Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 май 2021 година

Снимка: Радио Видин

Днес бе последният ден, в който жители на община Видин можеха да подадат документи за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво.  По проекта "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин" ще бъдат подпомогнати 3400 домакинства. До средата на деня бяха подадени над 3200 заявления. Приоритет на проекта са младите хора с деца, възрастните хора над 65 години, хората с увреждания.

През следващите три месеца общините в България ще си взаимодействат със служебното правителство и настояват за преговори с ресорните министри по важните за местните власти финансови въпроси. Това заяви кметът на Монтана Златко Живков, член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България. Кметовете настояват да започне обсъждането по бюджетната процедура за 2022 година. 


Висока събираемост на местните данъци и такси отчитат от община Монтана. За първите 4 месеца на годината в сравнение с 2020 година в хазната са влезли над 1,5 милиона лева повече, съобщи кметът Златко Живков.

Около 230 лица от уязвимите групи ще бъдат обхванати от услугата "Патронажна грижа +" на местната администрация във Враца. За последната година Община Враца осигурява патронажна грижа и предоставя здравно-социални услуги на над 700 потребителя, в рамките на проектите "Патронажна грижа" - Компонент 3 и Компонент 4.


Близо 2500 са преболедувалите COVID-19 във Видинско. 11 са регистрираните положителни проби в областта през периода 14- 16 май, по данни на Регионалната здравна инспекция. Четирима от новозаразените са от община Видин, по двама има в Бойница и Ружинци, и по един в общините Белоградчик и Кула.


22 100 души са ваксинираните жители на област Враца, съобщиха от Регионалната здравна инспекция, като уточниха, че втора доза са си поставили 8 836 души.

От ръководството на Русенския университет обявиха допълнителна възможност за полагане на предварителен кандидатстудентски изпит. Той ще се проведе онлайн на 29 май (събота) 2021 година, каза за радио Видин доц. Юлиян Ангелов, ръководител прием нови студенти.


46 зрелостници изпрати официално днес Средно училище "Иван Вазов" Мездра. 18 oт тях се дипломират в Профил "Информационни технологии", 18 - в Профил "Хуманитарен" и 10 - в Профил "Технологичен". 


Социалната услуга "Патронажна грижа +" стартира от днес в община Ружинци. В срок от една година ще бъдат обгрижвани 17 лица, на 2 часа, като за тях ще се полагат грижи с предоставяне на храна, медикаменти и плащане на сметки.


Отбелязваме 145 години от безсмъртния подвиг на Ботевата чета и кораба "Радецки". Днес той е отворен за посетители, след като е ремонтиран и обновен през изминалата година, напомнят от Националния исторически музей.


Националната библиотечна седмица в читалищната библиотека в Мездра започна с рецитация на стихотворението "Ода за библиотекарката" от Катя Бузова, дългогодишен библиотекар в Регионална библиотека "Христо Ботев"- Враца и авторско стихотворение на ученичка от Враца. Седмицата ще продължи с различни прояви, посветени на четенето и колективни посещения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млада поетеса ще гостува в мездренската библиотека

Продължава "Забавно лято в библиотеката" в мездренската библиотека. Следващото събитие в програмата е среща с младата поетеса, художник и начален учител Рени Митева , която е члена на Съюза на българските писатели и носител на награда за детско творчество.  Децата ще се запознаят с нейните две книги за деца- "Копривени въженца" и "Две весели приказки"..

публикувано на 11.08.24 в 10:15

Електромобил ще извършва социални и административни услуги в Мизия

Община Мизия купи електрически автомобил за нуждите на администрацията, съобщиха от местната управа. Той ще бъде използван за обезпечаване на широк кръг от дейности в сферите на социални услуги, култура, спорт и административни дейности на територията на населените места в общината. Изградена е и зарядна станция, която скоро ще бъде достъпна за..

публикувано на 11.08.24 в 07:30

Председателят на "Шалом" посети културен център "Жул Паскин"

Председателят на организацията на евреите в България „Шалом“ доц. д-р Александър Оскар  посети  днес   културен център "Жул Паскин" .  Той беше посрещнат от зам. кмета на Видин Борислава Борисова . "За нас е удоволствие да Ви посрещнем в реновираната Синагога, вече Културен център "Жул Паскин“. Искам да изряза благодарността на кмета на..

публикувано на 10.08.24 в 14:35

Област Видин с най-висока безработица в страната за месец юни

През месец юни за едно свободно място у нас са се конкурирали средно шестима безработни, сочат анализите на агенцията по заетостта.  Видин отново е областта с най-висока безработица - 15 %, а в Монтана тя е 12 на 100.  Три от областите са с регистрирана безработица над 10 %, като една от тях е област Враца с 10,6 %. 

публикувано на 10.08.24 в 13:10

Министър обеща пътни ремонти във Врачанско

Пътни ремонти предстоят във Врачанско – това стана ясно от отговор на служебния министър Виолета Коларова на въпрос на местните депутати Красен Кръстев и Мартин Харизанов. За път II-11 Козлодуй-Гложене-Мизия Оряхово-Остров-разклона за границата с област Плевен, АПИ е провела обществена поръчка за избор на изпълнител за изработване на технически проект..

публикувано на 10.08.24 в 12:00

Завърши първият етап от благоустрояването на панаира в Кула

Панаирният комплекс в град Кула, където се провежда традиционно панаира, ще посрещне гостите си с нови пешеходни алеи, пътеки и настилки . Тази година Общинският съвет и Община Кула са осигурили и безплатен достъп за всички търговци. Приключи първият етап от ремонта и реконструкцията на панаира в Кула, каза за Радио Видин Илинка Найденова от..

публикувано на 10.08.24 в 10:00

Празник на малината в Берковица за 32-ри път

Празникът на малината събра в Берковския Балкан туристи от цялата страна. Вече 32 години, през втората седмица на август, се отдава чест на символите на Берковица - природата, планината и малината Празникът на малината се провежда от 1992 годна. В местността Горната Кория, в зоната на хижа "Ком", се събират планинари от цялата страна. „Тази година..

публикувано на 10.08.24 в 09:00