Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нова организация на движението в центъра на Берковица

Снимка: Радио ВИДИН

От днес влизат в сила правилата за движение, заложени в новия частичен Генерален план за организация на движението за централна градска част, съобразно конкретните условия на натовареност на пътния трафик в община Берковица. Целта на плана е да се създаде нова организация на движение за дългосрочно и устойчиво развитие на урбанизираната централна част в града. Определени са посоките на движение по улиците с цел подходящо развитие на техническата инфраструктура и улеснение на придвижването както на моторните превозни средства, така и на пешеходците.


Създадена е нова организация по част от уличната мрежа, като някои от улиците са с еднопосочно движение. Изградени са на места нови повдигнати пешеходни пътеки с цел безопасното придвижване на пешеходците, пребоядисани са пешеходните пътеки. Основната концепция на планираната организация на движението е да се запази предимството по главното направление по бул. „Николаевска“, ул. „Поручик Загорски“, ул. „Тимок“, ул. „Берковска река“, ул. „Александровска“ и ул. „Огоста“, което да бъде осъществено чрез следните мерки: 


Улица “Поручик Загорски“ става еднопосочна с посока на движение от ЦГЧ към ул. “Поручик Грозданов“, като от дясната й страна по протежение на цялата улица са обособени паркоместа. За таксита са отредени 11 на места, обособени от кръстовището с ул. “Николаевска“ до кръстовището с ул. „Иван Вазов“. Останалата част от улицата е за обществен паркинг;


Улица “Хризантема“ става еднопосочна с посока на движение от ул.“Поручик Грозданов“ към ул.“Иван Вазов“, като от лявата й страна по посока на движението се обособяват места за обществен паркинг по продължение на цялата улица; 


По улица “Николаевска“ - от кръстовището с ул.“Поручик Загорски“ в посока центъра, се обособяват 40 паркоместа, под ъгъл от 45 градуса, от които 2 са за хора със специални потребности; улица „Иван Вазов“ става еднопосочна с посока на движение от ул. “Александровска“ до ул.“Берковска река“, като в отсечката от ул.“Александровска“ до ул.“Поручик Загорски“ се обособяват 7 паркоместа; улица „Поручик Грозданов“ става еднопосочна с посока на движение от ул. „Берковска река“ до ул. „Николаевска“;

 

Улица „Иван Вазов“ – еднопосочна с посока на движение от кръстовището с ул.“Александровска“ до кръстовището с ул. „Берковска река“; 


Улица “Тимок“ става еднопосочна с посока на движение от ул. “Александровска“ до ул. „Атанас Кюркчиев“ за лентата за движение от източната страна на канала, и еднопосочна в обратна посока за западната страна на канала по ул. „Поручик Загорски“. За облекчаване на движението по двете улици е пуснат в експлоатация мостът над канала, на кръстовището на ул. „Хризантема“ и ул.“Тимок“; 


Улица „Огоста“ в посока ул. „Д-р Иван Панов“ е обособена, като път с предимство. В тази връзка за идващите по ул. „Ком“, която остава еднопосочна, е поставен знак стоп на кръстовището с ул. „Д-р Иван Панов“, пред дискотеката.


Вижте още

Поредица от инициативи за Деня на Европа във Враца

Деня на Европа ще бъде отбелязан във Враца с п оредица от интересни събития. Организатори на проявите са  Европа директно - Враца. На 9 май ще  има много викторини, изложба с плакати посветени на празника. С отворени врати за информация ще са центровете Ентърпрайс юроп нетуърк Враца и на Европа директно, към търговско промишлената палата, обясни..

публикувано на 07.05.21 в 16:39

"Бягай с усмивка" - подкрепа за лечение на деца с лицеви аномалии

Благотворителен пробег във Врачанския Балкан набира средства за Асоциация "Лицеви Аномалии". С тях ще се помогне за терапиите на деца. Пробегът ще е на 23 май, а трасето е от 21 километра. Призивът е за бягате с усмивка по Ботевите пътеки, казва организаторът Методи Симеонов: "Инициативата е в полза на децата с вродени аномалии,..

публикувано на 07.05.21 в 14:00

7 май - Ден на радиото и телевизията

Денят на радиото и телевизията 7 май е професионален празник на всички отрасли на радиотехниката и свръзката в България и Русия. Чества се в България като Ден на радиото и телевизията, в чест на 50-годишнината от създаването на радиото.  Радио Видин е 7-та Регионална радиостанция на БНР. За 12 години в ефира на Северозапада сме разпознаваема и слушана..

публикувано на 07.05.21 в 13:01

Гложене - село с поглед към бъдеще

Село Гложене  се намира   в Северозападна България  в местността "Златията". Разположено е на левия бряг на река Огоста. Намира се на 14 км от общинския център Козлодуй, на 67 км от областния център Враца, и на 180 км от  София. Смята се, че името му идва от  широкоразпространения тук храст глог. Според археолога и краевед Богдан Николов в центъра на..

публикувано на 07.05.21 в 12:20

Как въвеждането на дистанционна работа помага в битката срещу COVID-19?

Европейският парламент гласува резолюция за създаването на нов европейски закон, чиято цел е да защити правата на дистанционно работещите. Здравната криза, причинена от пандемията, заради  COVID-19, накара правителствата да предприемат безпрецедентна стъпка за затваряне на много работни места, с изключение на тези, които предоставят основни стоки и..

публикувано на 07.05.21 в 10:30
книгата на проф Младенов

Паметна плоча на проф. д-р Младенов откриват в Ново село

Паметна плоча на проф. д-р Максим Младенов ще  бъде открита  в Ново село н а 11 май .  В центъра на селото  е издигнат  паметник на новоселските народни будители. До скоро там стояха две имена. Първото е на арх. Илия Попов, дарил на Ново село две култови сгради - читалището и часовниковата кула, които днес са паметници на културата. Второто е на..

публикувано на 07.05.21 в 10:25

Информационна среща за НАТУРА 2000 се проведе във Видин

Европейската мрежа е създадена на принципа за опазване на конкретни видове или конкретни местообитания.  "Ние не опазваме цялата територия сама по себе си, а на базата на строго научни критерии идентифицираме видове животни или растения, които са ценни за общността и природни местообитания, които са ценни за общността и насочваме всички усилия..

публикувано на 06.05.21 в 18:39