Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко кръстовище създава големи проблеми на шофьорите във Видин

Снимка: Радио Видин

Граждани сигнализират за зачестяване на пътнотранспортните произшествия на кръстовището на улиците " Княз Дондуков" и "Васил Левски" във Видин. В края на миналата седмица там стана катастрофа с 4 автомобила, а в началото на тази се удариха кола и мотор. Всяка седмица тук става поне по една катастрофа, твърдят хора от съседните блокове. Актьорът Добрин Мирчев, който живее в близост, е забелязал, че произшествията зачестяват през летните месеци. Според неговите наблюдения месечно на кръстовището стават по 5-6 инцидента. Преди години е имало и смъртен случай. Смята, че основна причина е неспазването на пътните знаци, с които е сигнализирано кръстовището:

"Знаци си има. Там има един знак "Стоп", който е сложен там преди много години, но този знак от много шофьори не се спазва. Обикновено това са разсеяни жени, които си говорят по телефона, младежи, които току-що са взели книжки, не обръщат внимание на знака, не спират, други шофьори, които си говорят с пътника и въобще не поглеждат знаците...Ако дойдете да видите, ъгълът на блока, в който живея, е измазан с бетон и мозайка, тя се е напукала и ще падне,  а това е 6 см мозайка. Като стане катастрофата на кръстовището, една от колите се забива направо в блока. Комшията от първия етаж получи стрес..."

Според Добрин Мирчев единствено светофарна уредба може да реши проблема на кръстовището.
Добрин Мирчев. Снимка: Радио Видин
Сигнализацията не е на нужното ниво, коментира от своя страна председателят на регионалната структура на Съюза на автомобилните инструктори и член на Областната комисия по безопасност на движението Георги Борисов:

"Защото нямаме сигнализация - маркировка и пътни знаци, и видимостта е ограничена. Затова  е така. Въобще маркировката и знаковото стопанство са на най-ниското ниво, не можем да се преборим с тези хора, които оправят маркировката и пътните знаци. Аз много пъти съм писал жалби за разни знаци, неправомерно поставени, не на място, но никой не взима отношение... Прави ми впечатление, че никъде в града от една година не е слагана никаква маркировка. Така че това е най-малкият проблем на това кръстовище. Има много кръстовища, на които липсват знаци... Слаб е контролът, слаб е контролът. Това  е цялата работа, всичко се свежда до контрола. Никакъв контрол няма."

Коя е най-честата причина за произшествията на посоченото кръстовище и какви мерки ще бъдат предприети попитахме полицията във Видин. От пресцентъра ни обясниха, че поради ангажираност на компетентните да коментират темата служители на сектор "Пътна полиция", отговор ще ни бъде даден по-късно във времето.

Какви са причините за честите инциденти, попитахме и стопанина на пътя - Община Видин. От пресцентъра на администрацията ни отговориха:

"Важен фактор е това, че не се спазва вертикалната сигнализация в кръстовището. Намиращият се на ул. "Княз Дондуков“ пътен знак Б2 - "Спри и пропусни движещите се по път с предимство“, не се спазва от водачите на ППС, като с това отнемат предимството на движещите се по главния път - улица "Васил Левски“. Ограничената видимост на самото кръстовище. То е с малки габарити, като застрояването с високи огради и сгради допринася за слабата видимост към пътното платно и пътната обстановка във всички направления. Не на последно място, и забързаността на водачите и старанието им да се придвижат по-бързо да крайната дестинация, в повечето случаи свързано с нарушаване Закона за движение по пътищата."

Няколко са опциите за справяне с проблема, посочват от Общината:

"Първата е поставянето на изпъкнало кръгло огледало, което да повиши видимостта при навлизане в кръстовището на превозни средства, движещи се по улица "Княз Дондуков" в посока от булевард "Панония" към паркинг на автогара Видин. Втората е поставянето на знаци, ограничаващи скоростта на движение на по-ниска от сегашната по главната улица "Васил Левски“, за да може да се удължи времето за реакция на водачите на ППС. Трето е поставянето на пътни знаци А40 - "Участък с концентрация на пътнотранспортни произшествия“ с цел повишаване вниманието на водачите."

Коя от тези мерки ще бъде приложена може да реши постоянната общинска комисия по безопасност на движението - органът, който обсъжда и взима решения за прилагане на конкретните мерки. От отговора на Общината не става ясно кога комисията ще заседава и дали изобщо ще обсъди посочените мерки. Вместо това от администрацията посочват, че разчитат на гражданите да спазват правилата за движение по пътищата и да се съобразяват с пътната обстановка. Положителен ефект би имало и засилване на контрола, осъществяван от страна на "Пътна полиция“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00