Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звезди на българската опера и оперета са солисти на Летните музикални празници във Видин

Снимка: Симфониета Видин

Иванка Нинова, Габриела Георгиева, Кирил Манолов, Добрина Икономова, Лидия Лазарова са само малка част от солистите в двете гала вечери на първото издание на Летните музикални празници "Баба Вида" във Видин. Музикалният акомпанимент ще е на Симфониета Видин, оркестъра ще дирижират Давид Холцингер и Димитър Косев. Събитието ще се проведе на откритата сцена на крепостта "Баба Вида" на 9 и 10 юли. Идеята за него е на дългогодишния солист на Софийската опера и балет и преподавате в Националната музикална академия проф. Иванка Нинова:
Проф. Иванка Нинова. Снимка: Софийска опера и балет
"От много години мечтая във Видин да се направи такъв фестивал, който ежегодно да събира най-добрите изпълнители на България, а защо не и на света - това е една по-смела мечта, която се надявам в един момент да може да се реализира. Така че се надявам да върнем на Видин онзи блясък, за който четем в старите хроники, онзи блясък, за който съм чувала от моите баба и дядо, и този, който съм виждала и съм била свидетел като дете с моите родители, които бяха участници в много самодейни състави във Видин. Целият този ентусиазъм, тази еуфория и огромна любов към класическата музика се надявам да мога да го видя отново."

Проф. Иванка Нинова ще изпее емблематичната за нея ария на Еболи от операта "Дон Карлос" на Джузепе Верди. На сцената ще си партнира с баритона Кирил Манолов, както и с един от водещите сопрани на съвременната музикална сцена у нас Габриела Георгиева. В момента тя е един от солистите на Софийската опера и балет. Пяла е на редица сцени по света, но за първи път ще излезе пред публиката в родния си град Видин:

"Никога не съм пяла в родния си град и съм много развълнувана от това гостуване. Просто с нетърпение чакам да се върна отново и да пея там, където съм се родила... Крепостта "Баба Вида" е емблематично място и наистина в тези исторически места има много дух и предразполагат към една приповдигнатост и просто мисля, че е едно много хубаво място за град Видин."
Габриела Георгиева, Снимка: Софийска опера и балет
Габриела Георгиева ще изпълни близо едночасова програма. Освен ария от "Макбет", подготвя и дуети от опери на Верди, които ще изпълни с Кирил Манолов, Валерий Георгиев и Иванка Нинова. 

Двете Гала вечери на първите Летни музикални празници "Баба Вида" са с начален час 20:00 на откритата сцена в крепостта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Съборът на

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега, но очакваме да..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10