Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли ремонт на ремонта на Е-79?

Снимка: Колаж Цветомир Цветанов


Димитър Петров, инженер физик, от мездренското село Зверино сигнализира за рушаща се и опасна подпорна стена от новостроящия се скоростен път в участъка Ребърково - Лютидол. Според него, въпреки високата цена, която е отпусната за новия път, строителството не се изпълнява качествено. 
"Този участък е пуснат в движение ноември 2020. И вече тази подпорна стена се обръща- фугата в момента е 3 пръста, след последните заливки. Скоро ще се срине и пак Северозападът ще остане без път", сигнализира в публикация в социалните мрежи Димитър Петров:
""Красота!" -  общо взето това е новият скоростен път, който го правят Мездра - Ботевград. Рекордьор по цена на километър, 20 млн лв, представете си го, всеки метър - 20 хил лв, 20 хил лв... на всеки метър. И там има една подпора, дето са направили, една от най-бързите технологии "армиран насип", и тя вече пада. Пусната е в средата на декември, вече два пъти е пълнено, защото се обръща конзолата....Последните заливки не знам кога са били, вече има три пръста фуга там .. Това е абсолютно безобразие и след 2-3 месеца от пускането в експлоатация на тая лента... И няколко месеца това нещо тръгва да се събаря. И строителят е наясно, защото на козирката, на конзолата са й набивани вертикални анкери, за да не падне. Постарах се да проверя, армираният насип е един от най-бързите и евтини методи за укрепване. И дори и той не е изпълнен както трябва... Просто поредното  безобразие... Като падне и оставаме пак целия Северозапад без връзка с останалата част на България... Има Петрохан, но Петрохан е сезонен път, или Дефилето, но това е второкласен път..."

Потърсихме отговор от възложителя на обекта- Агенция Пътна инфраструктура. От там отговориха, че пътят не е готов и не е въведен в експлоатация:

Модернизацията на път първи клас Мездра-Ботевград в участъка Ребърково-Лютидол продължава и строително-монтажните работи не са завършили. В рамките на тези 5 км е готово едно от двете платна за движение на ниво „биндер“ и от средата на декември м. г. трафикът в отсечката се осъществява двупосочно по него с временна организация и временна пътна маркировка. Същият не е въвеждан в експлоатация, няма издадено разрешение за ползване и строителните работи продължават паралелно в съседното платно, както и по целия километраж на обекта. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание, да спазват стриктно поставената пътна сигнализация и ограничението на скоростта, тъй като преминават през участък с извършващи се строителни работи.
Трафикът в отсечката е пуснат с временна организация, за да се осигури през зимния сезон преминаването най-вече на тежкотоварните автомобили и да се избегне движението им по алтернативните маршрути през прохода „Петрохан“ и Искърското дефиле.
За осигуряване на пътната безопасност при пускане на движението в участъка през зимата са изградени частично и временни съоръжения -  тротоарните конзоли на армонасипа. До завършване на строителните дейности и въвеждането на пътя в експлоатация  предстои изграждането на още съоръжения, което изисква време, както и спиране на движението в отсечката.
Строителството на път I-1 Мездра - Ботевград не е завършило. Преди полагането на последния износващ асфалтов пласт в отсечката ще бъдат отстранени проявените дефекти по настилката на ниво „биндер“, ще се измери равността й и едва след това ще бъдат положени последният асфалтов пласт и хоризонталната маркировка, както и изпълнението на всички съпътстващи довършителни работи от пътния профил.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00