Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 април 2021 година

Снимка: Радио Видин

Учениците и учителите от видинското основно училище "Иван Вазов" отбелязаха патронния си празник с концерт под надслов "С Вазов в сърцето!". Тържеството започна с изпълнение на песента "Питат ли ме дей зората", по текст на класика на българската литература.


Служители и обвинители от Районната и Окръжната прокуратура във Враца излязоха точно в 11 часа пред Съдебната палата, за да помълчат срещу готвените от Народното събрание промени в закона за съдебната власт.

Стартира основният ремонт на сценичната зала на  читалище "Разум"  и строежът на младежкия център в парк "Огоста" в Монтана. Повече от 30 участъка от улици в града вече са преминали през текущ ремонт. Провеждат се изкопни дейности за газифициране в почти всички квартали на Монтана. Строителната програма на основния доставчик е предварително съгласуване с общината. 

Честванията по повод подвига на Христо Ботев и четата му във Враца да бъдат отбелязани със събития на открито, а спестените средства от културната програма да се инвестират за ремонт на паметника на централния площад. Това е предложението, което кметът Калин Каменов ще внесе за разглеждане от Ботевския организационен комитет.

1382 са новите случаи на коронавирус за денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Положителните проби са около 10 процента от направените 14 000 теста. Излекуваните са близо три пъти повече от новозаразените. 71 са новите случаи в Северозападна България. 

22-ма души с положителни проби за COVID-19 в област Видин са регистрирани през последното денонощие, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Във Видин случаите са 13, в Белоградчик - 4, по един новозаразен има в Димово, Ново село и Чупрене, а в Ружинци са двама.

Инициативна група "Заедно за Берковица" започва кампания, която ще има за цел да облагороди най-посещаваните природни туристически обекти като Калето, Хайдушките водопади, Синия вир, връх Ком. 

Монтираха кош за стрийтбаскет в Крайдунавския парк във Видин. Той е поставен във видинската градска градина, в близост до Паметника на свободата. Това е поредната стъпка, която Общината предприема, за да създаде по-добри условия на децата и младежите за спорт и здравословен начин на живот. 


Полицията в Белоградчик представи отчета си за миналата година. Районното управление на полицията в Белоградчик обслужва териториите на общините Белоградчик, Чупрене, Ружинци и Димово. По линия "Териториална полиция" се отчита, че криминогенните фактори, обуславящи оперативната обстановка, са големият процент безработни, ниските доходи на гражданите, компактните маси роми в Белоградчик, както и в селата Ружинци, Дреновец, Бело поле, Черно поле, Медовница, Карбинци, Чупрене и Горни Лом.

Днес е Велики четвъртък. С богослуженията православната църква припомня как на Тайната вечеря с апостолите Христос е установил светото причастие. Преди нея Иисус измил краката на своите ученици, обясни свещеник Илия Симеонов от видинската епархия.

На Велики четвъртък във видинския катедрален храм "Св. Димитър" няма светена вода. Това сигнализира слушател на Радио Видин. В началото на всеки месец се освещава вода в катедралния храм "Св. Димитър" във Видин, каза председателят на църковното настоятелство архимандрит Самуил. Добави, че за жалост много от хората свързват празника със светената вода, със свещичката, а същността му е в светата литургия- човек да отиде в храма и да се помоли. Всеки, който желае, ще може да си вземе светена вода от катедралния храм през празничните дни.

Дрехи, играчки, книжки, учебни материали и лакомства зарадваха преди Великден децата, живеещи в селата Крапец, Долна Кремена, Горна Кремена, Типченица, Царевец и Боденец. 

С благословението на Видинския митрополит Даниил и по инициатива на Църковното настоятелство при митрополитски храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в град Видин на Велики четвъртък учениците от 5.клас на Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" и деца от детска градина "Детелина" участваха в богослужението и традициите свързани с този ден от Страстната (страдалната) седмица. След като запалиха свещици и получиха благословение от митрополит Даниил, децата се отправиха към Православното неделно училище при митрополитски храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец".


Над 100 яйца, събрани от лазарките в Ново село, бяха боядисани във Великденска работилница за деца, която бе отворена в двора на храм "Успение Богородично" в Ново село.


Изложба на видински шевици "Сътворено от жена - да се види и се знае" е уредена в музей "Кръстата казарма" във Видин. Тя е част от Програмата за Великденските празници.


Четиринадесетото издание на Фестивала на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка в Лом започна да приема документи за участие. До този момент организаторите от Народно читалище "Постоянство 1856" са изпратили над 120 покани до любителски театрални състави от цялата страна.


Деня на танца отбелязаха в Мездра. "Гледната точка на един учител през погледа на децата" беше темата на срещата-разговор днес между Владимир Петров, танцьор във фолклорен ансамбъл "Мездра" и децата от втора репетиционна група на детския танцов състав "Мездренче" при Народно читалище "Просвета 1925"-гр. Мездра.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05