Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образователни игри за НАТУРА 2000 за ученици от Белоградчик

4
Снимка: Радио ВИДИН

Информационна кампания за ученици от 8. до 12. клас от Средно училище "Христо Ботев"- Белоградчик се проведе в туристическия посетителски център в село Долни Лом, община Чупрене. На учениците беше представен информационен и образователен пакет, свързан с мрежата НАТУРА 2000 от обучители от дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Събитието е по проект, който изпълнява Община Чупрене, каза Асен Джунински- секретар на Общината и ръководител на проекта:

"Проектът се нарича "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин". Част от този проект е и днешното обучение към вас - учениците, по отношение на това да ви се разясни какво значи НАТУРА зоните."

Първата образователна игра - еко бинго, водена от Оля Генова - експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан", имаше за цел да се опознаят участниците. Колко важно е биоразнообразието учениците видяха чрез друга игра, която чрез хранителната верига показва колко важни са видовете.

"Колкото ви е по-голямо биоразнообразието, толкова е по- устойчива една система", обясни Оля Генова.

Марио Валериев и Ивана Борянова - ученици от СУ "Христо Ботев" в Белоградчик споделиха, че им е било интересно:

"Почти всичко ми беше интересно. Много неща научих... Караха ни да познаваме животните. Вътре заниманията бяха интересни - за хранителната верига."

Даниела Борисова- експерт по биоразнообразие към Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" показа чрез презентация на учениците каква е разликата между защитени територии и защитени зони, какво представлява НАТУРА 2000, кои са защитените зони в област Видин. 

"За нас е много важно децата да имат информация какво е НАТУРА 2000. Много е важно, като местни, тук в района, тъй като имат много интересни защитени зони на територията на област Видин е хубаво да бъдат познавани тези зони и съответно коя зона защо е в режим на защита, какъв е режима и какво опазваме. Тези зони са определени от специалисти и местообитанията или хабитатите, които опазваме или птиците, са от значение за Европейския съюз. Много е важно да бъдат познавани, да знаем, че ги има. Започнахме с игри, след това преминахме към презентация, след това с новите обучителни методи, навън също бяхме застъпили. Игрите, които правим водят до някакви НАТУРА зона или до местообитание или птици, които опазваме. Прави ми впечатление, че децата доста знаят. Тази култура, която имат към момента е доста добра и смятам, че се справиха с всички възложени задачи, които им дадохме", каза Георги Антонов - координатор в Природозащитен център "НАТУРА".

За Виктория Иванова и Миро Ивков заниманията са интересни:

"В защитените зони съхраняваме животни, които са защитен вид, също така и растения... Не трябва да има бракониери... От дърветата получаваме чиста вода. Не трябва да ги режем, защото животните няма къде да живеят... Заниманията бяха хубави... Смешни, интересни, забавни."

Анелия, Никола и Иванела получиха награди от викторината, изненади имаше и за всички участници, осигурени от община Чупрене. 

Събитието е по проект "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин". Проектът е финансиран по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00