Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациенти и творци: Да подкрепим д-р Благоев и отделението по неврология във Видин

Снимка: Радио Видин


Пациенти и български творци се обединиха около дарителска кампания в подкрепа на неврологичното отделение на видинската болница. Идеята е да бъдат събрани средства за нова апаратура и за обновяване на отделението, което близо година бе затворено заради недостиг на специалисти. Кампанията стартира преподавателят в Софийския университет Десислава Валериева, след като нейният баща успешно е излекуван в отделението:

"Знаете, когато сме затрупани в ежедневни проблеми, ние не си даваме сметка за това, че най-важното нещо е животът и какво означава човек да е здрав. На мен ми се случи нещо подобно - да си дам такава сметка, когато моят баща получи тежък инсулт на 19 април тази година и тази ужасна новина ме застигна в Германия, където съм в момента, и ме накара да се почувствам абсолютно безпомощна, защото бях далеч от дома, и успях веднага да се свържа със завеждащия отделението по неврология д-р Благоев, който не познавах, дори пропуснах да му се представя. Спомням си, че му казах, че звъня от чужбина и питам за моя баща. Той дори тогава не беше в отделението. Върна се на мига в болницата, за да провери състоянието на баща ми лично и буквално д-р Благоев ми е звънял на всеки кръгъл час да ми вдъхва надежда, че баща ми ще оцелее, и тогава видях доброто, това провокира моето желание да подпомогна това отделение."

Два са апаратите, които трябва да бъдат подменени с нови. Всеки от тях струва по около 6000 лева. Необходими са средства и за подобряване на цялостното състояние на отделението, обясни Десислава Валериева:

"Средствата ще бъдат за закупуване на така необходимите за неврологично отделение доплер и ЕКГ,  които са за ранна диагностика и оценка на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания с цел предпазване от по-нататнъшни усложнения. Д-р Благоев мечтае да подобри материалната база и да създаде среда, която максимално да се доближава до домашната, и по този начин хората, които са се сблъскали със смъртта, да успеят много по-бързо да се възстановят и да намерят обратно пътя към дома."

Актьорите Параскева Джукелова, Деян Донков, Радина Кърджилова, Диана Любенова, Юлиян Петров и Ники Станоев застават зад кампанията. Авторката на бестселъра "Лейди Гергана" - Цветелина Цветкова, също подкрепя каузата:

"Аз съм от Видин, родителите ми живеят във Видин. Това, че нямахме неврологично отделение във видинската болница беше пълен абсурд. Много хора с инсулт трябваше да пътуват до някъде далече, което понякога знаем, че е фатално, а и сме длъжни да го направим. Този млад човек идва във Видин, за да отвори отделението и да спасява хората, които живеят в града ни. За мен е един дълг, който аз трябва да изпълня. А и д-р Благоев трябва да разбере, че има хора зад гърба му, не е сам и това, което прави, е страхотно и ние трябва да го подкрепим със сигурност."

Снимка: Радио Видин

За дарения е разкрита банкова сметка на името на МБАЛ "Св. Петка":

IBAN: BG76 CECB 9790 10F1 1035 05

BIC: CECBBGSF





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00