Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пленер и забавни игри за шестокласници в Белоградчик

Снимка: Радио ВИДИН

Пленер и забавни игри на екологична тема се проведоха с ученици от 6 клас от средно училище "Христо Ботев"- Белоградчик. Темата на пленера бе рисунка на окръжаващата ни природа. Събитието е по проект "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин", каза пред учениците ръководителят на проекта Асен Джунински:

"Проектът обхваща 4 общини- Чупрене, която изпълнява проекта, Белоградчик, Макреш и Видин. Една от дейностите на този проект е организиране на пленери за деца от 5 до 7 клас. Затова се насочихме към средно училище "Христо Ботев"- град Белоградчик, обхващайте шестите класове- 6 "а" и 6 "б", както сте вие, като темата на пленера е да нарисувате една рисунка от обкръжаваща ни околна среда. Всички виждате пейзажа който се открива пред вас, когато отивате до училище, когато се разхождате... Има достатъчно богати теми. Някой може да нарисува Белоградчишките скали. Те, между другото, са защитена зона, която попада в тези зони НАТУРА, но вие сте още малки да ви разказвам за НАТУРА зоните... За вас най-важното е да обичате природата, да я уважавате, защото нашият живот е зависим от нея."

Учениците се интересуват от природата и нейното опазване:

"Да, интересно ми е, приятно е да знаеш за животните и да ги предпазваш... Не трябва да се късат билки... Трябва да опазваме растенията, да сме внимателни... Ако е замърсена, повечето от животните, примерно, които живеят във водата, ще умрат от замърсяването... Защитена зона е зона, в която животните се чувстват в безопасност..."


"Бяхме на гости на децата от 6 "а" и 6 "б" клас, като темата на проведения пленер беше децата да нарисуват една рисунка от обкръжаващата ни среда. Съвсем естествено преобладаващите рисунки бяха на тема Белоградчишки скали, които попадат в НАТУРА 2000 зоната", обобщи събитието Асен Джунински- секретар на Община Чупрене и ръководител на проекта.

Учениците проведоха и спортни занимания на открито. Материалите, които бяха раздадени на учениците, са закупени със средства по проект Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин", финансиран по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г.

Вижте още

Млади пианистки от Видин с престижни награди

Две възпитанички на преподавателя по пиано Ана Илиева получиха престижни награди в конкурса "Нашите деца свирят Бах", провел се в Благоевград. Като преподавател тя се гордее с отлично представяне на Анна Русева и на София Ангелова: "...За първи път след толкова години отидох на конкурса с Ани преди две години. Сега тя се включва  за..

публикувано на 15.06.21 в 17:00

Второкласници гостуваха в Радио Видин (ВИДЕО)

Ученици от 2-ри "а" клас на Средно училище "Цар Симеон Велики" град Видин, с класен ръководител Илиана Тодорова, гостуваха в Радио ВИДИН. По време на посещението си децата разгледаха материалната база отблизо, бяха запознати с работния процес и взеха участие в него. Първата задача, която получиха децата, бе да представят една новинарска емисия, а..

публикувано на 15.06.21 в 17:00
Хрисита Дакова

Най-добрата математичка в област Враца ще кандидатства "Архитектура"

Най-добрата математичка в област Враца е Хрисита Дакова, завършила тази година ППМГ "Проф д-р Иван Ценов"- Враца.  На матурата по математика получава максимален брой точки - 100 и това е най-високото постижение в област Враца. Математиката за Хрисита е приятно и любимо занимание и съвсем логично тя решава да кандидатства с математика:  "По..

публикувано на 15.06.21 в 14:40

Фондация осигурява безплатно море на семейства с деца

Безплатна почивка на море за семейства с деца, които нямат финансова възможност да заведат децата си на българското Черноморие  осигурява з а пета  поредна година фондацията "Ако си дал - България" . Базата, която се предоставя се намира в Поморие  - казва Стефан Чолаков, организатор на инициативата в помощ на родители и деца: " В момента..

публикувано на 15.06.21 в 13:50

"Да опазим реколтата от пожари!" призовават от пожарната

  Информационно-разяснителна кампания под надслов "Да опазим реколтата от пожари!" стартира Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин. Инициативата е във връзка с факта, че  през лятото се увеличават пожарите  в природата и земеделските масиви.  Най-честата причина за тях е човешката небрежност, показва  анализът на..

публикувано на 15.06.21 в 12:35

Облекчени условия за даряване на реконвалесцентна плазма искат лекари

Реконвалесцентната плазма е доказала своята ефективност срещу COVID-19. През последната година този метод за лечение се утвърди у нас и се прилага много успешно от българските лекари, обясни председателят на сдружение "Лечение на COVID-19 с реконвалесцентната плазма" д-р Павлина Михайлова: "За разлика от други страни, българските лекари..

публикувано на 14.06.21 в 17:37
кръв кръводаряване

Голяма част от кръводаряванията у нас са под натиск

Над 75% от кръводарителите в България дават кръв под натиск или незаконно - срещу пари. Това сигнализира Българската организация за доброволно кръводаряване по повод Световния ден на доброволния кръводарител - 14 юни. Заради тази порочна практика малка част от кръводаряването е наистина доброволно, коментира председателят на организацията..

публикувано на 14.06.21 в 15:41