Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Програма "Хоризонт Европа" в подкрепа на ЕС за бъдещите предизвикателства

Снимка: Радио Видин

В края на април с огромно мнозинство Европейският парламент /ЕП/ прие новата програма на Европейския съюз /ЕС/ за научни изследвания и иновации "Хоризонт Европа". Тя ще разполага с бюджет от над 95 млрд. евро за периода 2021 - 2027 година. Програмата се очаква да засили ролята на ЕС в секторите на науката и технологиите с цел преодоляване на основните глобални предизвикателства в области от жизненоважно значение като здравеопазване, застаряване на населението, сигурност, замърсяване и изменение на климата. 

"Хоризонт Европа" е ключова за България, смята българският евродепутат Цветелина Пенкова. Тя поясни, че Европейският парламент, воден от събитията, случили се през последната година, е заложил два основни приоритета на програмата:

"От една страна, Парламентът настояваше да се даде приоритет на държави-членки, които до този момент са представили по-ниски резултати в научноизследователската дейност и не са били толкова активни, като идеята е да се подпомогне всъщност тяхното участие в такива научноизследователски програми. Вторият приоритет, който ЕП заложи и успя да се пребори за него, е всъщност по-активното подпомагане чрез програмата на малките  и средни предприятия в рамките на Съюза. Отново може да се досетите, чу това беше водено от развитията - икономическите и социалните, през последните 15 месеца, бих казала вече, и това, което предстои."

Бюджетът на "Хоризонт Европа" за следващите 7 години е 95,5 млрд. евро. Над 80% от тези средства ще бъдат разпределени по два от стълбовете на програмата, които са общо четири, обясни евродепутатът:

"Първият стълб "Отлични науки" - това ще представляват около 26% от програмата, като тук става въпрос основно за научните изследвания. Сами разбирате, че над 1/4 от програмата отива в тази посока. Вторият стълб "Глобални предизвикателства и европейска индустриална конкурентоспособност" ще представяла близо 56% от средствата по програмата, а това е именно насочено към подпомагане малки и средни предприятия, и като виждате, с тези два стълба сме вече над 80% от средствата. Третият стълб е "Иновационна Европа". Той до някаква степен се преплита с втория, но тук става въпрос за развитие на иновации в малко по-академична среда. За това ще бъдат отпуснати малко под 15% от средствата. За стълб 4, там говорим за много малко средства в сравнение с останалите - близо 4%. Той е за "Разширяване на участието и укрепването на европейско научноизследователско пространство". Тоест виждате, че всички стълбове до голяма степен са в посока иновации, научни изследвания, каквато всъщност е и основаната цел на "Хоризонт Европа", но в частност и наистина за подпомагане на малки и средни предприятия, което е и развитието на една конкурентоспособна европейска индустрия. Над 50% от средствата все пак отиват в тази посока."

Цветелина Пенкова, Снимка: Личен архив
Три са ключовите условия, на които трябва да отговарят проектите, за да бъдат финансирани чрез "Хоризонт Европа", обясни още Цветелина Пенкова.

"Минимум 30% от средствата трябва да са насочени за борба с климатичните промени и да отговарят на един от основните приоритети в рамките на Съюза, а именно прехода към зелена икономика. Върховенството на правото - това означава, че наистина при отпускането на средства ще се следи много стриктно във всяка една от държавите-членки до каква степени и наистина се съблюдава върховенството на правото,  за да не се допускат злоупотреби с европейските пари. Както знаете, това бяха теми, обсъждани много активно през последните години. За жалост асоциациите за нашата страна, не само за нашата, в частност, разбира се, но нас това ни касае, бяха доста негативни в тази посока и върховенството на правото влиза като основен критерий не само в "Хоризонт Европа", а във всички програми. И третият критерий отново е в тази посока. Те го определят като защита на финансовите интереси на Съюза. Това е отново едно стриктно следене по какъв начин се изразходват средствата, за да не се говори за неправилно усвояване, изразходване."

Приоритет за България трябва да е подготовката на проекти в три области - здравеопазване, бизнес и околна среда, коментираха жители на Видин:

"Най-важните сфери, в които трябва да се инвестират тези пари в България, са здравеопазването и бизнеса. Защото, както знаете, много хора останаха без работа през тези почти 2 години. Здравеопазването, защото болниците не можеха да смогнат с пациентите, да се открият повече легла за болните, повече лекари да се занимават с тях, да има повече кадри, които да могат да реагират, ако се случи пак голяма вълна. Най-важно е здравеопазването, защото човек, ако има здраве... Здравеопазването и опазването на околната среда също."

"Хоризонт Европа" се очаква да има ключова роля при възстановяването на Европа, както и да помогне на общността да посрещне бъдещите предизвикателства.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09