Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученици от Видин - първенци в регионалния кръг на Състезанието по приложна електроника

4
Първо място в Регионалното състезание по приложна електроника "Мога и зная как", отборите на ПГ "Проф д-р Асен Златаров" видин
Снимка: личен архив
Два отбора на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин се класираха на първите места в  регионалния кръг на Състезанието по приложна електроника "Мога и зная как". Първите места са за  отборно и индивидуално представяне
- каза преподавателят  по различни професионални дисциплини Боряна Борисова, която се занимава с клуба по електроника:


"Първият етап са училищните кръгове от 56 до 60 професионални гимназии се включват... Само първите шест стигат до регионално състезание, става по-сложно, 20 въпроса за 20 минути, с допълнителни елементи, понякога до 100,  вече, дава им се само 50 минути за запояване... и да имат работещи изделия... Винаги сме на първо място, това ни е 4 година, когато и двата отбора са ни на първо място и взимат всичките купи... На националното състезание ще се състезават само 6 отбора... Отборите ми тренират много, предоставили сме им материали, поялници, допълнително се учим с тестовете... подготвяме се допълнително..."
 

В първа възрастова група 9. - 10. клас участват  Иван Бойчев от 10.  клас, специалност "Компютърна техника и технологии" и Радослав Николаев - 9.  клас, специалност "Промишлена електроника", който споделя:

 
"В състезанието се включвам за първа година, имам желание да проверя знанията си и да доразвия тези, които не съм доразвил... Трябва да учим много и се подготвяме много усилено и с голямо желание... Всичко, което ни дават ни кара да мислим..."


Иван Бойчев споделя каква е причината за да се включи в състезанието:

"Обичам да запоявам и моят брат ми показа какво представлява и много ми хареса. Това е много забавно... Има платка и елементи и карта, по която гледаме и работим... Като цяло очаквахме да се класираме на регионалния етап, защото здраво учихме..."

 
На първо място се класира и втора  възрастова група 11. - 12. клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин - в нея влизат участниците  Тодор Бойчев - 12. клас и Калоян Славчев - 11. клас, специалност "Компютърна техника и технологии. Тодор Бойчев е най-големият от участниците, той участва в това състезание за четвърта поредна година:


"Трудно както всяка година, но доста време се подготвяхме и се получиха нещата... Сега се подготвяхме и чакам да дойде... Ще дам най-доброто от себе си и кавто стане."

 
В момента учениците се позготвят  за националния кръг, който ще се проведе от 13 до 15 май в град Банско.


Галерия

Вижте още

Укрепват основите на синагогата във Видин

Подготвителни дейности за разкриване и укрепване на основите на синагогата се извършват по проекта за реставрация и адаптация на емблематичната за Видин сграда в туристически обект "Културен център Жул Паскин". Допълнителни бетонови стени ще укрепят съществуващите основи от каменна зидария, обясни ръководителят на проекта арх. Ангел Недялков:..

публикувано на 04.08.21 в 17:16
Факсимиле от първия брой на вестника

Вестник "Видин" на 30 години

Вестник "Видин" отбелязва 30 години от своето основаване. На 13 август 1991 година излиза първият брой на вестника "с волята да защитава правото на хората от Видинския край да бъдат информирани" и със своя вестникарски кодекс за добротворчество, гражданска доблест и обществен морал, написан от издателя Николай Асенов. Главното изискване,..

публикувано на 04.08.21 в 16:32

"Аида" открива "Опера на върховете - Белоградчишки скали"

С операта "Аида" от Джузепе Верди този петък, 6 август, започва шестото издание на летния фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали". Тази година се навършват 150 години от създаването на тази емблематична опера, която много често се поставя на открито, разказа един от солистите на Софийската опера и балет - сопраното Габриела..

публикувано на 04.08.21 в 16:20
Витко Пантев

Спомен за Витко Пантев

В "Памет нашенска" ще ви разкажем за  Витко Пантев, кметски наместник на село Вълчек, община Макреш, който наскоро си отиде от този свят . За него разказва съпругата му Людмила Пантева, с която са били заедно 52 години. Витко Пантев е широко скроен човек, който привлича хората със своята енергия и ентусиазъм, със своята отдаденост към хората, със..

публикувано на 04.08.21 в 14:25

Тревните площи в парковете на Видин съхнат

Видин като крайдунавски град се слави със своята Градска градина край реката и с красивите си паркове, със  зеленината  и редките дървесни видове.  За съжаление,  зелените тревни площи във всички паркове отдавна не са тучно зелени, а изсъхнали. Парк "Рова" не прави изключение, за него ни се обади наш слушател, Илиян Стаменов от Дражинци:..

обновено на 04.08.21 в 13:54

Как се прилага новата общоевропейска система за цифровия COVID сертификат

На 1 юли започна прилагането на регламента на Европейския съюз относно цифровия сертификат за COVID-19. Той удостоверява, че дадено лице е ваксинирано, има отрицателен резултат от тест или е преболедувало инфекцията. Целта на сертификата е да се улесни свободното и безопасно пътуване на територията на ЕС по време на пандемията. Повече от 200..

публикувано на 04.08.21 в 13:30
Николай, Александър, Слав от ППМГ - Видин в Несебър,

Трима видински математици участват на международен турнир

Трима ученици от ППМГ "Екзарх Антим Първи"  Видин ще вземат участие в международния математически  турнир "Математика без граници", който се провежда в Несебър. Поради пандемията тази година турнирът ще се проведе без чуждестранно присъствие. Ще има само индивидуално състезание, без отборно, обясни  Камелия Иванова, преподавател по..

публикувано на 03.08.21 в 16:50