Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошен достъп до здравеопазване в условията на COVID-19 отчита пациентска организация

Снимка: Радио ВИДИН

Достъпът до здравеопазване в условията на COVID-19 в област Видин се е влошил, смятат местни участници в проучване на Националната пациентска организация, проведено през месец март 2021 в областите Видин, Враца, Сливен, Разград, Шумен, Хасково и Благоевград. Мнението е на 14 от анкетираните 21 суши от Видин. Малко над половината (12 от 21) смятат, че грижата за хората с хронични заболявания също се е влошила, в най-голяма степен това важи за лекарското наблюдение и достъпа до хоспитализация. Друг влошен аспект на грижата е достъпът до социална подкрепа за хората с хронични заболявания. Най-големи затруднения са създали страхът от заразяване и трудностите в спазването на мерките.


Резултатите от проучването показват, че достъпът до здравеопазване в условията на COVID-19 като цяло е влошен. На това мнение са 63% от анкетираните в проучването. Анкетирани са общо 151 участници, от които 84 са хора с хронични заболявания. Анкетирани са също и лекари, работодатели, представители на граждански и пациентски организации, представители на общинската администрация и на РЗИ. Като най-затруднен е оценен приемът в болница- така мислят 115 от 151 запитани. А в най-малка степен пандемията е засегнала достъпа до лекарства и медицински изделия. Половината запитани са оценили достъпа до личен лекар и до лекар-специалист като затруднен. Като основен фактор за това се отчита пренатовареността на системата. Значителна роля има обаче и страхът от заразяване, който възпира пациентите да търсят здравна помощ. 


87 от 151 участниците в анкетата смятат, че грижата за хората с хронични заболявания се е влошила, като най-много се е влошил достъпът до лекарско наблюдение и до хоспитализация . 9 от 16 лекари обаче смятат, че тя не се е променила.


Почти всички пациенти с хронични заболявания, които смятат грижата към тях за влошена, са посочили, че здравната система се е фокусирала изключително върху COVID-19 за сметка на други заболявания. Голям брой от запитаните (81%) смятат, че най-много са били засегнати достъпът до хоспитализация и този до лекарско наблюдение, следвани от достъпът до диагностични изследвания (64%) и до социална подкрепа (45%). 


55 души от анкетираните са посочили, че лично те или пък член на тяхното семейство, са боледували от COVID инфекция. Като цяло преболедувалите оценяват медицинската грижа, която са получили, като адекватна и навременна. За 83% такава е била грижата от личен лекар, а 90% от ималите нужда са получили адекватна и навременна хоспитализация във връзка с боледуването си от COVID. 69% от запитаните обаче споделят, че боледуването от COVID е предизвикало за тях финансово натоварване, като за 25% то е било значително.


Проучването анализира източниците на подкрепа и информация, които са използвали хората във връзка с боледуването си от COVID-19. На първо място по значимост е медицинската грижа, получена от близки и познати лекари, следвана от тази, която са получили от здравната система по общия ред. Информацията, получена от социалния кръг – близки, познати и роднини – изпреварва по значимост тази от медиите, интернет и специално разкритите за целта дигитални платформи и телефонни линии.


Пациентите с хронични заболявания, участвали в проучването, са посочили като най-големи свои трудности пренатовареността на здравната система, трудният или отказван контакт с личните лекари, невъзможността да получат направление за специалист. Техните препоръки са за определяне на графици – места, часове, "коридори" и др. – за безпрепятствен и безопасен достъп до здравна грижа, както и за повече внимание и напътствия към тях от страна на здравните специалисти.


За лекарите най-голяма трудност е представлявало наличието на неяснота, липсата на алгоритъм и точни указания и правила. В тази връзка те препоръчват подобряване на реда и структурата, както и по-добра физическа и психологическа защита на медицинския персонал.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 10 юли 2024 година

Приключи процедурата за промяна на предназначението на имота, където беше недовършеният строеж на закрит плувен басейн във Видин. Това стана ясно на обществено обсъждане за терена, което се проведе във Видин. Достъпът до  здравеопазване  в област Враца се е подобрил и е два пъти по-голям от останалите две области в Северозападна България...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Деца от Мездра научиха повече за семейството на Иван Вазов

Поредното занимание за деца в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" се проведе в мездренската културна институция. Темите на проявата "Какво знам за България" бяха  190 години от рождението на Съба Вазова и 174 години от рождението на Иван Вазов . Библиотекарите показаха архивни снимки и разказаха за живота и дейността на Съба..

публикувано на 10.07.24 в 16:49
Парк

Врачанският театър закрива сезона с постановки на открито и свободен вход

Драматично-куклен театър - Враца ще закрие настоящия театрален сезон на 11 юли (четвъртък) 2024 г. с постановки на откритата сцената в парк "Дъбника" в града, съобщават от културния институт. Патрон на събитието е кметът на община Враца Калин Каменов.  Сутринта от 10.30 ч. най-малките театрални любители ще могат да се насладят на вълшебната..

публикувано на 10.07.24 в 16:25

Община Берковица стана собственик на терен за ръгби

Община Берковица стана собственик на имот, на който е изграден терен за ръгби. За стадиона от бюджета бяха платени 120 000 лева. Община Берковица се договори със собствениците на частен терен на градския стадион "Мрамор" с цел закупуване. На имота се намира игрището за ръгби. Общинският съвет гласува единодушно "за" закупуването му. Така..

публикувано на 10.07.24 в 15:40

Предлагат изграждането на магазин и пазар на мястото на закрития басейн във Видин

Приключи процедурата за промяна на предназначението на имота, където беше недовършеният строеж на закрит плувен басейн във Видин. Това стана ясно на обществено обсъждане за терена, което се проведе във Видин.  С проекта за Общ устройствен план се предвижда промяната на устройствената зона „Транспорт и комуникации“  и „Жилищна зона с преобладаващи..

публикувано на 10.07.24 в 15:17

Инспектори глобяват нарушители във Враца

За последните няколко седмици от звено “Инспекторат” съставиха близо 40 акта за нарушаване на местните наредби, съобщават от Община Враца . Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства - паркове и детски площадки. Всички санкционирани своевременно са почистили замърсените площи, посочват от местната управа. Обект на..

публикувано на 10.07.24 в 14:00

Симфониета Видин ще изнесе концерт в Монтана

Класическа музика ще звучи на сцената в Монтана днес, 10 юли. Симфониета Видин ще изнесе концерт от 18:00 часа в Голямата зала на Общинския младежки дом в града. Програмата включва  Увертюра към операта „La Fiera di Venezia“ и Венецианска симфония от Антонио Салиери и Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“ и Симфония № 41 в до мажор „Юпитер“ от..

публикувано на 10.07.24 в 11:33