Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разбраха ли народните избранници посланието на избирателите?

Защо партиите в парламента не пожелаха да чуят посланието на избирателите, изпратили ги там с този изборен резултат и в тази конфигурация. С бързата промяна на Изборният кодекс, увеличението на депутатските заплати и острия дефицит на диалог ли ще запомним само това Народно събрание. Къде останаха реалните проблеми на хората, социално-икономическата криза и пандемията.

Отговор на тези и други въпроси днес дават народните представители: Росица Кирова от ГЕРБ- Видин; от Монтана- Атанас Костадинов- БСП и от Монтана - Красимир Богданов бивш депутат от ВМРО.

До момента само една партия имаше реалния шанс при тази конфигурация да състави правителство, но това не стана.

Слави Трифонов каза- Народът така пожела, не ни даде пълното право да управляваме сами- другото е да сме зависими.

Росица Кирова"Никой не очаква от "Има такъв народ" да влязат в коалиция с партиите на статуквото, те са заявили, че няма да го правят.", коментира ситуацията народният представител от ПП ГЕРБ, Росица Кирова.

"Връчването на мандата не означава задължително правенето на коалиция. Това означава да излъчиш кабинет, да потърсиш подкрепа. Там има доста партии от протеста, които седят в тяхната част на залата и с които се оказва, че имат пълно съгласие по много точки...

Аз очаквах да се гласува на Министерски съвет прехвърляне на сградата на ТМТ-то, първите два етажа, на филиала на русенския университет във Видин, за да можем да му обособим собствен кампус и вече да има възможности да разговаряме за следващите специалности- за медицински персонал, физиотерапевти и рехабилитатори, и да решаваме конкретни проблеми на Видин и региона. За съжаление, заради мораториума, който беше наложен, това не можа да се случи..."

Няма печеливш от всичко това, което се случва в Народното събрание, смята и народният представител от БСП Монтана, Атанас Костадинов.

"Нима ще правим избори, докато има една единствена политическа сила в парламента- "Има такъв народ"? Нима оттук нататък ще забравим възможните коалиции и широкото съгласие между повече от 2- 3 партии? За нас това не е невъзможно. Това трябва да е посоката, но в същото време не трябва да се правят безпринципни договорки. Аз не разбирам позицията на Трифонов. Освен това не приемам да разговаряме с един човек през Facebook. Искаме го пред нас, на живо, в реален диалог и дебат..."

Като се гледа изборния резултат и разпределението в Парламента, явно избирателите казват - в никой от вас нямаме доверие да управлява самостоятелно. Трябва да има диалог, да се уточнят основните приоритети, свързани с реалните потребности и проблемите на хората като социално- икономическата криза и пандемията, а не с Изборния кодекс и заплатите на депутатите, нито със специализираните съдилища. Да се състави коалиция или експертно управление, което да реши тези проблеми. Разбраха ли посланието на избирателите, питаме и Красимир Богданов, бивш народен представител от ВМРО"

"...Тези избори отминаха и се избра такъв състав на Народното събрание с една единствена цел- да се промени Изборния кодекс.... Не видяхме нищо градивно до този момент. Има важни теми, които засягат цялото българско общество- и управлението на проблема с коронакризата, и икономическите проблеми, които изпитва нашата държава. Още повече, заради пандемията се очаква да има и кризисни моменти, които ще засегнат много български граждани, производители и фирми. И вместо да се заемем с тези наболели въпроси, ние започнахме от най-лесното- Изборния кодекс..."

Според Конституцията, третият проучвателен мандат трябва да бъде връчен от президента на избрана от него политическа група от останалите в парламента, в случая - БСП. Ако и тази партия не успее да състави правителство, както се очаква да стане, утре вероятно тя ще получи и върне мандата. Така държавният глава трябва да разпусне Парламента и да насрочи дата за предсрочни избори. Те трябва да се проведат до два месеца. Назначава се и служебно правителство, чиято функция е да осигури провеждането на изборите.

А 45-ят парламент ще бъде запомнен като първият, който не успя да излъчи кабинет.

Целите интервюта може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40