Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Образователни игри за НАТУРА 2000 за ученици от Белоградчик

4
Снимка: Радио ВИДИН

Информационна кампания за ученици от 8. до 12. клас от Средно училище "Христо Ботев"- Белоградчик се проведе в туристическия посетителски център в село Долни Лом, община Чупрене. На учениците беше представен информационен и образователен пакет, свързан с мрежата НАТУРА 2000 от обучители от дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Събитието е по проект, който изпълнява Община Чупрене, каза Асен Джунински- секретар на Общината и ръководител на проекта:

"Проектът се нарича "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин". Част от този проект е и днешното обучение към вас - учениците, по отношение на това да ви се разясни какво значи НАТУРА зоните."

Първата образователна игра - еко бинго, водена от Оля Генова - експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан", имаше за цел да се опознаят участниците. Колко важно е биоразнообразието учениците видяха чрез друга игра, която чрез хранителната верига показва колко важни са видовете.

"Колкото ви е по-голямо биоразнообразието, толкова е по- устойчива една система", обясни Оля Генова.

Марио Валериев и Ивана Борянова - ученици от СУ "Христо Ботев" в Белоградчик споделиха, че им е било интересно:

"Почти всичко ми беше интересно. Много неща научих... Караха ни да познаваме животните. Вътре заниманията бяха интересни - за хранителната верига."

Даниела Борисова- експерт по биоразнообразие към Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" показа чрез презентация на учениците каква е разликата между защитени територии и защитени зони, какво представлява НАТУРА 2000, кои са защитените зони в област Видин. 

"За нас е много важно децата да имат информация какво е НАТУРА 2000. Много е важно, като местни, тук в района, тъй като имат много интересни защитени зони на територията на област Видин е хубаво да бъдат познавани тези зони и съответно коя зона защо е в режим на защита, какъв е режима и какво опазваме. Тези зони са определени от специалисти и местообитанията или хабитатите, които опазваме или птиците, са от значение за Европейския съюз. Много е важно да бъдат познавани, да знаем, че ги има. Започнахме с игри, след това преминахме към презентация, след това с новите обучителни методи, навън също бяхме застъпили. Игрите, които правим водят до някакви НАТУРА зона или до местообитание или птици, които опазваме. Прави ми впечатление, че децата доста знаят. Тази култура, която имат към момента е доста добра и смятам, че се справиха с всички възложени задачи, които им дадохме", каза Георги Антонов - координатор в Природозащитен център "НАТУРА".

За Виктория Иванова и Миро Ивков заниманията са интересни:

"В защитените зони съхраняваме животни, които са защитен вид, също така и растения... Не трябва да има бракониери... От дърветата получаваме чиста вода. Не трябва да ги режем, защото животните няма къде да живеят... Заниманията бяха хубави... Смешни, интересни, забавни."

Анелия, Никола и Иванела получиха награди от викторината, изненади имаше и за всички участници, осигурени от община Чупрене. 

Събитието е по проект "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин". Проектът е финансиран по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г.

Галерия

Вижте още

Изложбата "Последвай стъпките" гостува във Видин

Пътуваща изложба, разкриваща богатството на българския танц, ще бъде открита във Видин в рамките на фестивала "Дунавски вълни". Експозицията е озаглавена "Последвай стъпките" и  ще бъде разположена върху защитна дига на река Дунав, от Телеграф капия до Художествената галерия. В този участък от дигата ще бъдат поставени 40 платна, върху които има..

публикувано на 30.07.21 в 17:25

С платно по въздух и вода

Чавдар Славчов има много интересно хоби. Той обича да лети във въздуха с парапланер. Разработен на базата на спортните парашути, парапланерът е крило, което се напълва с въздух от въздушния поток. Това е безмоторно средство за летене, което с помощта на възходящите въздушни течения, или така наречените термики, се издигаш във въздуха и политаш...

публикувано на 30.07.21 в 17:08

Туризъм по време на пандемия - подкрепата на Европа, за да оцелее браншът и за безопасността на пътуващите

В месеците на пандемия ограничихме пътуванията извън границите на страната, а освен хората, редица браншове, сред които и туризма, бяха силно засегнати. Затова Европейският съюз въведе редица мерки  за подпомагане на сектора, както и за защита прaвата на пътниците.  Въпреки пандемията, желанието да опознаваме нови места и да пътуваме..

публикувано на 30.07.21 в 14:20

Сърцат кмет променя порядките в Малорад

Село Малорад  е едно от големите села в община Борован, в което живеят около  2500 души. Влизаме в селото по разкопани улици, оказва се, че в момента навсякъде се подменя ВиК мрежата.В центъра пред общината има движение. Хора чакат да си вземат пенсиите, други са седнали на кафе пред местното заведение, а един човек коси тревните площи. Обясняват ни ,че..

публикувано на 30.07.21 в 13:00

Пенсионери от Брегово и Ново село се събират край река Дунав

Клубът на пенсионера и хората с увреждания в Ново село активизира своята дейност.  В събота той ще приеме гости от пенсионерския клуб в Брегово. Близо  30 души от Брегово и още толкова от Ново село ще се срещнат на  Централния плаж в Ново село.  За гостите от Брегово е направена програма за запознаване с някои забележителности на селото. Първо  -  ще..

публикувано на 30.07.21 в 11:45

Изкачват връх Миджур в последния ден на юли

Традиционното изкачване на връх Миджур, висок 2168 метра, тази година ще се проведе на 31 юли, събота . Сборният пункт е хижа "Миджур" над село Горни Лом, а тръгването е в 7 часа. Организаторите от туристическо дружество "Бонония" са осигурили безплатен превоз от Видин до хижа "Миджур" и обратно. Автобуса ще тръгне в 5 часа сутринта от автогара..

публикувано на 29.07.21 в 14:24

Контейнери и паркоместа правят движението във Видин опасно?!

Не е необходимо да си експерт по пътна безопасност, за да забележиш, че начертаните на някои места в град Видин клетки за паркиране са в близост до кръстовища и пешеходни пътеки. Това според гражданите на града затруднява видимостта както на пресичащите пешеходните пътеки, така и шофьорите по пътя. Подобен проблем има и с някои от контейнерите за..

публикувано на 29.07.21 в 11:24