Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Видин участваха в екологичен пленер

4
Снимка: Радио ВИДИН

Пленер и забавни игри на екологична тема се проведоха с ученици от 5 до 7 клас от средно училище "Цар Симеон Велики"- Видин в Крайдунавския парк. Децата трябваше да нарисуват по една рисунка на обкръжаващата ни природа, като за целта получиха материали за рисуване, закупени със средства по проект "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин". Учениците посрещна Асен Джунински- секретар на община Чупрене и ръководител на проекта:

"Проектът е на гости в град Видин, на средно училище "Цар Симеон Велики" с деца от 5, 6 и 7 клас. Днес ще се проведе пленер за рисуване на рисунка с екологична тема от заобикалящата ни околна среда. Казах няколко думи на децата относно изпълняването на дейностите по проекта."

"Ще нарисувам гора с разцъфтели дръвчета", каза Биляна- ученичка от 6. клас.

"Моята идея е да направя изгрев в една поляна и рекичка, в която да се отразява слънцето", обясни какво ще рисува Александър - ученик от 5. клас.

"Тук ще ми е рекичката и през рекичката ще има едно дърво с ябълки. Цветя ще сложа", допълни Калоян - ученик от 5. клас. 

Вергиния Стефанова - учител по изобразително изкуство в средно училище "Цар Симеон Велики" - Видин представи учениците, които се включиха в пленера:

"Тук са деца от училище "Цар Симеон Велики" във връзка с опазване на околната среда, екологичните проблеми в нашата държава и по този начин децата се научават как да опазват и природата, да се грижат за нея. И стават съпричастни с всичко това. Ще се справят много добре. Има деца, които рисуват прекрасно. Трябва да нарисуват рисунка, свързана с опазване на околната среда."

Защо е важно опазването на природата споделиха докато рисуват Здравко от 5. клас, Рая и Виктория от 6. клас:

"Благодарение на листата на дърветата хората могат да дишат. И като горите все повече и повече се унищожават, така това вреди много на нас. Един ден на планетата може да няма подходящи условия за живот и ние ще трябва да се населим на друга планета, ако е възможно... Дърветата ни дават въздух. Ако продължаваме да замърсяване, въздухът много ще се замърси и ние може да не дишаме хубав въздух и това не е полезно за белите ни дробове... Рисувам планини, защото ни харесва природата. Тя дава живот, тя е чистия въздух..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00