Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аз съм много емоционална, много романтична и оптимистична личност

Оптимистът Цветомила Михайлова събира диалекти в свой проект

Снимка: Личен архив

В това издание на "Калейдоскоп" ви срещаме с едно цветно момиче, такова е и нейното име - Цветомила Михайлова. Името ѝ включва две части - уж е цвете, пък в същото време е и мила. Въобще с една дума - Цветомила. Тя е на 34 години и е успяла да направи много смислени неща в живота си.  Освен че работи работата, която обича и която я провокира постоянно, тя подготвя докторантура по изкуствен интелект. Освен това  от няколко месеца работи по проекта "Диалекти", който е нейна стара мечта,  и вече е факт.


Може би най-голямото предизвикателство в нейния живот е отглеждането на  4-годишното ѝ детенце, с което взаимно се  възпитават и се радват на пъстротата на живота.  
Цветомила Михайлова е родена през 1986 година в село Хайредин. Завършва 7. клас в училището в Хайредин. Продължава средното си образование в ППМГ "Акад Иван Ценов" Враца. Любимите ѝ предмети са свързани с математиката, участва в различни олимпиади и състезания и е в отбора по математика на училището. Приемат я в Техническия университет София, специалност "Компютърни системи и технологии". Продължава с магистратура по управление на проекти. Следва още една магистратура, свързана с откриване на информация и извличане на знания. В момента продължава образованието си с подготвяне на докторантура "Машинно обучение и обработка на естествен език", тоест изкуствен интелект. Пише научни статии, прави изследвания и експерименти, подготвя се за научна работа. 


Свободно време почти няма, особено сега с необходимостта да отглежда и възпитава малкия си син. Не се оплаква, напротив - звучи много оптимистично, така е свикнала.
 Харесва ѝ да учи, постоянно да се образова и да научава повече и повече неща. Цветомила създава наскоро един проект, който отдавна не ѝ дава мира.  Това е проектът  "Диалекти", в който се събират аудиозаписи на по-възрастни хора от страната, които все още говорят на различни диалекти. Записите могат да се правят от техни близки хора. Идеята на проекта е да се покаже и съхрани безкрайното разнообразие на диалектния говор в различните  части на България.


ДЕТСТВОТО
"От детството си имам много хубави спомени. Прекарала съм го в  Хайредин и това, което си спомням, че бяхме пет деца - брат ми, сестра ми и аз, и двете ни братовчедки. Имаше страшно много игри, безгрижие. Възрастни, които се грижеха за нас, нашите баби и дядовци, родителите... И много обич от тях..."

УЧИЛИЩЕТО
"Продължих в математическата гимназия във Враца... Бях много, много добра по математика. Бях в отбора по математика на училището и ходех на всякакви състезания предимно по математика, информатика, физика... Даже в 11. и 12. клас ходех на олимпиади по лингвистика и имам медали от международни олимпиади по лингвистика. Така че всички предмети, свързани с математиката, компютрите, логическото мислене ми бяха любими."

ПРОГРАМИРАНЕТО
"Много ми помогна в работата това ,че математиката винаги ми се е отдавала, никога не ми е бил тежко да научавам различни неща, свързани с математиката... Винаги ми е било супер лесно и така много лесно преминах от задачи по математика,  задачи, в които пак трябва да седнеш и да намериш някакъв отговор,  до програмирането, тъй като и тука основното нещо е да седнеш и да разнищиш един проблем, да мислиш дълго време върху него и просто да го решиш."

ДОКТОРАНТУРАТА
"Докторантурата е научен труд ,чийто резултат от нея е да се изследва някакъв научен проблем, което включва изучаване на всичко, което е направено до момента по този проблем и допринасяне на нещо ново към този конкретния проблем. Аз това, с което се занимавам е машинно обучение и обработка на естествен език, което включва  създаване на математически модели  за обработка на езика."

ПРОЕКТЪТ "ДИАЛЕКТИ"
"С проекта "Диалекти" започнах да се занимавам преди три месеца. Това е една идея, която е в главата ми от страшно много време. Било е преди 15 години, когато баба ни ни разказваше някакви истории на нейния интересен северозападен говор и аз тогава си мислех: "Ей, трябва да я запишем!" Много скоро след това баба ни почина. Аз бях забравила, че се е случило и по-късно си припомних колко е жалко, че нямаме запис на бабите и дядовците ни, които имаха много интересен говор... И ми стана много тъжно, че нямаме никакви спомени от тях документирани... Преди 5-6 години реших, че трябва да направим такъв проект, който да е свързан с това да запишем тези възрастни хора, след които остават все по-малко хора, които говорят на типичен чист диалект... И преди пет години записах бабата на съпруга ми, която разказа много мила лична история... И ми остана този запис... Наскоро участвах в една Академия за жени - предприемачи, идеята беше да развием дадена идея или проект. И така реших да развия този проект с диалектите. Искам с този проект - да мога да мотивирам хора, които имат баби и дядовци, които говорят на интересен диалект, просто, когато са при тях на гости да извадят телефона си и да ги запишат. Това не изисква никакви усилия и време, а след време ще са си страшно много благодарни. Няма значение дали ще ни го изпратят на нас този запис. Би било добре да съберем на едно място диалекти от различни части на страната... Има интерес към идеята, хората доста позитивно я приемат ..."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още

Да се завърнем в бащиния дом

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение . "Една от подготовителните за Великия пост недели Светата Църква именува Неделя на блудния син. В този ден, по време на Божествената литургия, на нашето благочестиво внимание бе предложена притчата за блудния син /Лк. 15:11-32/. Слушайки тази притча,..

публикувано на 03.03.24 в 08:00
Милен Митев, генерален директор на БНР

Милен Митев: Радио ВИДИН се утвърди в ефира

Радио ВИДИН се утвърди безспорно в ефира и доказа, че е близо до хората . Това каза генералният директор на Българското национално радио Милен Митев , който гостува в "Цветовете на деня" по случай 15-ия рожден ден на медията.  "Смятам, че за тези 15 години доказахте, че сте част от семейството на Българското национално радио и то една..

публикувано на 01.03.24 в 17:38
Валерий Тодоров

Валерий Тодоров: Радио ВИДИН беше изградено за рекордно кратък срок

На 1 март, през 2009 година, на честота 97.1 мегахерца, беше открита Регионалната радиостанция на БНР - Радио ВИДИН . "Дунав свързва Видин с Европа! Радио ВИДИН ще го свързва със света!" - това беше  написано тогава върху лист хартия и беше пуснато в бутилка във водите на река Дунав, за да върви "по вода" на новата радиостанция. Броени дни по-късно..

публикувано на 01.03.24 в 16:30
Венцислав Боянов, директор на РДСП - Видин

Венцислав Боянов: Недостатъчни са услугите за резидентна грижа за пълнолетни в област Видин

Проектът на решение на Министерски съвет за Национална карта на социалните услуги е публикуван в портала за обществени консултации. По общини са посочени социалните услуги, финансирани напълно или  частично от държавата, които предстои да бъдат разкрити до 2035 години. Предложението за национална карта е направено след внимателен..

публикувано на 01.03.24 в 15:10
Огнян Първулов, директор на Радио ВИДИН

Огнян Първулов: Радио ВИДИН държи първенство по слушани минути на ден

Радио ВИДИН държи почти постоянно първенството по слушани минути на ден и никога не е падало под 15-о място по слушаемост в национален мащаб. Това каза в "Посоките на делника" директорът на регионалната радиостанция на БНР  Огнян Първулов по повод 15-ия рожден ден на медията.  "Изследванията, това което мен ме гордее, защото тези..

публикувано на 01.03.24 в 11:28

Защо подраниха щъркелите

Броени дни преди 1 март, когато всички се поздравяваме с първа пролет, щъркелите пристигнаха. Забелязани са в Бургас, но като прелетни птици, които имат гнезда из страната, няма да останат там.  В природата няма необмислени неща, всички знаем, че зимата е мека, така че е нормално те да са се появили по- рано и тази тенденция ще се запази и за в..

публикувано на 29.02.24 в 15:34

Как да полагаме грижи за дърветата в градска среда

Правилно ли се полагат необходимите грижи за декоративните дървета в градска среда. Отговор на този въпрос може да намери всеки в новия Наръчник за засаждане, пресаждане, грижи и резитби на декоративни дървета в населени места. Автор е ландшафтният архитект от Пловдив Невена Цветкова. Първоначално авторът смята книгата да бъде само за резитби,..

публикувано на 29.02.24 в 15:31