Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко кръстовище създава големи проблеми на шофьорите във Видин

Снимка: Радио Видин

Граждани сигнализират за зачестяване на пътнотранспортните произшествия на кръстовището на улиците " Княз Дондуков" и "Васил Левски" във Видин. В края на миналата седмица там стана катастрофа с 4 автомобила, а в началото на тази се удариха кола и мотор. Всяка седмица тук става поне по една катастрофа, твърдят хора от съседните блокове. Актьорът Добрин Мирчев, който живее в близост, е забелязал, че произшествията зачестяват през летните месеци. Според неговите наблюдения месечно на кръстовището стават по 5-6 инцидента. Преди години е имало и смъртен случай. Смята, че основна причина е неспазването на пътните знаци, с които е сигнализирано кръстовището:

"Знаци си има. Там има един знак "Стоп", който е сложен там преди много години, но този знак от много шофьори не се спазва. Обикновено това са разсеяни жени, които си говорят по телефона, младежи, които току-що са взели книжки, не обръщат внимание на знака, не спират, други шофьори, които си говорят с пътника и въобще не поглеждат знаците...Ако дойдете да видите, ъгълът на блока, в който живея, е измазан с бетон и мозайка, тя се е напукала и ще падне,  а това е 6 см мозайка. Като стане катастрофата на кръстовището, една от колите се забива направо в блока. Комшията от първия етаж получи стрес..."

Според Добрин Мирчев единствено светофарна уредба може да реши проблема на кръстовището.
Добрин Мирчев. Снимка: Радио Видин
Сигнализацията не е на нужното ниво, коментира от своя страна председателят на регионалната структура на Съюза на автомобилните инструктори и член на Областната комисия по безопасност на движението Георги Борисов:

"Защото нямаме сигнализация - маркировка и пътни знаци, и видимостта е ограничена. Затова  е така. Въобще маркировката и знаковото стопанство са на най-ниското ниво, не можем да се преборим с тези хора, които оправят маркировката и пътните знаци. Аз много пъти съм писал жалби за разни знаци, неправомерно поставени, не на място, но никой не взима отношение... Прави ми впечатление, че никъде в града от една година не е слагана никаква маркировка. Така че това е най-малкият проблем на това кръстовище. Има много кръстовища, на които липсват знаци... Слаб е контролът, слаб е контролът. Това  е цялата работа, всичко се свежда до контрола. Никакъв контрол няма."

Коя е най-честата причина за произшествията на посоченото кръстовище и какви мерки ще бъдат предприети попитахме полицията във Видин. От пресцентъра ни обясниха, че поради ангажираност на компетентните да коментират темата служители на сектор "Пътна полиция", отговор ще ни бъде даден по-късно във времето.

Какви са причините за честите инциденти, попитахме и стопанина на пътя - Община Видин. От пресцентъра на администрацията ни отговориха:

"Важен фактор е това, че не се спазва вертикалната сигнализация в кръстовището. Намиращият се на ул. "Княз Дондуков“ пътен знак Б2 - "Спри и пропусни движещите се по път с предимство“, не се спазва от водачите на ППС, като с това отнемат предимството на движещите се по главния път - улица "Васил Левски“. Ограничената видимост на самото кръстовище. То е с малки габарити, като застрояването с високи огради и сгради допринася за слабата видимост към пътното платно и пътната обстановка във всички направления. Не на последно място, и забързаността на водачите и старанието им да се придвижат по-бързо да крайната дестинация, в повечето случаи свързано с нарушаване Закона за движение по пътищата."

Няколко са опциите за справяне с проблема, посочват от Общината:

"Първата е поставянето на изпъкнало кръгло огледало, което да повиши видимостта при навлизане в кръстовището на превозни средства, движещи се по улица "Княз Дондуков" в посока от булевард "Панония" към паркинг на автогара Видин. Втората е поставянето на знаци, ограничаващи скоростта на движение на по-ниска от сегашната по главната улица "Васил Левски“, за да може да се удължи времето за реакция на водачите на ППС. Трето е поставянето на пътни знаци А40 - "Участък с концентрация на пътнотранспортни произшествия“ с цел повишаване вниманието на водачите."

Коя от тези мерки ще бъде приложена може да реши постоянната общинска комисия по безопасност на движението - органът, който обсъжда и взима решения за прилагане на конкретните мерки. От отговора на Общината не става ясно кога комисията ще заседава и дали изобщо ще обсъди посочените мерки. Вместо това от администрацията посочват, че разчитат на гражданите да спазват правилата за движение по пътищата и да се съобразяват с пътната обстановка. Положителен ефект би имало и засилване на контрола, осъществяван от страна на "Пътна полиция“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23