Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как иновациите в образованието изграждат модерни училища

Снимка: Радио ВИДИН

Проект на Решение на Министерския съвет за приемане на Списък на иновативните училища за учебната 2021/2022 година е публикуван на сайта за обществени поръчки. Списъкът на иновативните училища включва 509 училища от 137 общини в 28 области. Предложените иновации са свързани с нови методи на преподаване, въвеждане на иновативни елементи в организацията или съдържанието на обучението, нов или усъвършенстван начин на обучение, както и с разработени по нов начин учебно съдържание, учебни планове и програми. С проекта на Решение 75 училища получават статут на иновативни за първи път. В 437 иновациите продължават от предходни години. Проектите са одобрени от Комисията за иновативните училища към Министерството на образованието и науката. Тази година са постъпили 234 предложения. Защо има такъв интерес и какви за ползите за училищата? 

Иновацията на средно училище "Цар Симеон Велики" във Видин е посветена на това да се създаде такъв модел на работа, че да интегрира знание от различни предмети и децата да ги усвояват по интерактивен начин. Срокът на иновацията е до 4 години, в училището от една година вече се работи.

"Нашата иновация се казва "Легоритъм" и с образователни продукти, които са продукти за програмиране, това което съставят децата от частите, всъщност са специализиран софтуер, който е част от този образователен ресурс, това нещо у което те правят се превръща в робот. Така установяват различни закономерности- количествени, качествени и закономерности на взаимодействието в средата. Установяват измерване на разстояние, установяват сили на триене. От трети клас започва иновацията. Децата в трети клас като на шега научиха и са абсолютно наясно какво е това триене, изработвайки роботче", каза директорът на училището Ирена Гъркова.

Иновативният проект на видинското училище СУ "Цар Симеон Велики" цели да развие компетентностите на учениците от 3 до 10 клас в учебна среда.

Иновативно училище за втори 4-годишен период е СУ "Св. Св. Кирил и Методий"- Ново село, област Видин. Акцентът е насочен към допълнително обучение по българки език и литература. Сегашната иновация е продължение на предходната и е за учениците от гимназиален етап.

"Насочено е към професионално обучение. Нарича се "Спедитори- Ново село". Идеята е учениците да получат по-добри знания, умения, компетентности в областта на професията, която изучават. Допълнителни знания, които са насочени към международен транспорт, превоз на опасни товари, всичко, което е едно допълнение към учебния план и учебните предмети, които изучават по професионалното направление... Нашата мисия е да подготвим децата за живота", каза директорът на училището Ирена Цветкова.

Цялостната дейност на училището е насочена към децата, тъй като работят с ученици от социално слаби семейства, настанени в социални институции. Учителите често пъти са единствените, които могат да помогнат на учениците да намерят своя път в живота.

Снимка: ОУ - село ТърнакЗа над 90% от учениците от ОУ "Георги Стойков Раковски"- село Търнак, община Бяла Слатина, българският език не е майчин. Това са ученици от уязвими групи и социално слаби семейства. Целта на иновационното предложение е училището да прилага различни методи на преподаване за лесно и достъпно представяне на учебното съдържание.

"Използваме метода учене чрез правене, защото най- добре се запомня и интегрира в личния опит това, което е емоционално натоварено и преживяно. Чрез образователните игри, осигурени от софтуерните продукти учениците ще усвояват важни понятия от общообразователните предмети, а визуализирането ще спомогне за разбиране и запаметяване на учебните единици. Друг важен елемент е рисуването... Преподаване извън училището ангажира и стимулира учениците. Иновацията е въведена в 1. клас за учебната 2020/2021 година, като продължителността ѝ е 4 учебни години. Предвидени са изнесени учебни часове по изобразително изкуство и околен свят", каза директорът на училището Яница Бочева.

Чрез промяна на продължителността на учебните часове този метод на работа цели развитието на творческото мислене на децата. 

За първи път кандидатства за иновативно училище Второ основно училище във Вълчедръм "Иван Вазов". Иновацията предлага ранно кариерно ориентиране и обхваща учениците, които през учебната 2021/2022 ще бъдат в четвърти клас. Заложени са нови учебни предмети.

"В четвърти клас - млад кулинар, в пети - млад градинар, в шести - дизайнер и в седми - млад дърводелец. Вече в училището сме подготвили и оборудваме кабинет- т. нар. готварница, в която ще могат учениците не само да получават знания, но и да прилагат наученото... Ние преди всичко сме земеделски район, това са професии, които са така нужни за региона. Ще могат учениците от ранна детска възраст да придобият знания и умения, които ще им бъдат нужни не само в живота, а ще им помогнат и за ранното професионално ориентиране", заяви директорът на училището Лилия Венчова

Училището има близо 15 декара двор, като част от него ще се превърне в опитно поле. Дейността, с която ще се занимават в шести клас включва рисуване, моделиране, домашен бит и техника. За седмокласниците ще реновират дърводелската работилница. От ръководството се надяват да привлекат към дейностите и родителите.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00