Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Медицинска сестра"- призвание ли е професията?

Снимка: Радио Видин

На 12 май отбелязваме Международния ден на сестринството. Този ден се отбелязва от 1965 година от Международния съвет на медицинските сестри с цел да се повиши осведомеността на обществеността за важната роля на медицинските сестри в здравеопазването. Чества се годишнина от рождението /през 1820 година/ на английската медицинска сестра Флорънс Найтингейл, основоположничка на съвременните сестрински грижи. През 1974 година, 12 май официално е обявен за Международен ден на сестринството, а у нас се отбелязва от 1993 година. Днес България е с най- много застаряващи и най- малко млади медици от всички държави в ЕС. Повече от половината здравни работници в България са на възраст над 50 години, сочат данни на Евростат за третото тримесечие на 2020 година. В това число влизат лекари, медицински сестри, акушерки и санитари. По този показател страната ни е на първо място в ЕС, следвана от Литва и Италия. През третото тримесечие на миналата година общо 14.3 млн. европейци са заети в сектора на здравеопазването. 13% от заетите в сектора са лекари, а 30%- медицински сестри. Каква е отговорността на тази професия и имат ли интерес младите хора към нея? 

Когато чуем името на Валя Червеняшка и до днес си спомняме за ужаса през който преминаха тя и нейните колеги, след задържането им в либийския затвор. Днес Валя Червеняшка, която е родом от Бяла Слатина, продължава да работи като медицинска сестра в детското отделение на болницата в родния и град. Каква бе годината на пандемията, заради коронавируса за нея?

"Много е напрегнато от страх, от неизвестното. Особена година, не мога точно да ви обясня. И в затвора имаше страхове, побоища, неизвестност, но тук с този невидим враг е едно особено чувство. При нас на децата трябва много да им обясняваш, не можеш просто да ги изолираш. При децата е много сложно."

Какъв е урокът, който Валя Червеняшка ще помни винаги от престоя си в либийския затвор:

"И на най- дребните нещица трябва винаги да се радвам и да съм щастлива. Децата страшно много ни имат доверие, но и възрастните в другите отделения гледам колко са благодарни на сестрите, защото те влизат при тях най- често, те са тези, които ги питат "как сте", "от какво имате нужда", благородна е професията наистина. В отделенията половината са пенсионери, половината са такива, които вече отивам към пенсионната възраст."- каза медицинската сестра Валя Червеняшка.

Страната ни е на дъното на класацията по брой на младите медицински служители. Здравните работници на възраст между 15 и 34 години е под 20 на сто, което е най- ниският дял в цялата общност. Петя Иванова от Лом е студент, трети курс по медицина във врачанския филиал на столичния медицински университет- специалност "медицинска сестра".

"Мотивира ме това, че преди години бях акробатка и както знаете там има травми и наранявания всякакви. Имахме с нас постоянно медицински екип, който постоянно гледаше да ни помогне както може. Това ме насърчи след време и аз да се опитам да помагам на хората. Първоначално мислех да уча за учителка, но като видях как помагат на хората отвътре ми дойде да опитам и аз."- каза бъдещата медицинска сестра Петя Иванова от Лом и уточни, че трудовото възнаграждение не е от голямо значение за нея, а в тази професия е важно да се чувстваш пълноценен в родната си страна. 

В "Посоките на делника" разговаряхме и с две бивши медицински сестри, служителки на видинската МБАЛ "Света Петка" в различни отделения, които днес вече са пенсионерки- това са медсестра Динкенска и медсестра Александрова. Те разказаха с носталгия и малко тъга за професионалната си кариера преди години: 

"Била съм доволна от работата си. Навсякъде в чужбина днес търсят медицински сестри и медицински персонал и младите хора отиват там, заради заплащането. Аз си обичах професията, беше ми приятно и вършехме всичката работа и на докторите, и на санитарите , и нашата. Парите не са ни били големи, ние затова сега взимаме пенсии по 300 лева, колкото дадоха и на тия, които не са работили никога. Започнали сме с 90 основна и съм стигнала до 120 лева. Парите ни не са били достатъчни за четиричленно семейство, но ни е било приятно да работим."

Попитахме и видинчани доволни ли са от работата на медицинските сестри и благородна ли е според тях тази професия?

"Разбира се, че съм доволна. Колко медицински сестри се справят с коронавируса? Дали са всичко от себе си- нека им повишат заплатите, заслужават го ... Както е във всички професии- някои се справят, както е в учителската професия, както е и в лекарската. Не е платена естествено тази професия, работа имат достатъчно много. Според мен тази професия е благородна, няма как да не е благородна."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Румен и Яна, които избраха Ново село пред големия град

В месеците, белязани от пандемията, все повече млади хора купуват къщи в Ново село. Други се връщат в домовете на своите бащи и деди. Прибират се през уикендите или летните отпуски, а някои като Румен и Яна избират живота на село и да работят от вкъщи.  Румен Джагаров  завършва архитектура. С Ново село са свързани и всичките му дипломни..

публикувано на 16.06.21 в 16:00

Какво ще покаже преброяването на населението през есента

Преброяването на населението през есента ще ни даде картината на демографските процеси в страната. Около 30 са въпросите в анкетната карта. Събраната информация ще е не само за броя на населението, а и за неговата материална осигуреност, както и за жилищата. Данните, които се очакват, са различни от тези, които Националният статистически институт..

публикувано на 16.06.21 в 15:38

Търси се модел за достъпно и ефективно правосъдие

Предлаганата реформа на съдебната карта в България без широко обществено обсъждане крие много рискове - около това становище се обединиха юристи и ръководители на институции на  среща  във Видин, на която бе обсъден  "Модел 4"  за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на единна информационна система на..

публикувано на 14.06.21 в 13:39

Кметският наместник на село Ошане: Трябва държавна програма за подпомагане в пограничните райони

Ошане е малко село, встрани от главните пътища и в пограничен район. Какво е усещането тук за принадлежността ни към ЕС? Чувстват ли се хората в Ошане пълноправни жители на Общността или само знамето на ЕС на сградата на кметството над налепените на таблото отдолу некролози подсказва, че и това селце е в границите му? Имат ли същите права тук хората и..

публикувано на 11.06.21 в 16:00

Заради решението на екоминистъра - протести ще блокират Е-79 и Петрохан

Процедурата за оценката за въздействие върху околната среда на прединвестиционното проучване на трасето за тунел под Петрохан е спряна от екоминистерството . Причината е, че новият път и тунелът преминават през няколко защитени територии, съобщават от МОСВ. Решението е разписано на 31 май . Решението е незаконосъобразно, аргументираха се на..

публикувано на 10.06.21 в 10:35

Отклоняват тировете от околовръстния път на Видин

"Пътна полиция" отклонява от околовръстния път на Видин тежкотоварните автомобили , чакащи за Дунав мост 2. Временната организация на движение е по разпореждане на пътната агенция. Тировете се пренасочват по бившето трасе за ферибота, каза главен инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР..

публикувано на 09.06.21 в 16:00

Съюз на международните превозвачи: За решението на проблема при Дунав мост 2 е нужна координация с румънските власти

Над 8 киломeтра е опашката от товарни автомобили на Дунав мост 2 поне от седмица. Колоната от чакащи на граничния пункт е на изхода от страната. Шофьори коментират, че р аботният им ден не стига, за да преминат.   Потокът през граничния пункт превишава в пъти капацитета му, казаха от Главна дирекция "Гранична полиция", но са категорични,..

публикувано на 09.06.21 в 12:35