото ГЕРБ беше разклатен на тези избори, в изолация е в момента в Народното събрание, но този модел, срещу който се борим ние от БСП повече от четири години вече, е само разклатен, но не е премахнат, т.е. паралелната държава продължава да съществува, доказателство са всички тези назначения, които се случиха буквално за няколко дни в енергетиката, земеделието, здравеопазването, културата. Моделът на ГЕРБ продължава да властва в България.

Има упреци, че БСП е сред партиите, които не искат предсрочни избори, защото ги е страх, че може да получат по-малко гласове. Как ще отговорите?

- Категорично не съм съгласен с тези упреци. БСП няма да получи по-малко гласове на бързи предсрочни избори. Тук въпросът е до отговорност по отношение на развитието на държавата, по отношение на тези важни и спешни политики, които следва да преминат през Народното събрание. Когато няма Народно събрание, те просто няма как да се случат. Пак повтарям- въпросът е за отговорност, отговорност, която българските граждани възложиха на политическите сили в този парламент. Българските граждани отредиха такава позиция на БСП, че без БСП в това Народно събрание няма как да премине нито едно важно решение. Ребусът се явява някак невъзможен, предвид декларациите на новите политически сили.

В техния тон ще Ви попитам: БСП партия на статуквото ли е или партия на протеста срещу ГЕРБ?

- Статукво означава нещо, което не искаме да се промени, а БСП повече от четири години беше срещу този модел, срещу статуквото. Внасяхме няколко пъти вот на недоверие, нашата парламентарна група беше на протестите всеки ден, а и парва пред президенството, когато прокуратурата нахлу в президентството. Останалите политически сили, т.нар. "партии на протеста", като тук изключвам "Има такъв народ", защото те не се появиха на нито един протест, се появиха на един много по-късен етап. Ние бяхме и гласът на протеста и вътре в пленарна зала. Внасяхме всички предложения, които се искаха от протеста, защитавахме тези политики, искахме оставка на това Народно събрание, защото категорично заявихме, че то е изчерпано. Поискахме оставката и на главния прокурор, и на премиера Борисов няколко пъти. Така че не бих казал, че БСП е партия на статуквото, както се опитват да внушат в публичното пространство, напротив- ние сме последователни в борбата си срещу този модел, срещу това статукво, което повече от 11 години властва в България.
--------------

Връщането на мандата за съставяне на правителство от партията "Има такъв народ" проваля възможността да бъде разграден моделът "Борисов". Това се казва в официалната позиция на Изпълнителното бюро на БСП.

"От партията "Има такъв народ" хвърлят държавата в хаос и осигуряват връщането на ГЕРБ. Отказът да подкрепят мораториума даде възможност Борисов да се окопае във властта" - пише в позицията.

От БСП посочват, че връщането на мандата блокира актуализацията на бюджета с осигуряване на пари за здраве, икономика и социални мерки. Блокира се и приемането на Плана за възстановяване и устойчивост.

Според социалистите от партия "Има такъв народ" целят единствено промени в Изборния кодекс за овладяване на ЦИК и увеличаване на секциите в чужбина, с което помагат на ДПС.

Повече- в прикачения звуков файл.


Вижте още

Хубав ден Великден, още по-хубав - Гергьовден

Българската православна църква отбелязва паметта на големия светец и чудотворец Свети великомъченик Георги Победоносец .  Името на светеца произлиза от гръцкото "Георгиос", което означава земеделец, а за живота и делото му разказа свещеник Илия Симеонов от Видинската епархия. "Той е бил любимец на Диоклециан, но след като започва..

публикувано на 06.05.21 в 10:35

Ще бъдат ли подпомогнати туроператорите заради кризата?

Българските туроператори и туристически агенти са сериозно обезпокоени от липсата на яснота за последващото подаване на документи по мерките за запазване на заетост и по третата фаза на процедурата за подкрепа чрез оборотен капитал за малките и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки. От обединение "Бъдеще за туризма",..

публикувано на 05.05.21 в 11:46

Разбраха ли народните избранници посланието на избирателите?

Защо партиите в парламента не пожелаха да чуят посланието на избирателите, изпратили ги там с този изборен резултат и в тази конфигурация. С бързата промяна на Изборният кодекс, увеличението на депутатските заплати и острия дефицит на диалог ли ще запомним само това Народно събрание. Къде останаха реалните проблеми на хората, социално-икономическата..

публикувано на 04.05.21 в 16:51

Защо се изграждат фотоволтаични инсталации в пустеещи селски имоти

3 май е Международен ден на слънцето. Обявен е през 1994 година по инициатива на Европейската секция на Международната общност по слънчева енергия (ISES-Europe) с цел да се привлече вниманието към възможностите за използване на възобновяемите източници на енергия. В област Видин последната година се наблюдава интерес към  производство на енергия от..

публикувано на 03.05.21 в 12:22

Велики четвъртък: най-важният ден от Страстната седмица

Страстната седмица - прелюдията към вечния живот, наричана още Седмица на страданието , защото животът на Христос наближава своя край, която започна от понеделник, денят след Цветница , продължава с днешния Велики четвъртък : денят, в който църквата ни припомня Тайната вечеря на Божия син с апостолите. Исус дава на своите ученици последните..

публикувано на 29.04.21 в 10:45

Да се завърнеш у дома за Великден- какви са настроенията в Северозапада?

За много жители на Северозападна България Великден и Коледа не са просто празници, а всичко, което им е липсвало през годината и същевременно шанс да се завърнеш, макар за кратко у дома. Великденските празници обикновено събират баби и дядовци, майки и бащи, деца и внуци отново на празничната трапеза и всички са заедно. За съжаление през годините..

публикувано на 28.04.21 в 12:32

Андрей Вълчев, "Изправи се! Мутри вън": Има желание за коренна промяна, ГЕРБ е в абсолютна политическа изолация

Новоизбраният народен представител от Враца Андрей Вълчев е един от най-активните в 45-ото Народно събрание. "Не съм изненадан от категоричната позиция на Слави Трифонов да върне мандата за съставяне на правителство", каза депутатът от коалиция "Изправи се! Мутри вън". Радио ВИДИН: Оправдаха ли са се очакванията Ви за работата на парламента: - Ако..

публикувано на 27.04.21 в 13:48