Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Неделник" от 4 юли 2021 година

19
Снимка: Красимир Каменов

Време е за нова доза настроение. Време е за поредният "Неделник". Започваме с преглед на старите вестници. След отиваме на една изложба на фотоси "Младите хора за правата на човека". Тя се състоя в Монтана. Столичната галерия „Синтезис“ продължава с традицията си да показва стари и слабо познати майстори на фотографията от края на XIX и началото на ХХ век. Там бе представено първото задълбочено изследване на работата на Георг Волц − „Непознатият фотограф“. Експозицията ще може да бъде разгледана до 11 август, куратори са Надежда Павлова и Биляна Карастоянова. И ако вече се прокрадва въпросът кой е Георг Волц и какво е снимал, кураторите са провокирани именно от това − да дадат тези отговори. "Георг Волц е изключително интересна личност, която ние възприемаме като български фотограф и така трябва да бъде, според мен" - казва г-жа Карастоянова. Прави емблематични снимки, които разчупват представата за фотографията в България по онова време. Една от прочутите му снимки е и тази на Войници от 15-ти пехотен Ломски полк в Белоградчишкото дефиле от 1912 г. Тези интересни неща ще разберем от материала на Весела Кръстева от Радио България. Иво Иванов от Патриотичен клуб "Бдинци" и Чета "Тимошки хайдути" се включи директно от един фестивал в местноста "Вратцата" край Враца. Грънчарят Куман Жеков бе част от празника "Усмивка" във Враца, който се проведе вчера. Много деца минаха при него на грънчарското колело за да си направят съдчета. За това ни разказва той. В село Долни Вадин по традиция отбелязаха 29 юни- Ден на река Дунав с акция по почистване на брега на реката. За инициативата можете да чуете Анелия Радулова Спасова, секретар на местното читалище "Съзнание- 1927". Интересни инициативи предстоят да бъдат организирани в пространството около библиотеката на Цвета Йорданова в берковското село Комарево. "Предизвиквам те да четеш" е насочено към деца и родители, а пък предстоят и интересни рок концерти. Там има и студио за бижута. Майстори ги нейната дъщеря Маги. Няма да пропуснем и рецептите на Дедо Скръц. Приятно слушане.


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Владимир Зарев е тозгодишният носител на наградата за духовен принос на името на Иван Вазов

Отличието на известния български писател бе връчено на 22 септември, когато се навършиха 100 години от смъртта на поета, от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов". "За мен е огромна чест, трудно ми е да скрия радостта и гордостта си от тази прекрасна и толкова достойна награда на името на Патриарха на..

публикувано на 24.09.21 в 12:30

Какво е мястото на ЕС в световната търговия?

Търговията винаги е имала важно значение за ЕС. През 2019 г. той е отговарял за 15,6% от световния износ и за 13,9% от световния внос. Това прави блока един от най-големите играчи в световната търговия наред с Китай и САЩ. Европейският съюз в момента има около 130 търговски споразумения, които или са действащи, или са в процес на..

публикувано на 24.09.21 в 10:30

Спомени за Видин от времето с 4 футболни отбора

Бившият общински съветник на Видин Кирил Антов, гостува в "Думата имат старейшините". Той е на 85 години, завършил е техникум във Видин, по професия е електротехник със специалност бобиньорство. По негово време преди демокрацията, съветниците не са избирани чрез избори, разказва Кирил Антов. Негов съсед, който е бил главен редактор във вестник..

публикувано на 23.09.21 в 16:50

Ржана планина- там, където се връщаш отново

В предаването "Еко Свят" ще ви разходим из Ржана планина. От село Игнатица към планината билото е осеяно с махали, в които постоянно живеят хора. Планината е изключително разнообразна като терен, богата е и на местообитания, а част от екопътеките в района са по стъпките на Ботеви четници.  Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" организира..

публикувано на 23.09.21 в 16:34

Облагородяват село Остров

С нов облик е кметството на село Остров. Фасадата на административната сграда е боядисана и освежавана, подменена е дограмата, извършен е и ремонт на покрива. Около обществената сграда предстои да се обособи градинка за отдих и да се възстанови Паметник на загиналите в Септемврийското въстание,  каза за Радио ВИДИН Ирена Станкулова кмет на..

публикувано на 23.09.21 в 15:50

Сметките в ресторант - в брой или с карта?

Разплащането с банкова карта, особено във време на пандемия, е все по-често срещано. Това не е изненада, след като този метод е по-бърз и по-безопасен от здравна гледна точка, все пак хартиените банкноти са възможен преносител на вируси. Бензиностанциите, по-големите магазини и много други обекти разполагат с ПОС терминали, които дават възможност на..

публикувано на 23.09.21 в 11:58

Над 100 души летяха в първата балонена фиеста над Белоградчик

Балонена фиеста се проведе в небето над Белоградчик. Полети с балон бяха планирани и над Видин, но заради силния вятър тази сутрин бяха отменени. Въпреки неподходящите метеорологични условия в първия и последния ден, първата балонена фиеста в Северозапада премина при голям интерес, обясни организаторът Евтим Стефанов:  "Хубавото..

публикувано на 22.09.21 в 18:05