Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Поредица от инициативи за Деня на Европа във Враца

Снимка: фейсбук Европа директно Враца

Деня на Европа ще бъде отбелязан във Враца с поредица от интересни събития. Организатори на проявите са Европа директно - Враца. На 9 май ще има много викторини, изложба с плакати посветени на празника. С отворени врати за информация ще са центровете Ентърпрайс юроп нетуърк Враца и на Европа директно, към търговско промишлената палата, обясни Мария Панайотова, ръководител на център Европа директно-Враца:

"Традиционно във Враца ще се чества Деня на Европа от Център Европа директно. За наша радост с много широко партньорство. Тази година в неделя на 9 май точно от 11 до 13 часа пред община Враца ще отбележим заедно с EEN Враца към търговско-промишлената палата - това е другия голям европейски център, който обслужва бизнеса, Ученическия общински съвет Враца, Регионална библиотека "Христо Ботев". Към нас се присъединяват тази година Европейския потребителски центъра и за развитие на човешките ресурси. Много широко партньорство. Гражданите на Враца и гостите на града ни могат да очакват много викторини, изложба с плакати посветени на 9 май, тъй като Европейската комисия всяка година изготвя един нов плакат, който е характерен за този ден и ние сме събрали от последните десетина години плакатите, които са посветени и ще направим изложба. С отворени врати за информация ще са на центровете EEN Враца и разбира се на Европа директно, но също така и Европейския потребителски център и Центъра за развитие на човешките ресурси. Единния европейски център касае правата на потребителите в ЕС на европейските граждани, а центъра за развитие на човешките ресурси отговаря за програма Еразъм+."

Ще бъдат показани и наградени изпратените снимки от фотоконкурса "ЛЮБИМИ МЕСТА В ЕВРОПА - СКОРО ОТНОВО ЩЕ СЪМ ТАМ”, организиран от Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца и Европа директно-Враца, добави Мария Панайотова:

"Новото, което е тази година, е че със старта на новото поколение Европа директно, стартира и конференцията за бъдещето на Европа. Това е поредица от граждански дебати и дискусии, по време на които хората ще имат възможност от цяла Европа да споделят своите идеи и по този начин да помогнат за оформянето на общото ни бъдеще в ЕС. Ние ще представим и специалната онлайн платформа, на която гражданите ще могат да изразяват своите виждания, идеи и предложения по време на тази конференция за бъдещето на Европа. Ще бъде забавно, интересно. Ще четем европейски автори. С регионалната библиотека във Враца направихме един фотоконкурс "ЛЮБИМИ МЕСТА В ЕВРОПА - СКОРО ОТНОВО ЩЕ СЪМ ТАМ”. Знаете, че на много хора им тежи тази пандемия и невъзможността да се пътува, така както беше преди година и нещо. Събрахме много фотографии. Снимки от различни места в Европа, които също ще бъдат показани и разбира се най- добрите ще бъдат наградени."

Младежи от Ученическия общински съвет във Враца ще събират послания към Европа от гостите върху гърба на картички с рисунки на деца, събрани от детски градини, обясни Стефани Любенова от Съвета:

"Всички сме се обединили върху това да покажем на гражданите на Враца, че Европа е изключително важна за нас. Именно за това личният принос на нашата организация ще е един простор, на който всеки ще може да предаде своето послание относно това, какво е Европа за него самия. Всички организации, които участваме в това събитие ще сме изключително благодарни на всеки дошъл и ще сме много щастливи, ако повече хора се интересуват от Европа, осъзнават важността на 9 май и знаят, че мотото на Европа "Единство в многообразието", не е само нещо, което съществува като изречение, а нещо, което можем ние да направим."

Събитията по повод Деня на Европа във Враца започват от 11 часа на 9 май пред община Враца, където ще бъде опъната шатра до 13 часа.

Повече за деня на Европа чуйте в звуковия файл.

Вижте още

"Неделник" от 20 юни 2021 година

Ако сте го пропуснали, "Неделник" брой 366-ти вече е на сайта. Цветя от бонбони с Изабел Петрова , турлашки рецепти в стихове от Георги Костодинов- Гогата , "Веселие по врачански" с Валентина Панова , подготовка за фестивал в Неговановци с Мариана Димитрова , "Бабина душица" от Монтана с Ели Лозанова , "Поетичен пленер" във Видин и..

публикувано на 20.06.21 в 14:41

Духоносци и духоборци

Осмата неделя след Пасха е отредена за празнуване на новозаветното събитие Слизане на Светия Дух над апостолите . Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска..

публикувано на 20.06.21 в 08:00
Сони Хиеу Ле

История с щастлив край за Сони, който отрасна в институция, а вече е на прага на университета

Сони, който е отгледан в Дом за деца, лишени от родителска грижа, завърши с отличие училище. Напуска социалното жилище в Ново село, където беше през последните години, и скоро ще е в университета. Той е едни от тези, които успяват да справят, но повечето от младежите като него нямат този шанс. Когато станат пълнолетни или завършат..

публикувано на 18.06.21 в 19:07

Талант, открит по време на пандемия

Изабел Петрова е от Видин и както много хора по време на пандемията, остава у дома без работа. Тя обаче не е свикнала да стои със "скръстени ръце" и открива в себе си таланта да изработва красиви цветя от бонбони и да крои от стари дънки и якета интересни несесери, чанти и раници. Изабел има и страничка във Фейсбук - Betty-Art .  "Дано повече..

публикувано на 18.06.21 в 11:33
Детски празник в Ново село

Ново село се завръща към обичайния ритъм на живот през лятото

Първо на дунавския плаж заработиха двете караванки, които привличат вечер млади хора и гости на селото. Нивото на реката е още високо, температурата на водата е още ниска, но е приятно вечер да изпиеш чаша новоселско вино с приятели, докато корабите минават  край теб. На 3 юли се открива сезонът на летните неделни хорá. Тази година ще бъдат в събота...

публикувано на 18.06.21 в 11:30

Каква ще е Европа след пандемията

Едва ли има някой, който не би желал час по-скоро пандемията от COVID-19 да приключи. В Европа, в частност в България има признаци най-тежката част от здравната криза да е в миналото. И въпреки че все още сме далеч от това да сложим край на пандемията, уверено вървим в тази посока. Всички помним как се промени животът ни след появата на коронавируса,..

публикувано на 18.06.21 в 11:00

Образователни игри за НАТУРА 2000 за ученици от Белоградчик

Информационна кампания за ученици от 8. до 12. клас от Средно училище "Христо Ботев"- Белоградчик се проведе в туристическия посетителски център в село Долни Лом, община Чупрене. На учениците беше представен информационен и образователен пакет, свързан с мрежата НАТУРА 2000 от обучители от дирекцията на природен парк "Врачански Балкан"...

публикувано на 17.06.21 в 16:45