Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зрелостниците на най-старото видинско училище получиха дипломите си

Снимка: Радио Видин

56 зрелостници от Випуск 2021 на СУ "Цар Симеон Велики" във Видин получиха дипломите си. Две пълни шестици на Държавните зрелостни изпити са постигнали възпитаници на училището - Валерия Ангелова по Английски език и Александра Евдокимова по Биология и здравно образование. Успехите на випуска са над средните в страната и над средните в областта, каза директорът Ирена Гъркова и пожела на абитуриентите:

"Днес, получихте първия много, много, много важен документ, който показва какво можете и какво знаете сега - на 19- годишна възраст. Пожелаваме ви от сърце този първи документ да бъде началото на един дълъг, сложен и успешен път за вас. Никога не забравяйте, че това начало е започнало точно тук, на прага на Средно училище "Цар Симеон Велики", в един далечен 15 септември, когато г-н Станев ви посрещна с менчето и звънеца и сега получавате дипломи за зрелост. Пожелавам ви да сте много успешни, да извървите дълъг път и да прославите себе си, Видин, нашето училище, а защо не и България."

С грамоти бяха наградени и други отличници в учебното заведение, като те бяха връчени от кмета Цветан Ценков и началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова. Към учители и ученици със слово се обърна отличничката Валерия Ангелова:

"Доскоро чувствах притеснение, като си помислех за това, което ни предстои, но стоейки тук днес съм изпълнена с вълнение и нетърпение да се впусна в големия свят и да дам всичко от себе си. Днес започва бъдещето за нас. То вече не е бъдеща реалност. Започва тук. Започва сега. На този важен за всички ни ден съм убедена, че всеки е изградил своята представа за предстоящото приключение, наречено Живот. За някои тя може да е пъстра и на една ръка разстояние, а за други да изглежда нереална или поне трудно достижима. Независимо каква е тази представа, скъпи съученици, нека всеки един от нас си обещае да я превърне в реалност. Не говоря за безспорните мечти в спасения, които човек често търси, за да избяга от безпощадната действителност. Нека нашите мечти са тези, които създават визията за бъдещия свят и се превръщат в движещата сила, която ни подтиква към промяната. Нека нашите блянове осмислят живота ни, да ни заредят с нови сили и да ни водят до невиждани резултати. Всеки човек от този випуск притежава нещо уникално, което да предложи на света. Всеки от нас е способен на необикновени неща, неща, които биха могли да променят света и живота. Това е така, защото всички сме тук с някаква мисия. Съдбата е отредила уникалните черти, които носим и е определила пътя ни, а ние решаваме дали ще дадем максимума от себе си. Мисля, че ако си поставим цел и разберем истинския ѝ смисъл всичко ще си дойде на мястото и ние ще успеем да наредим пъзела на своя живот. Съдбата ще ни покаже правилните стъпки, които да предприемем, ще ни насочва, но и ще ни даде нужните уроци. Животът е низ от предизвикателства, дълга огърлица от черни и бели мъниста, сред които блестят скъпоценните камъни на мечтите. Вярвам, че всички ние ще успеем да приложим научените уроци в света на възможности и отговорности, в който навлизаме, за да можем да покажем на какво сме способни. Нека всички заедно създадем света, за който мечтаем! Свят, в който доброто побеждава, в който трудът се оценява, в който се ценят честността, почтеността и справедливостта, а злото се наказва. Свят без болка, без страх и без зависимости. Наш ред е да постигнем недостижимото. Бъдещето е в нас и ние сме бъдещето. Бъдещето е в нашите ръце. Честито завършване и на добър час, Випуск '2021!"

С малко тъка и много вълнение учениците си взеха довиждане със своето училище и се събраха за обща снимка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00

Цените на билетите в БДЖ скачат след Великден

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак . Поскъпването ще усетим веднага след Великден, а средно цената на билетите и картите ще скочи с около 20%. Без промяна остават картите за ученици, студенти и пенсионери, които са на символична стойност от 1,00 лв. Решението за увеличението в БДЖ идва заради по-високите цени на горивата, тока и..

публикувано на 22.04.24 в 15:20

Историята на Måneskin в „Музикална зона“:

 Пътят на Måneskin към световната сцена и слава започна с първото им място на Евровизия през 2021-ва с песента „Zitti e buoni“. А тяхната история – шест години преди това в Рим. Фронтменът Дамяно Давид, басистката Виктория Д'Анджело, барабанистът Етан Торкио и китаристът Томас Раджи се събират през 2016г. в група за участие в италианския конкурс..

публикувано на 22.04.24 в 09:00

"Неделник" от 21 април 2024 година

Тук е "Неделник“ брой 501. Можете да чуете за това, че Антон Оруш , най - големия колекционер и изследовател на българската техника подготвя нова книга. Книгата е посветена естествено на българската техника. Писателят от Враца Давид Давидов представи най - новата си книга „Ярмомелката“ в музея във Враца. За това как мина..

публикувано на 21.04.24 в 12:37

Стремежът към Царството Божие е радост, която изпълва човека с Богопознание

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "За света Мария Египетска може да се каже накратко: тя била жителка на Александрия, жена с безнравствен живот, позор за своите съграждани, съблазън, погибел. Един ден тя поискала да се поклони на живоносния Кръст Господен, частица от който..

публикувано на 21.04.24 в 08:00