Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училището в Брегово посрещна гости от Варна

10
Снимка: Радио Видин

Две Враненски основни училища бяха на гости в Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий" Брегово. Визитата им бе с цел обмяна на опит по националната програма "Иновативни училища", с подпрограма "Иновации в действие", по която учебното заведение в Брегово работи вече втори път, обясни директорът Илияна Кръстева:

"Първата ни иновация беше свързана с обърната класна стая. Преподаване чрез учене от вкъщи. Тази година работим за ученици преподават на ученици. Ние ще представим дуалната форма на обучение, в която имаме традиции в изучаването на професия "Агроеколог". Ще представим на колегите бреговската джинка. Ще презентираме иновативните практики. Свързано е с методиката на обучение. Това е иновацията в училище и тя е свързана с четвъртокласниците. Обучението по български език, където ученици преподават на ученици."

Гостите от основните училища във Варна "Капитан Петко Войвода" и "Панайот Волов" бяха посрещнати с Бреговската духова музика и изиграха едно право хоро за добре дошли. После разгледаха училище, чийто коридори са украсени като музей и всеки етаж е на различна тематика. Програмата "Иновации в действие" дава възможност да се осъществяват ползотворни контакти между иновативни и неиновативни училища, сподели Александрина Величкова, директор на ОУ "Капитан Петко Войвода":

"Да се обменят добри практики. Да се обменят емоции, култури, защото културата на морето, макар и в България, е различна от културата на реката. Десетина дни по-назад във времето колегите от Брегово и колеги от СУ "Христо Ботев" в Белоградчик бяха на гости при нас във Варна и сега визитата продължава."

Пътешествието от Варна до Брегово е било интересно, макар и да са се изгубили по пътя малко, сподели гостуващия четвъртокласник Николай:

"Как ме посрещнаха? Добре, шофьора не знаеше пътя, затова трябваше да питаме хора на къде."

Чрез иновативни методи на обучение децата възприемат по лесно преподавания материал, обясни Даниела Петрова, главен учител в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" Брегово.

"Един стандартен урок по български език, който се провежда по обикновения начин, говорим за часовете по развитие на речта. Там, където учениците създават сами текстове, е по необходимо и по забавно за тях, когато се използват иновативни методи. По точно развлекателни неща, които могат да ги докоснат, да ги направят, да създадат, т.е. техните герои да могат да оживеят, на практика в един създаден от тях продукт. Примерно, ако трябва да съчиняват приказка, героите от приказката могат да бъдат анимирани, да оживеят и по този начин учениците не само успяват да постигнат знанията и уменията, свързани с предмета български език и литература, но съответни и се включват и предмети като информационните технологии, изобразителното изкуство, музика, ако трябва да се озвучи даденото клипче или филмче. Първия етап ние го минахме тази година. По-големите ученици от 5-и и 6-и клас обучават учениците от 4-и клас. Идеята е да могат етапът между 4-и и 5-и клас нагоре да го преодолеят по добре и по този начин да видят, че нещата могат да се случват и да бъдат реални, в реална среда, че не е трудно, че могат да се справят. Те самите ще обучават на втори етап учениците от 1-и клас, които на есен ги очакваме в училище."

Иновацията на ОУ "Капитан Петко Войвода" е насочена към интерактивен графичен дизайн, обясни Симона Атанасова, преподавател в училището:

"Това, което ще покажем, е как се работи с различни програми, които могат да изработят лого, билборд, брошури, които са абсолютно безплатни, които могат да се използват от всеки, който реши. Самото представяне е с две кукли, които представляват две деца, които водят диалог помежду с, какво е това професията графичен дизайнер. Изработили сме лого на нашето училище, което е и еко училище. Като цяло показваме приложението на това, какво прави графичния дизайнер, защото освен брошури, можем да правим и различно лого, което може да бъде сложено на тениска, химикалка, каквото и да е. Тази иновация е много важна и смятаме, че бъдещето е в нея."

ОУ "Панайот Волов" тепърва ще бъде иновативно от тази учебна година. Тяхната иновация е дизайн и креативност, сподели Ивелина Караангелова, преподавател по български език и литература в училището:

"При нас идеята е малко по различна. Идеята е да започне иновацията с ученици от 3-и клас и да продължи до 7-и клас. Смятаме, че това е много важно, защото е свързано и с професионалното ориентиране на децата. Иновацията се планира в 4 учебни часа седмично, които са групирани в часовете ФУЧ (Факултативни учебни часове). Съсредоточено е в изучаването на две дисциплини, които са част от учебната програма. Това е български език и литература и английски език. За български език и литература имаме определена насоченост, която е свързана с развитие на художествения образ, който след това да бъде представен с идеята на графиката, живописта и тук идва новия ни предмет, който се въвежда. Това са визуални изкуства и графичен дизайн. Това са четирите предмета, които ще бъдат в основата на иновацията. Естествено наблягаме на креативността, на желанието на децата да бъдат в час с новостите в световен мащаб и да им дадем възможност за едно професионално развитие, защото в крайна сметка това е в основата на всичко."

След като трите училища представиха своите иновации, за да предаде един урок за ценностите пристигна видинския митрополит Даниил. В училищния стол беше подготвена почерпка за всички, а Иво Иванов от патриотичен клуб "Бдинци" беше подредил част от неговата лична колекция от автентични народни носии от Брегово и други части на България и пушки използвани от нашите хайдути, въоръжение от руско-турската война и от първата световна война, които той сам е реставрирал.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Деца от социални жилища в Ново село беседваха как да се боят с агресията

За агресията в училище и как да ѝ се противопоставят беседваха в Център за превенция и консултации към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Ново село. Центърът отвори врати в края на август. П редоставя възможност специалистите да обърнат повече внимание и да помогнат за възпитанието и..

публикувано на 04.10.24 в 17:40

Историята зад фотопроекта "летящите рокли" в Белоградчик

В днешното изданието на "Професия хоби" ще се докоснем до вълшебството на Белоградчишките скали през очите на създателката на фотосесиите с "летящи рокли" . Тези уникални фотопроекти, съчетават красотата на природата с елегантността на облеклото. Идеята идва от Виктория Славчева , която е от Белоградчик, по професия е юрист и активно..

публикувано на 04.10.24 в 16:30

Изложение среща бъдещи студенти с представители на водещи университети

Изложение "Световно образование" дава насоки на бъдещи студенти да изберат желаните от тях специалности и университети. Според организаторите, това е най-големият образователен форум в Югоизточна Европа. Провежда се вече 20 години и неговата мисия е да информира бъдещи кандидат-студенти и родители за възможностите за висше образование както..

публикувано на 04.10.24 в 16:13

Куче или герой? Дакелът Анди, който печели детски сърца

Днес ви срещаме с едно много специално куче . Те всички са специални, особено за техните стопани, но днешният участник в рубриката за домашните любимци, е истински герой и то не за един ден. Той е порода дакел и се казва Андрей Буболечков или накратко Анди . Запознахме ви вече с неговата стопанка Ана-Мария Герасимова , та нямаше как да не..

публикувано на 04.10.24 в 15:30

Малко над 20% от пълнолетните българи спестяват

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Изводът прави агенция " Тренд " след извършено социологическо проучване по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) , реализирано в първата десетдневка на юни тази година по метода на пряко интервю "лице в лице" сред  810..

публикувано на 04.10.24 в 13:14

Сборникът с разкази „Гризачи“ - дебютната книга на актьора Валери Йорданов

Има книги от хиляда страници, които прочиташ на един дъх без особени поражения. Има и книги от стотина страници, които трябва да четеш дни наред, на малки дози, както се пие люта ракия, особено ако не си ѝ свикнал, за да не те тръшне на земята в безсъзнание, с трайно разбъркани представи за света. Както се диша в планината, когато въздухът е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16