Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разбраха ли народните избранници посланието на избирателите?

Защо партиите в парламента не пожелаха да чуят посланието на избирателите, изпратили ги там с този изборен резултат и в тази конфигурация. С бързата промяна на Изборният кодекс, увеличението на депутатските заплати и острия дефицит на диалог ли ще запомним само това Народно събрание. Къде останаха реалните проблеми на хората, социално-икономическата криза и пандемията.

Отговор на тези и други въпроси днес дават народните представители: Росица Кирова от ГЕРБ- Видин; от Монтана- Атанас Костадинов- БСП и от Монтана - Красимир Богданов бивш депутат от ВМРО.

До момента само една партия имаше реалния шанс при тази конфигурация да състави правителство, но това не стана.

Слави Трифонов каза- Народът така пожела, не ни даде пълното право да управляваме сами- другото е да сме зависими.

Росица Кирова"Никой не очаква от "Има такъв народ" да влязат в коалиция с партиите на статуквото, те са заявили, че няма да го правят.", коментира ситуацията народният представител от ПП ГЕРБ, Росица Кирова.

"Връчването на мандата не означава задължително правенето на коалиция. Това означава да излъчиш кабинет, да потърсиш подкрепа. Там има доста партии от протеста, които седят в тяхната част на залата и с които се оказва, че имат пълно съгласие по много точки...

Аз очаквах да се гласува на Министерски съвет прехвърляне на сградата на ТМТ-то, първите два етажа, на филиала на русенския университет във Видин, за да можем да му обособим собствен кампус и вече да има възможности да разговаряме за следващите специалности- за медицински персонал, физиотерапевти и рехабилитатори, и да решаваме конкретни проблеми на Видин и региона. За съжаление, заради мораториума, който беше наложен, това не можа да се случи..."

Няма печеливш от всичко това, което се случва в Народното събрание, смята и народният представител от БСП Монтана, Атанас Костадинов.

"Нима ще правим избори, докато има една единствена политическа сила в парламента- "Има такъв народ"? Нима оттук нататък ще забравим възможните коалиции и широкото съгласие между повече от 2- 3 партии? За нас това не е невъзможно. Това трябва да е посоката, но в същото време не трябва да се правят безпринципни договорки. Аз не разбирам позицията на Трифонов. Освен това не приемам да разговаряме с един човек през Facebook. Искаме го пред нас, на живо, в реален диалог и дебат..."

Като се гледа изборния резултат и разпределението в Парламента, явно избирателите казват - в никой от вас нямаме доверие да управлява самостоятелно. Трябва да има диалог, да се уточнят основните приоритети, свързани с реалните потребности и проблемите на хората като социално- икономическата криза и пандемията, а не с Изборния кодекс и заплатите на депутатите, нито със специализираните съдилища. Да се състави коалиция или експертно управление, което да реши тези проблеми. Разбраха ли посланието на избирателите, питаме и Красимир Богданов, бивш народен представител от ВМРО"

"...Тези избори отминаха и се избра такъв състав на Народното събрание с една единствена цел- да се промени Изборния кодекс.... Не видяхме нищо градивно до този момент. Има важни теми, които засягат цялото българско общество- и управлението на проблема с коронакризата, и икономическите проблеми, които изпитва нашата държава. Още повече, заради пандемията се очаква да има и кризисни моменти, които ще засегнат много български граждани, производители и фирми. И вместо да се заемем с тези наболели въпроси, ние започнахме от най-лесното- Изборния кодекс..."

Според Конституцията, третият проучвателен мандат трябва да бъде връчен от президента на избрана от него политическа група от останалите в парламента, в случая - БСП. Ако и тази партия не успее да състави правителство, както се очаква да стане, утре вероятно тя ще получи и върне мандата. Така държавният глава трябва да разпусне Парламента и да насрочи дата за предсрочни избори. Те трябва да се проведат до два месеца. Назначава се и служебно правителство, чиято функция е да осигури провеждането на изборите.

А 45-ят парламент ще бъде запомнен като първият, който не успя да излъчи кабинет.

Целите интервюта може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Оптимизъм за бъдещето на антична Рациария

Останките на римското селище Рациария , което е безценен паметник на културното наследство, но и символ на разрухата, една от най-тъжните страници на културния упадък на България, лежат на бреговете на река Дунав в северозападния край на страната. През есента на 2013 година Министерството на културата подпомогна финансово първите след близо..

публикувано на 17.06.21 в 10:35

Румен и Яна, които избраха Ново село пред големия град

В месеците, белязани от пандемията, все повече млади хора купуват къщи в Ново село. Други се връщат в домовете на своите бащи и деди. Прибират се през уикендите или летните отпуски, а някои като Румен и Яна избират живота на село и да работят от вкъщи.  Румен Джагаров  завършва архитектура. С Ново село са свързани и всичките му дипломни..

публикувано на 16.06.21 в 16:00

Какво ще покаже преброяването на населението през есента

Преброяването на населението през есента ще ни даде картината на демографските процеси в страната. Около 30 са въпросите в анкетната карта. Събраната информация ще е не само за броя на населението, а и за неговата материална осигуреност, както и за жилищата. Данните, които се очакват, са различни от тези, които Националният статистически институт..

публикувано на 16.06.21 в 15:38

Търси се модел за достъпно и ефективно правосъдие

Предлаганата реформа на съдебната карта в България без широко обществено обсъждане крие много рискове - около това становище се обединиха юристи и ръководители на институции на  среща  във Видин, на която бе обсъден  "Модел 4"  за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на единна информационна система на..

публикувано на 14.06.21 в 13:39

Кметският наместник на село Ошане: Трябва държавна програма за подпомагане в пограничните райони

Ошане е малко село, встрани от главните пътища и в пограничен район. Какво е усещането тук за принадлежността ни към ЕС? Чувстват ли се хората в Ошане пълноправни жители на Общността или само знамето на ЕС на сградата на кметството над налепените на таблото отдолу некролози подсказва, че и това селце е в границите му? Имат ли същите права тук хората и..

публикувано на 11.06.21 в 16:00

Заради решението на екоминистъра - протести ще блокират Е-79 и Петрохан

Процедурата за оценката за въздействие върху околната среда на прединвестиционното проучване на трасето за тунел под Петрохан е спряна от екоминистерството . Причината е, че новият път и тунелът преминават през няколко защитени територии, съобщават от МОСВ. Решението е разписано на 31 май . Решението е незаконосъобразно, аргументираха се на..

публикувано на 10.06.21 в 10:35

Отклоняват тировете от околовръстния път на Видин

"Пътна полиция" отклонява от околовръстния път на Видин тежкотоварните автомобили , чакащи за Дунав мост 2. Временната организация на движение е по разпореждане на пътната агенция. Тировете се пренасочват по бившето трасе за ферибота, каза главен инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР..

публикувано на 09.06.21 в 16:00