Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Защо се изграждат фотоволтаични инсталации в пустеещи селски имоти

Снимка: Радио ВИДИН

3 май е Международен ден на слънцето. Обявен е през 1994 година по инициатива на Европейската секция на Международната общност по слънчева енергия (ISES-Europe) с цел да се привлече вниманието към възможностите за използване на възобновяемите източници на енергия. В област Видин последната година се наблюдава интерес към  производство на енергия от слънцето.

Засилен инвеститорски интерес за изграждане на малки фотоволтаични централи се наблюдава във видинската община Бойница от 2019 година. Малките централи за производство на електроенергия от слънцето се изграждат в запустели имоти, които инвеститорите са изкупили от собствениците им. 

"Като тръгнете тук по тази улица ще видите много. В частни дворове са. Тия са стари къщи и ги продават, че не живеят тука... Има на много места, 12-13 къщи. Не се интересувам... Хората няма какво да правят с тия стари къщи и изглежда затова ги продават. Принудени са да ги продадат, защото те се рушат, нямат избор просто хората. Трябва да има партида към енергото, за да може да си пуснат хората панелите... Правят ги на място, а тока увеличават.... Никой никого не пита защо и за какво става въпрос... Аз казвам, че е добре. Да има движение. Ето, момчетата идват, косат да няма трева... Иначе като се не купат никой няма да ги вземе... Това за мен, като гражданин, е тъпотия. Има достатъчно места извън селото...", споделиха мнения жители на село Бойница в област Видин.

В община Димово също има интерес към изкупуването на имоти в села, останали с малко жители за изграждане на фотоволтаични инсталации. Има доста желаещи и питания дали се продават частни имоти, каза кметът Светослав Славчев:

"Имаме го и в нашата община. Това са фирми, които закупуват частни имоти. Особено имаме в населени места, останали с малко жители... Сега доколко това е хубаво, навлизането в самото населено място не мога да кажа да този етап. Защото тук се влиза в регулация, смятам, че може би ще е за добре... Това е едно лично решение на собствениците, които така преценяват."

Община Ружинци, с решение на Общинския съвет, даде под наем общински имоти за изграждане на енергийни обекти- малки фотоволтаични централи. 

"Става въпрос за терени общинска собственост, които са частна общинска собственост, покриви или терени, около 142 квадрати метра се изграждат фотоволтаични системи, които ще произвеждат ток от слънчева енергия. За сметка на това Общината ще получи определени средства, които са гласувани след преценка и предложение от оценител за извършената услуга... Да, токът е много по- скъп, когато е от такива възобновяеми източници, но пък, разбира се, е много по- добре за околната среда", каза кметът Александър Александров.

Бумът в изграждането на фотоволтаични инсталации в пустеещи селски къщи е в резултат от намаляването на цените на някои пазари на фотоволтаичните панели, което позволява и при преференциалните условия в България за инсталиране на такива панели, хората да изградят един разумен бизнес план за реализация на проекти, каза енергийният експерт Антон Иванов:

"Настина има един бум. До 2017 година имаше много малко заявки за нови присъединявания, след това вече имаме над 400 такива обекти, присъединени в страната, каза енергийният."

Преференциалните условия се простират върху допълнителни цени за изкупуване на зелената енергия и върху присъединяването на този тип обекти. Единият от проблемите, който възниква във връзка с големия интерес за нови инсталации, е че такъв тип инсталации се присъединяват в малки и отдалечени населени места, мрежовите дружества, които са задължени да присъединят този тип обекти са принудени да инвестират в мрежа и поддържане на трансформатори, което покачва разходите за мрежови услуги, за да се обслужват тези инсталации.

"Вече мрежовите дружества отбелязват в своите ценови заявления, които всяка година се представят пред Комисията за енергийно и водно регулиране и там вече те отразяват повишени разходи за мрежови услуги във връзка с такъв тип инсталации, т.е. този тип разходи постепенно ще се прехвърлят към всички потребители."

Според енергийния експерт решението е да бъде прецизирано законодателството- че с преимущество се ползват само онези инсталации, които имат потребление на място, поне 50% в съответното домакинство. В България тези инсталации все още са скъпи за домакинствата. В плана за възстановяване, изготвен от правителството, има мярка, която позволява да бъдат подпомагани домакинства до 50% от стойността на инсталацията, когато ще се ползва енергия за собствени нужди. Планът за възстановяване, обаче, все още е в процес на одобрение.

"Важно е да се върнем няколко години в предисторията на това развитие, което виждаме днес. Недалечната 2014 година на практика възможностите за изграждане на нови фотоволтаични инсталации в България бяха неофициално ограничени, забранени един вид, и бяха позволени само за най- малките мощности до 30 киловата да бъдат изграждани и субсидирани в урбанизирани територии. Казвам това, защото в този период всъщност бяха ограничени всичките субсидии за възобновяема енергия в България, за да се спре обратният процес започнал преди няколко години с бум заради високите субсидирани цени. Това прибързано изграждане и прибързано ограничаване и недалновидни политики преди години, ни довежда до тази ситуация днес", коментира Георги Стефанов- ръководител на практика "Климат и енергия" във WWF- България. 

В момента само инсталациите в урбанизирани територии за използване за лични нужди и вързани към електропреносната мрежа могат да получават по- високи субсидирани цени. 

"Това, на което сме свидетели обаче, че в редица български села из цялата територия, причудливи сцени виждаме в едни стари, разпадащи се имоти се изграждат едни фотоволтаични инсталации. И това отново не отговаря на индикативната цел на Европейския съюз енергията да се произвежда близо до консуматора, т.е. до потребителя. Ние сме свидетели, че има врата в закона."

Производството на енергия от слънцето не е опасна за здравето на хората. От гледна точка на отоплението с твърдо гориво, което има негативен здравен ефект, производството на слънчева енергия ще минимизира негативните източници на топлина, внедрявайки алтернативни решения.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Хубав ден Великден, още по-хубав - Гергьовден

Българската православна църква отбелязва паметта на големия светец и чудотворец Свети великомъченик Георги Победоносец .  Името на светеца произлиза от гръцкото "Георгиос", което означава земеделец, а за живота и делото му разказа свещеник Илия Симеонов от Видинската епархия. "Той е бил любимец на Диоклециан, но след като започва..

публикувано на 06.05.21 в 10:35

Ще бъдат ли подпомогнати туроператорите заради кризата?

Българските туроператори и туристически агенти са сериозно обезпокоени от липсата на яснота за последващото подаване на документи по мерките за запазване на заетост и по третата фаза на процедурата за подкрепа чрез оборотен капитал за малките и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки. От обединение "Бъдеще за туризма",..

публикувано на 05.05.21 в 11:46

Разбраха ли народните избранници посланието на избирателите?

Защо партиите в парламента не пожелаха да чуят посланието на избирателите, изпратили ги там с този изборен резултат и в тази конфигурация. С бързата промяна на Изборният кодекс, увеличението на депутатските заплати и острия дефицит на диалог ли ще запомним само това Народно събрание. Къде останаха реалните проблеми на хората, социално-икономическата..

публикувано на 04.05.21 в 16:51

Велики четвъртък: най-важният ден от Страстната седмица

Страстната седмица - прелюдията към вечния живот, наричана още Седмица на страданието , защото животът на Христос наближава своя край, която започна от понеделник, денят след Цветница , продължава с днешния Велики четвъртък : денят, в който църквата ни припомня Тайната вечеря на Божия син с апостолите. Исус дава на своите ученици последните..

публикувано на 29.04.21 в 10:45

Да се завърнеш у дома за Великден- какви са настроенията в Северозапада?

За много жители на Северозападна България Великден и Коледа не са просто празници, а всичко, което им е липсвало през годината и същевременно шанс да се завърнеш, макар за кратко у дома. Великденските празници обикновено събират баби и дядовци, майки и бащи, деца и внуци отново на празничната трапеза и всички са заедно. За съжаление през годините..

публикувано на 28.04.21 в 12:32

Филип Попов, БСП: Бързи предсрочни избори крият риска ГЕРБ да се върне на бял кон

БСП е сред възможните партии, към които ще бъде насочен третият проучвателен мандат за съставяне на правителство. Изненадани ли са социалистите от решението на "Има такъв народ" да не предложи за гласуване нов Министерски съвет? Въпросът е към народния представител от Видин Филип Попов : - Мен лично не ме изненада, но би следвало да се зададе..

публикувано на 27.04.21 в 14:50

Андрей Вълчев, "Изправи се! Мутри вън": Има желание за коренна промяна, ГЕРБ е в абсолютна политическа изолация

Новоизбраният народен представител от Враца Андрей Вълчев е един от най-активните в 45-ото Народно събрание. "Не съм изненадан от категоричната позиция на Слави Трифонов да върне мандата за съставяне на правителство", каза депутатът от коалиция "Изправи се! Мутри вън". Радио ВИДИН: Оправдаха ли са се очакванията Ви за работата на парламента: - Ако..

публикувано на 27.04.21 в 13:48