Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 17 май 2021 година

Снимка: Радио Видин

Днес бе последният ден, в който жители на община Видин можеха да подадат документи за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво.  По проекта "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин" ще бъдат подпомогнати 3400 домакинства. До средата на деня бяха подадени над 3200 заявления. Приоритет на проекта са младите хора с деца, възрастните хора над 65 години, хората с увреждания.

През следващите три месеца общините в България ще си взаимодействат със служебното правителство и настояват за преговори с ресорните министри по важните за местните власти финансови въпроси. Това заяви кметът на Монтана Златко Живков, член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България. Кметовете настояват да започне обсъждането по бюджетната процедура за 2022 година. 


Висока събираемост на местните данъци и такси отчитат от община Монтана. За първите 4 месеца на годината в сравнение с 2020 година в хазната са влезли над 1,5 милиона лева повече, съобщи кметът Златко Живков.

Около 230 лица от уязвимите групи ще бъдат обхванати от услугата "Патронажна грижа +" на местната администрация във Враца. За последната година Община Враца осигурява патронажна грижа и предоставя здравно-социални услуги на над 700 потребителя, в рамките на проектите "Патронажна грижа" - Компонент 3 и Компонент 4.


Близо 2500 са преболедувалите COVID-19 във Видинско. 11 са регистрираните положителни проби в областта през периода 14- 16 май, по данни на Регионалната здравна инспекция. Четирима от новозаразените са от община Видин, по двама има в Бойница и Ружинци, и по един в общините Белоградчик и Кула.


22 100 души са ваксинираните жители на област Враца, съобщиха от Регионалната здравна инспекция, като уточниха, че втора доза са си поставили 8 836 души.

От ръководството на Русенския университет обявиха допълнителна възможност за полагане на предварителен кандидатстудентски изпит. Той ще се проведе онлайн на 29 май (събота) 2021 година, каза за радио Видин доц. Юлиян Ангелов, ръководител прием нови студенти.


46 зрелостници изпрати официално днес Средно училище "Иван Вазов" Мездра. 18 oт тях се дипломират в Профил "Информационни технологии", 18 - в Профил "Хуманитарен" и 10 - в Профил "Технологичен". 


Социалната услуга "Патронажна грижа +" стартира от днес в община Ружинци. В срок от една година ще бъдат обгрижвани 17 лица, на 2 часа, като за тях ще се полагат грижи с предоставяне на храна, медикаменти и плащане на сметки.


Отбелязваме 145 години от безсмъртния подвиг на Ботевата чета и кораба "Радецки". Днес той е отворен за посетители, след като е ремонтиран и обновен през изминалата година, напомнят от Националния исторически музей.


Националната библиотечна седмица в читалищната библиотека в Мездра започна с рецитация на стихотворението "Ода за библиотекарката" от Катя Бузова, дългогодишен библиотекар в Регионална библиотека "Христо Ботев"- Враца и авторско стихотворение на ученичка от Враца. Седмицата ще продължи с различни прояви, посветени на четенето и колективни посещения.

Вижте още

Снимката на 18 юни 2021 година

Танцовото предизвикателството, което завладя целия свят -  "Jerusalema Dance Challange" , се проведе във Видин. Организатор на флашмоба е Клубът по аеробика.  Пациенти инициираха благотворителна кампания в подкрепа на отделението по неврология на видинската болница. Идеята е да бъдат събрани средства за закупуване на нова апаратура и за..

публикувано на 18.06.21 в 18:10

"Лятно детско обучение" отново в Мездра

След едногодишно прекъсване поради пандемията от COVID-19, Местната комисия за борба с противообщественитепрояви на малолетни и непълнолетни в  Мездра започна реализирането на програма "Лятно детско обучение", съобщават от местната управа. Както и в предходните издания, в нея ще бъдат обхванати четвъртокласници от градските ИОУ "Св. св. Кирил и Методий",..

публикувано на 18.06.21 в 17:41

Флашмоб "Jerusalema Dance Challange" и във Видин

Танцовото предизвикателството, което завладя целия свят - "Jerusalema Dance Challange", ще се проведе и във Видин. Организатор на флашмоба е Клубът по аеробика.    "Отдавна мечтаем да се случи и в нашия град и вярваме, че с ваше участие ще стане реалност. На 18-и предстои да се случи "Jerusalema Dance Challange", като продължение на една..

обновено на 18.06.21 в 16:16

Консултации за мобилните работници организира Инспекцията по труда в Монтана

Разяснение за трудовите и осигурителните права на българските граждани при заетост в страните - членки на Европейския съюз, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария ще направят експерти в Монтана , съобщи директорът на местната инспекция по труда инж. Димитър Петров: "С цел консултиране на работници, работодатели за техните..

публикувано на 18.06.21 в 14:30

Студенти от Националната музикална академия с концерт във Видин

Студентите на проф. Иванка Нинова от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще представят годишния си концерт днес във Видин. Сътрудничеството на проф. Нинова и Симфониета Видин продължава повече от 25 години. Съвместните изяви са много голям шанс за всеки бъдещ певец, обясни преподавателят по оперно пеене за радио Видин:..

публикувано на 18.06.21 в 14:30

Полицаи пострадаха при катастрофа във Врачанско

Катастрофа с полицейска кола е станала на третокласен път във Врачанско. Инцидентът е станал тази сутрин около 10 часа на шосето между Роман и село Хубавене. В полицейската кола е имало двама униформени, които са били на обход. Внезапно върху тях връхлетял джип, управляван от  мъж  на около 50- години, от Хубавене. При удара патрулката е излязла..

публикувано на 18.06.21 в 14:30

Над 100 000 лева просрочени задължения платиха за седмица длъжници от Монтана

Почти 137 000 лв. са платени от длъжници от област Монтана за данъци и осигурителни вноски, съобщават от приходната агенция. Още 350 000 лв. се очаква да постъпят от тях до края на този месец. Събрани са над 4 млн. лв. просрочени задължения само за седмица, се казва още в съобщението.  Териториалните директори са разговаряли лично с 95 души в рамките..

публикувано на 18.06.21 в 13:46