Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще оправдае ли очакванията служебното правителство?

Снимка: БГНЕС

Вече почти седмица държавата се управлява от служебно правителство, след като 45-ото Народно събрание не успя да излъчи редовен кабинет и се разпусна по-малко от месец след като новите депутати положиха клетва. Президентът Румен Радев, изненадващо или не, назначи в служебния министерски съвет експерти от различни политически семейства. Някои анализатори видяха в този ход сигнал към политическия елит, че широка коалиция би могла успешно да управлява държавата. Основната задача на служебното правителство е да подготви и гарантира честни парламентарни избори, но правомощията му не са ограничени само до това. Първите кадрови промени в изпълнителната власт, които направиха новите служебни министри, бяха приветствани от протестно настроените и заклеймени от доскоро управлявалата партия ГЕРБ.

"Няма парламентарен контрол и затова наш ангажимент е да осъществяване някакъв контрол върху служебното правителство". Това каза пред БНР Тома Биков от ГЕРБ. Той подчерта, че критиките на ГЕРБ към кадровите промени в институциите не са заради това, че има скандални назначения: "Нормално е да бъдат сменени политическите екипи, но назначението на директор на НАП е абсолютно скандално и необяснимо, никой все още не носи отговорност за него. Ние бяхме длъжни да го посочим". Има ли участие на Васил Божков в това служебно правителство?", попита Биков.

Преди новите избори от БСП пък видяха безпринципно обединение срещу предложението на левицата за увеличение на пенсиите.

"За пореден път се видя, че всъщност има една нова коалиция между "Има такъв народ", ГЕРБ и ДПС, които в Народното събрание категорично се скриха зад процедурни тарикатлъци, за да не допуснат до второ четене нашето предложение за преизчисляване, за актуализация, за вдигане размера на пенсиите на българските пенсионери", каза Филип Попов от БСП.


Според Андрей Вълчев, народен представител от Враца в 45-ото Народно събрание от "Изправи се! Мутри вън!", парламентаризмът се е върнал на българската политическа сцена, той очаква служебното правителство да продължи да работи по дневния ред на българския обществен интерес:

"Очаквам изпълнителната власт да извърши всички проверки, които са в сферата на нейната компетентност. Служебният кабинет реално, с изключение на невъзможността да се внася актуализация на бюджета, е пълноценен субект на изпълнителната власт и очаквам от всеки един служебен министър да направи така необходимата проверка, ревизия в своето подопечно ведомство. Хората искат да има прозрачност. Най-важното е чувството за справедливост, не може да няма справедливост в нашата държава. Хората са обезверени..."

Бившият втори в ГЕРБ, а сега председател на политическа партия "Републиканци за България" Цветан Цветанов заяви във Видин, че разчита служебният кабинет да върне нормалността в политическите взаимоотношения. Той призова да бъдат преодолени червените линии, които противопоставят различните партии, в името на по-доброто бъдеще на страната:

"Убеден съм, че със служебния кабинет ще имаме една по-голяма гаранция за прозрачността на изборния процес. Убеден съм, че тази невъзможност да се състави правителство в 45-ото Народно събрание не се хареса на избирателите. Постоянно да влизаме в политическа турбулентност на избори не е най-доброто. В сегашния служебен кабинет се залага на експертиза, залага се на хора от различния спектър- ляво, център и дясно, което означава, че трябва да се търсят прагматични решения, обединяване на нацията и връщане към някаква нормалност. За голямо съжаление обаче 45-ият парламент показа невъзможност да се работи прагматично. Най-добре беше подобен кабинет, какъвто беше представен от президента, ако можеше, да бъде формиран с парламентарна подкрепа, защото е необходима актуализация на бюджета, трябва да внесем и плана за устойчивост и развитие..."

"Съставът на служебния кабинет съдържа някакво назидание към предходния парламент, защото показва какво можеше да бъде", това коментира Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл":

"Моделът, който служебното правителство очертава, може да се хареса на хората. Може да им хареса на хората тази формула– след многогодишно управление винаги има нужда от известно освежаване."

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00